Statsbudsjettet 2019:
Her er regjeringens nye ostehøvelkutt i staten
Ostehøvelkuttene i staten fortsetter i budsjettforslaget for 2019. NTL-tillitsvalgte mener at det fører til rovdrift på ansatte.
Are Strand i NTL Samfunnssikkerhet og beredskap sier at regjeringen kutter i budsjettene uten å gi signaler om hva man skal kutte.
Katharina Dale Håkonsen
may.berg@lomedia.no
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 medfører ostehøvelkutt på om lag 1,7 mrd. kroner.
Leder i NTL Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) Are Stranden sier at forslaget for statsbudsjett for 2019 innebærer nok et budsjettkutt for direktoratet.
– I kroner og øre har direktoratet fått styrket sitt budsjett med en tredjedels prosent. I realiteten føyer dette budsjettet seg inn i rekken av kutt vi har opplevd under fem år med blåblått styre. Bare forventet lønnsstigning neste år vil føre til et budsjettkutt på over 20 millioner kroner, sier Stranden.
• Kuttene i staten kan passere 10 milliarder kroner i 2019. – Smertegrensa er nådd, sier tillitsvalgte
Ingen signaler om hvilke oppgaver som skal bort
DSBs andel av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform er på 3,8 millioner kroner i budsjettet for neste år. Regjeringen gir derimot ingen signaler om hvilke oppgaver som ikke skal videreføres for å få budsjettet til å gå i hop.
– Eksempelvis er tildelingen på 45 millioner kroner for oppfølging etter 22. juli i praksis borte, etter jevnlige kutt de siste årene. Men oppgavene, forventningene og stillingene er der fortsatt og kostnadene er de samme, påpeker Stranden.
Stranden viser til at Sivilforsvaret er kraftig på etterskudd når det gjelder fornying av materiell. Mye av slokkingsutstyret er fra 50-tallet. Sivilforsvaret har hatt en sommer med rekordhøye utrykninger på grunn av mange skogbranner. I høst har det vært flom på Vestlandet. Stranden påpeker at det drives rovdrift på mannskapene fordi det er for få av dem.
– Den ordinære bevilgningen til DSB må som absolutt minimum videreføres på dagens nivå, med korrigering for lønns- og prisvekst, sier Stranden.
• – Kuttene i domstolene går på rettssikkerheten løs, mener tillitsvalgt
– Ikke så ille som fryktet
– Budsjettforslaget for 2019 ser ikke så ille ut som vi kunne fryktet, sier Marc Gayorfar, leder i NTL Nasjonalt folkehelseinstitutt.
Budsjettforslaget legger opp til 8 millioner kroner i ABE-kutt ved Folkehelseinstituttet. Det føyer seg inn i rekken av kutt på mellom 5 og 10 millioner kroner denne regjeringen har gjennomført i tidligere budsjetter.
– Tidligere har vi fått mange andre budsjettkutt i tilegg til ostehøvelkuttet. Det ser det ikke ut som vi får denne gangen, sier Gayorfar.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Marc Gayorfar, NTL-tillitsvalgt i Folkehelseinstituttet
Ole Palmstrøm
Han kaller ABE-kuttene et triks regjeringen bruker for å pynte på budsjettene. – Dessverre et salgbart triks, legger han til.
– Ostehøvelkuttene fører til at det må strammes inn på områder som investering og rekruttering, og fører dermed til mer byråkrati i stedet for mindre. Når man ikke erstatter folk som slutter, så blir det mer å gjøre på de fagpersoner som er igjen, påpeker han.
– Virksomhetene kalkulerer inn ABE-kuttene, og handlingsrommet blir mindre og mindre. Det kan være grunn til å spørre regjeringen om hvor stort rom de egentlig tenker det er for en avbyråkratisering som aldri tar slutt.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.