JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reaktoren i Halden kan bli nedlagt: – Arbeidet vi gjør her, kan hindre en fremtidig Fukushima-ulykke, sier ansatte

NTL-tillitsvalgte på IFE i Halden frykter for arbeidsplasser, et kompetansemiljø som er bygd opp over årtier og et unikt internasjonalt samarbeid om atomsikkerhet.
BEKYMRING: De NTL-organiserte ved IFE Halden er bekymra for framtida for reaktoren. Fra venstre Jan Magne Moen, Terje Svendsen, Rune Nordgård, Bent Nielsen, Tommy Nilsson, Jan Vidar Stangebråten, Morten Olsen, Hans-Martin Solheim, Trond Hagen, Tommy Johansen, Morten Jensen og Johnny Martinsen.

BEKYMRING: De NTL-organiserte ved IFE Halden er bekymra for framtida for reaktoren. Fra venstre Jan Magne Moen, Terje Svendsen, Rune Nordgård, Bent Nielsen, Tommy Nilsson, Jan Vidar Stangebråten, Morten Olsen, Hans-Martin Solheim, Trond Hagen, Tommy Johansen, Morten Jensen og Johnny Martinsen.

Kai Hovden

kai.hovden@lomedia.no | anders@lomedia.no

Videre drift av Haldenreaktoren henger i en tynn tråd. Ledelsen på Institutt for energiteknikk (IFE) vurderer å avvikle driften, mens de tillitsvalgte ved forskningsreaktoren mener både virksomheten, kompetansemiljøet og det internasjonale samarbeidet knyttet til reaktoren må bevares.

Stortingets vaktbikkje krever at Høie svarer på ni spørsmål om luftambulanse-anbudet

Unikt prosjekt

20 land samarbeider om Halden-reaktoren, hvor det drives forskning og utvikling knyttet til atomsikkerhet.

– Arbeidet som legges ned her, og eksperimentene som vi gjennomfører, kan hindre en fremtidig Fukushima-ulykke, slår lokal NTL-leder Morten Olsen fast.

Sammen med nestleder Rune Nordgård, er han bekymret over arbeidsplassene som står på spill i disse dager.

Flere år med røde tall i regnskapet, har fått ledelsen til vurdere videre drift, og i tillegg kan det se ut som om man lener seg tungt på at anlegget per i dag er kjørt ned på grunn av en feil.

– Det ble oppdaget en feil ved en ventil, og det er årsaken til at vi ikke kjører opp igjen. Det er fullt mulig å bytte ventilen, og det har sågar kommet tilbud fra andre medlemsland i prosjektet om å stille med både kompetanse og midler til å betale for ventilbyttet, forteller Olsen.

NTLerne mener feilen brukes som brekkstang av ledelsen for å dekommisjonere reaktoren.

– Feilen kom som en gullpakke for ledelsen, sier de.

Samtidig har prosjektet slitt med røde tall over flere år, men også dette mener de tillitsvalgte det er mulig å gjøre noe med.

– Den økonomiske situasjonen har ikke vært godt nok kommunisert ut til medlemmene, som betaler medlemsavgift til prosjektet, sier Nordgård.

– Det bør være fullt mulig å få til en skikkelig gjennomgang av økonomien, og signalene som har kommet i forbindelse med ventilfeilen viser at det er velvilje der ute, supplerer Olsen.

Flere LO-forbund vil styrke Norges evne til å takle kriser og trusler. Regjeringen og KrF sier nei til forslaget

Tiden er knapp

Allerede 27. juni samles styret for å ta en beslutning om Halden-reaktorens framtid. Hele prosessen oppleves som hastverksarbeid av de ansatte.

– Dette er et stort prosjekt for medlemslandene, og dersom de skal bidra med mer penger må de bevilges. Dette tar tid, slår Nordgård fast.

Per i dag er heller ikke planene for en eventuell avvikling på plass, og det alene er bekymringsfullt, ifølge Olsen.

– Vi er helt avhengige av å kunne drifte anlegget videre til disse planene er på plass, noe som også er den klare anbefalingen fra dekommisjoneringseksperter fra blant annet Frankrike, Sverige og Danmark, som holdt foredrag for IFE-ansatte 5. og 6. juni. Ved å drive videre har vi mulighet til å beholde den nødvendige kompetansen for å kunne gjennomføre en eventuell avvikling på en god og trygg måte, sier han.

