JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full seier for NTL: UD-ansatte slipper å legge ut for flybilletter og hotell

Onsdag denne uka bestemte Høyesteretts ankeutvalg at dommen fra lagmannsretten blir stående og at de UD-ansatte skal slippe å legge ut for hotell og flybilletter.
Guro Vadstein kunne servere gladnyheten til NTLs forbundsleder John Leirvåg før de går ut i ferie.

Guro Vadstein kunne servere gladnyheten til NTLs forbundsleder John Leirvåg før de går ut i ferie.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Det er en stor seier for oss og dette vil få betydning både i og utenfor staten, sier NTLs Guro Vadstein, som sammen med resten av forbundskontoret nå puster lettet ut.

Det har vært en lang og vanskelig sak. NTL er det største forbundet i Utenriksdepartementet med sine 611 medlemmer. Da de fikk medhold i lagmannsretten brøt jubelen løs og man håpet på at dommen fikk bestå. Men gleden varte ikke så lenge, da Staten anket til Høyesterett.

Denne uka ble det slått fast en gang for alle at Utenriksdepartementet aldri lenger kan kreve at UD-ansatte skal legge ut for fly og hotell når de skal på reise.

UD-ansatte slipper å legge ut for flybilletter og hotell

Staten insisterer på at UD-ansatte kan pålegges å legge ut for fly og hotell. Anker dommen til Høyesterett

Stor seier for fagbevegelsen

Guro Vadstein smiler ekstra bredt der hun står med brevet fra Høyesteretts ankeutvalg i hånden. Da hun kontaktet sine medlemmer i UD brøt jubelen løs.

– Dette skal vi feire. For mange av våre medlemmer har det vært en ekstra økonomisk belastning etter at arbeidsgiver i 2015 bestemte seg for å innføre en ny reisepolicy, som innebar at de ansatte selv skal bestille og legge ut for hotell og fly, sier hun.

– Vi synes dette var urimelig og for mange som reiser mye i jobben var det vanskelig å stå personlig til ansvarlig for tusenvis av kroner for arbeidsgiver. Mange ansatte har privat kredittkort, men det ble helt feil at dette skulle være arbeidstakers ansvar, sier hun og legger til at det i dag er ulik praksis for de ansatte i offentlig sektor.

Nav og Skatteetaten er best

Vadstein tror det fortsatt er mange som organiserer dette på den måten UD gjorde før.

– Jeg vet blant annet at Forsvaret og Difi har ordninger der ansatte må legge ut. Men her må det gjøres endringer, sier hun.

Hun påpeker at det er noen som allerede har innført bedre ordninger.

– Best i klassen er kanskje Nav og Skatteetaten, som nå har gode ordninger med kredittkort som arbeidsgiver har ansvar for. Det finnes jo gode tekniske løsninger som arbeidsgiver kan innføre, sier hun og viser til teknologiutviklingen de siste årene.

– I dag finnes det mange ulike digitale løsninger med apper og andre ordninger, så her bør man kunne tenke nytt. Men et hovedprinsipp er jo at det må være arbeidsgiver som tar den økonomiske belastningen ved jobbreiser, sier hun.

Hun er glad for at dommen står. Hun tror den vil legge føringer for andre og at den får betydning for mange arbeidstakere.

– Det har vært en lang prosess. Saken var først oppe i tingretten, der de ansatte tapte. NTL anket saken til Borgarting lagmannsrett, som gav NTL full støtte i at UD ikke kan pålegge sine ansatte å stå personlig ansvarlig for utgiftene til fly og hotell. Staten måte dessuten betale over en halv million kroner til dekning av NTLs sakskostnader.

Staten vil fjerne lønnstrinn og tabeller for de ansatte. Resultatet kan bli større lønnsforskjeller

Dette er lønna i over 300 yrker

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse