Tillitsvalgte er urolige over signalene fra næringsministeren om framtida for Halden-reaktoren
Forskningsreaktoren i Halden er truet av nedlegging, og det er ventet at reaktorens framtid blir avgjort på et styremøte i Institutt for energiteknikk (IFE) 27. juni.
NEDLEGGINGSTRUET: NTL-tillitsvalgt Monica Guldhaugen i Institutt for energiteknikk (IFE) håper i det lengste at styret skal opprettholde driften ved Haldenreaktoren noen år til. Her foran reaktoren på Kjeller.
Privat
anders@lomedia.no
Tillitsvalgt Monica Guldhaugen for NTL-medlemmene på IFE er er ikke beroliget av signalene fra næringsministeren.
Hun håper at styret sikrer drift i reaktoren et par år til, slik at man får tid til å forberede seg på en framtidig nedstenging som vil ta mange år.
• – Arbeidet vi gjør her, kan hindre en fremtidig Fukushima-ulykke, sier ansatte
Spørsmål i Stortinget
Aps Terje Aasland spurte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hva han gjør for å bevare den spesifikke kompetansen som finnes blant de som jobber rundt Haldenreaktoren, og om departementet har gitt noen føringer overfor IFE når det gjelder drift i reaktoren i 2019.
Reaktoren er i dag avslått, på grunn av feil på en ventil. De ansatte frykter denne nedstengingen brukes som påskudd for å legge ned reaktoren, noe ledelsen ved IFE tidligere har avvist.
Statsråden svarer Aasland at kompetansen som er blant de ansatte i Halden i dag er viktig å bevare, og at den blir nyttig når planene for en eventuell dekommisjonering skal legges.
– Dersom man ikke klarer opprettholde og benytte den nasjonale kompetansen om reaktorene, vil en fremtidig dekommisjonering av Haldenreaktoren kunne bli mer kostbar og tidskrevende, skriver Isaksen i svaret.
Videre viser Røe Isaksen til at regjeringen har gitt ekstrabevilgninger til IFE for å holde reaktoren i gang i 2018. 2019 skriver han imidlertid ingenting om.
Statsråden poengterer at IFE har et selvstendig styre, som avgjør spørsmålet om videre drift selv.
– Som omtalt har staten økt bevilgninger vesentlig for å gjøre det mulig å opprettholde driften og derved ta vare på kompetansen i IFE. Det vil være grenser for hvor lenge og hvor mye det er forsvarlig for staten å fortsette å finansiere et driftsunderskudd ved reaktoren, sier Røe Isaksen i svaret.
• Disse sju statlige selskapene skal Torbjørn Røe Isaksen selge
– Hjelper IFE til en dårlig beslutning
NTL-tillitsvalgt Guldhaugen mener statsrådens svar bare skyver ansvaret over på styret til IFE.
– Styret er avhengig av økte bevilgning for å opprettholde drift i 2019. Ved å drifte reaktoren som vanlig, beholder vi de ansatte med den kompetansen som trengs for å stenge ned reaktoren når den tid kommer. Men om styret ser at det ikke kommer penger, må de legge ned. Da må staten ta over, og det kommer til å koste staten veldig mye penger, sier Guldhaugen.
Hun er enig i at reaktoren gir et for stort økonomisk tap i dag.
– Det er utrolig mye jobb å stenge ned en reaktor. Vi er fullt inneforstått med at den vil bli stengt ned i framtida. Vi mener bare det trengs drift et par år til, for å forberede en nedstenging. Slik prosessen går nå, er det ikke riktig måte å gjøre det på, sier hun.
Guldhaugen håper fortsatt det er mulig å få en god løsning, selv om statsråden ikke har kommet med lovnader om midler.
– Å stenge ned er en stor jobb som krever veldig mye arbeid i forkant. Staten ser ut til å hjelpe IFE med å ta en dårlig beslutning. Håpet er at styret er fornuftige og ser at IFE ikke er klare for å starte nedstenging av reaktoren nå, oppsummerer hun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.