De tillitsvalgte sitter med et inntrykk av at ledelsen allerede har bestemt seg, og at det kommende styremøtet dermed bare blir for en formalitet å regne.

– Det er søkt finansielle midler til å dekommisjonere, og i søknaden, som er et offentlig dokument, går det fram at det er lite trolig at IFE vil søke om videre drift i Halden, forteller Olsen.

Store konsekvenser

Nedleggelse av Halden-reaktoren vil ha konsekvenser for veldig mange arbeidstakere, og for det øvrige forskningsmiljøet som er knyttet til virksomheten. Store deler av IFEs virksomhet i Halden har tilknytning til reaktoren.

– Legger vi ned her i Halden frykter vi for konsekvensene for resten av IFE. Ved reaktoren her er det 120 arbeidsplasser, men legges Haldenreaktoren ned, kan antall overflødige bli mye større, sier Nordgård og Olsen.

I tillegg kommer leverandører, kunder og spin-off-bedrifter fra IFE-miljøet.

– Det samarbeides godt innad i forskningsmiljøet, som også omfatter teknologiutviklingen som står for design av kontrollrom og studier av hvordan folk reagerer på stress, påpeker Nordgård.

De ansatte er selvsagt preget av situasjonen.

– Det er vemodig å tenke på at man skal begynne å plukke fra hverandre en kjempeflott arbeidsplass og et forskningsinstitutt som driver med viktig sikkerhetsarbeid for hele verden. Norge er en nøytral part på dette området ettersom vi ikke har egne kjernekraftverk. Det er en viktig rolle, understreker Olsen.

Etterlyser politisk debatt

Nettopp på grunn av prosjektets unike karakter, og det viktige sikkerhetsarbeidet det bidrar med, etterlyser de tillitsvalgte politisk debatt om nedleggelsesplanene.

– Jeg tror rett og slett det skyldes uvitenhet blant politikerne, sier Nordgård.

– De er nok ikke klar over hva lille Norge bidrar med. Her kan vi kjøre eksperimenter som om de var i andre kraftproduserende reaktorer. Da kan man gjennomføre reelle eksperimenter som er ekstremt nyttig for våre medlemsorganisasjoner. Dette har gjort resultater fra Halden til et hjørnesten i reaktorsikkerhet over hele verden, legger Olsen til.

NTLerne har kommet med flere innspill til ledelsen i den pågående prosessen, men de føler seg ikke hørt.

– De hører ikke på det øret, slår de fast.

I skrivende stund er det bare en drøy uke til avgjørelsen faller, og et samlet fagforeningsmiljø på IFE håper derfor å bringe debatten opp på et høyere nivå før det er for sent.

– Ingen beslutning tatt

Administrerende direktør Nils Morten Huseby i IFE sier til NTL-magasinet at de ikke har bestemt seg for reaktorens framtid, og at det er styret som avgjør dette. Han påpeker at det ikke bare er økonomiske problemer som spiller inn i vurderingen.

– For IFE kommer sikkerhet først. Feilen på ventilen har avdekket at det er behov for å gjøre oppgraderinger ved en rekke sikkerhetssystemer ved reaktoren, sier han og legger til at det vil utløse betydelige investeringer og lang driftsstans.

Huseby peker på at IFE har tapt 180 millioner kroner de siste årene, og hadde et underskudd på 80 millioner kroner i 2017. Han har også registrert at andre land har signalisert vilje til støtte:

– Flere kunder har de siste ukene gitt uttrykk for at de ønsker å bidra til å ha reaktoren i drift i årene fremover. Vi er svært glade for støtten til Haldenreaktoren. Det viser at arbeidet og kompetansen til våre ansatte betyr mye for internasjonal forskning innen atomsikkerhet. De mest optimistiske anslag viser at det er mulig å øke inntektene betraktelig. Men ingen har kommet med konkrete forpliktelser eller signerte avtaler ennå, sier han.

Direktøren sier at IFE ikke planlegger noen nedbemanning i Halden, og at kompetansemiljøet vil bli satset videre på, uavhengig av framtiden til reaktoren.

Han understreker at han forstår de ansattes bekymring, men legger til at en eventuell nedbygging og håndtering av atomavfall vil pågå i flere tiår.

Huseby sier også at de har planer for å stenge ned reaktoren, men at den må justeres utifra situasjonen reaktoren er i nå.

2014: Forskningsinstitutter må nedbemanne

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse