Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) mener Tillitsreformen er god Sp-politikk, og lanserer endringer innen bistanden som en del av reformen.
Nina Hanssen
Gjør tillitsreform-grep innen bistand
Utviklingsminister Anne Beathe Tinnvereim lanserer en ny modell for bistandsorganisasjoner, som skal forenkle saksbehandlingen og frigjøre tid for de ansatte.
nina.hanssen@lomedia.no
Ute stråler sola, men inne hos Utviklingsministeren har sola fått en konkurrent. Tillitsreformen ligger Sp-statsrådens hjerte nær, og hun nærmest synger ut av glede hvordan dette skal endre et altfor ridig og byråkratisk system.
Kanskje ikke så rart, ettersom denne dama har jobbet som proff jazzsanger i Costa Rica i mange år. I tillegg har hun selv jobbet som saksbehandler i Norad i perioden 2014–2018.
– Mange ganger har vi diskutert det rigide, stivbeinte systemet i kantina, og satt og okka oss over at vi kunne fått til bedre resultater dersom vi bare hadde hatt mer frihet i førstelinja, innrømmer hun.
Nå kan hun som statsråd gjøre noe med situasjonen og er veldig glad for at hun kan levere på tillitsreformen.
Hun har aldri besøkt Sverige og Danmark, som har testet dette ut, men forteller at Sp startet med å innføre dette i kommunal sektor der de hadde ordførere fra 2017. Nå som de er i regjering, vil de også ha med hele statlig sektor.
Plusspartner skal frigjøre førstelinja
Det er hun selv som har invitert oss hit for å snakke om samarbeidsmodellen for partnerskap som Norad innfører for de større organisasjonene.
– Utfordringene vi står ovenfor for å nå FNs bærekraftsmål innen 2023 er enorme, og her må vi alle tenke nytt og samarbeide tettere. Plusspartner er etterspurt og det er en «no-brainer», sier hun (red.anm.: «No-brainer» er noe som krever lite eller ingen tankevirksomhet).
Organisasjoner kan søke om å bli plusspartner og må da vise at de oppfyller faglig kompetanse og har gode kontrollsystemer. Plusspartner er noe organisasjoner søker om å bli. Dersom de blir godkjent betyr statusen forenkla søknadsrutiner og mer fleksibilitet.
Tvinnereim er overbevist om at en mer tillitsbasert samarbeidsform vil bidra til å øke utviklingshjelpen og heve kvaliteten på det de leverer.
– Siden jeg selv har jobbet mange år i Norad så vet jeg hvor frustrerende og rigid dette systemet har vært. Som et av svarene på tillitsreformen skal vi nå frigjøre ressurser både i førstelinja i Norad og hos plusspartnere så de kan fokusere mer på det de skal, sier hun energisk.
– Hva vil plussreformen ha å si for organisasjoner som allerede har langsiktige avtaler om støtte, slik som LO som har en femårig avtale?
– Det enkleste vil være å fase inn Plusspartner fra starten av nye avtaler, men det vil også være mulig å endre eksisterende avtaler midt i en avtaleperiode. I de tilfellene vil vi ha en overgangsperiode på inntil 12 måneder for å revidere eksisterende avtale, sier hun.
Fortsatt nulltoleranse
Det er ikke slik at de som blir godkjent som plusspartner automatisk får finansiering. Alle må søke på allerede utløste midler og organisasjonen må kunne dokumentere at deres kompetanse, kapasitet, erfaring og systemer er vanntett.
– I bistandsforvaltningen har og må vi ha en nulltoleranse for mislighold og korrupsjon, og vi må fortsatt ha god kontroll og strenge regler. Men slik det er i dag så regelverket for rigid og stivbeint, mens verden forandrer seg veldig. Da må vi også kunne justere kursen underveis på en enklere måte. Hvis organisasjoner er plusspartner får førstelinja større frihet til å bruke skjønn og bli mer effektiv, sier hun.
Statsråden tror at mange har ventet på denne reformen og tror den blir positivt mottatt. Hun tror det blir lettere å finne gode løsninger på utfordringer.
Kulturendring i Norad
– Fleksibilitet og forenkling, kombinert med et større fokus på tilpasning og innovasjon blir viktigere framover. Og jeg vil skryte av Norad og Bård Vegar Solhjell som gjort det lett for oss nå å implementere dette, sier hun.
Selv håper statsråden at Norads ansatte og organisasjonene er klar for en kultur og praksisendring nå til det bedre for sluttbrukerne. Hvis en organisasjon får avslag, kan de søke på nytt etter 18 måneder.
Selv om utviklingsministeren har lagt sin elsk på Latin-Amerika, der hun som sanger hadde sine beste år ifølge henne selv, så er fokus nå mer mot afrikanske land.
– Vi har fokus spesielt på matsikkerhet og der tror jeg at vi i Norge kan bidra mye, sier hun og tar oss med på en liten sightseeing rundt på kontoret med ting som betyr noe spesielt for henne.
Her er det bilder og ting fra hele verden. Tvinnereim er også opptatt at departementene samarbeider på tvers om bærekraftsmålene.
– Nå står vi sammen om en strategi for å få til en kraftsamling mot sult og bistår med en politikk for økt selvforsyning i de landene vi opererer i, sier hun.
Tillitsreformen
Tillitsreformen er ikke en tradisjonell reform styrt fra toppen.
Forventningene skal komme fra toppen, men løsningene skal komme nedenfra slik de har testet ut i en del kommuner i Sverige og Danmark.
I statsbudsjettet for 2023 varslet regjeringen at de arbeider med å få på plass en frikommuneordning også her.
I Norge skal denne omfatte hele offentlig sektor og også fristilte virksomheter.
Målet er å gi mer velferd og tjenester til innbyggerne og til rett tid. Da trengs det å øke tilliten innad i offentlig sektor ved å detaljstyre mindre og øke handlingsrommet til de som jobber i førstelinjen.
Før helga i forrige uke åpnet det opp for at organisasjoner kunne søke om å bli sertifisert som plusspartner som er en del av Tillitsreformen på hjemmesiden til Norad.
Tillitsreformen
Tillitsreformen er ikke en tradisjonell reform styrt fra toppen.
Forventningene skal komme fra toppen, men løsningene skal komme nedenfra slik de har testet ut i en del kommuner i Sverige og Danmark.
I statsbudsjettet for 2023 varslet regjeringen at de arbeider med å få på plass en frikommuneordning også her.
I Norge skal denne omfatte hele offentlig sektor og også fristilte virksomheter.
Målet er å gi mer velferd og tjenester til innbyggerne og til rett tid. Da trengs det å øke tilliten innad i offentlig sektor ved å detaljstyre mindre og øke handlingsrommet til de som jobber i førstelinjen.
Før helga i forrige uke åpnet det opp for at organisasjoner kunne søke om å bli sertifisert som plusspartner som er en del av Tillitsreformen på hjemmesiden til Norad.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 nordmenn venter på erstatning: – Vi mister hus og hjem om det ikke skjer noe
Seks dekk fra en Boeing 737 var stablet på en pall og veltet da Roy Grindstrand skadet seg på jobben.
Jonas Fagereng Jacobsen
Navs klagefrist ble for kort for Roy. Nå kan den bli enda kortere
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
KAN BLI OPPSAGT: Widerøe mister 80 prosent av bakketjenestene de leverer til SAS. Det vil ramme de ansatte på flyplassene i Trondheim, Stavanger, Bodø, Haugesund, Kristiansund og Ålesund (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
14 fakta om nedbemanning. Dette må du vite
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB