JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kampen mot privatisering blir en viktig sak i valgkampen neste år, sier Kjersti Stenseng (Ap)

Arbeiderpartiet lover å bli langt tøffere i kampen mot privatisering og konkurranseutsetting av offentlige tjenester. Det sa partisekretær Kjersti Stenseng under en debatt hos LO Stat.
VALGKAMP I SIKTE. Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, lover at privatisering og konkurransesetting kommer høyt på agendaen under valgkampen neste år. Det er også SVs nestleder Kirsti Bergstø opptatt av.

VALGKAMP I SIKTE. Kjersti Stenseng, partisekretær i Ap, lover at privatisering og konkurransesetting kommer høyt på agendaen under valgkampen neste år. Det er også SVs nestleder Kirsti Bergstø opptatt av.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– Konsekvensene har mange steder blitt akkurat slik Ap advarte mot, sa Stenseng på landskonferansen til LO Stat.

Hun pekte blant annet på renholdet av Forsvarets bygg og bruk av private innen barnevernstjenester.

– Dere kommer til å se et langt tøffere Ap i tiden fremover. Vi har allerede flere gode eksempler fra Ap-styrte kommuner på at vi fint klarer å kvitte oss med de private og la det offentlige ta over oppgavene selv. Dette kommer til å bli en av hovedsakene i valgkampen.

FrP-leder Siv Jensen gikk denne uken i strupen på Ap-leder Jonas Gahr Støre etter at han kom med liknende uttalelser. Jensen karakteriserte i VG planene som «galskap».

– Det Støre sier, er at kommunene i fremtiden skal ha monopol på kommunale tjenester. Jeg skjønner ikke behovet, sa Jensen.

Tre om privatisering: – Det går alltid ut over lønn og pensjon

Høyre peker på høyere trivsel

Paneldeltakerne fra SV, Rødt, Senterpartiet og For Velferdsstaten var helt enige med Stenseng i at offentlige velferdsgoder ikke skal være noe private aktører tjener penger på.

Den eneste som ga henne skikkelig motstand, var Høyres stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde. Hun holdt hardnakket fast på at man trenger både offentlige og private aktører, blant annet fordi de har så mye å lære av hverandre.

I tillegg viste hun til brukerundersøkelser som sier at både brukere og ansatte gir uttrykk for vel så god trivsel der hvor tjenestene er privatisert.

– Se for eksempel på Oppsalhjemmet i Oslo, som drives av Norlandia. Der klarte de å få ned medisineringen og få opp aktiviteten blant pasientene. Har ikke offentlig sektor noe å lære av slike forbedringer? spurte Nordby Lunde resten av panelet.

ØKT TRIVSEL. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde sier at det flere steder rapporteres om økt trivsel både blant ansatte og beboere etter privatisering av blant annet sykehjem.

ØKT TRIVSEL. Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde sier at det flere steder rapporteres om økt trivsel både blant ansatte og beboere etter privatisering av blant annet sykehjem.

Ole Palmstrøm

Velferdsprofitører på rikingliste

Ingen av de andre hadde noe å utsette på akkurat det. Det de var mest kritiske til, var at penger som kan brukes på tjenester til innbyggerne, handler på konto hos noen som ikke trenger dem like mye. Rødts partisekretær Benedikte Pryneid Hansen bemerket at samme dag hadde bladet Kapital publisert en liste over Norges 400 rikeste personer.

– Flere av velferdsprofitørene står på denne listen. De henter fortjenesten sin fra skattekassen. Det er noen som får de pengene som spares inn når tjenestene konkurranseutsettes, og det er ikke de ansatte.

Kirsti Bergstø, nestleder i SV, minnet om at dette til syvende og sist handler om mennesker.

– Det kan helt sikkert være noen kortsiktige penger å spare, men på sikt går det alltid ut over noen. Se bare på renholderne i Forsvaret. De har gitt sin beste alder og sin beste helse for å gjøre en viktig jobb. De fortjener respekt og ikke ran av pensjonen de har jobbet for.

Opposisjonen krever at Høie rydder opp i Aleris-avtale

Vil hindre privatisering av verksteder

Kjersti Stenseng (Ap) viste også flere ganger til Forsvaret. Hun mente utsetting av renholdet ikke har gitt noen gevinster.

– Den neste kampen står om verkstedene. Vi klarte å unngå privatisering i langtidsplanen for Forsvaret, og vi gir oss ikke der.

Noen tjenester må ligge hos det offentlige. Skattepengene skal gå tilbake til fellesskapet, ellers fjerner man legitimiteten for å betale skatt, advarte Stenseng.

Senterpartiets deltaker i debatten, stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, plasserte seg - ikke overraskende - i sentrum av meningsmangfoldet. Han tok til orde for at ulike tjenester krever ulike løsninger. Han ville for eksempel ikke ha konkurranseutsetting av barnevernets tjenester, men var langt mer åpen for å slippe til private aktører innen drift av barnehager. Mens SV og Rødt planlegger et forslag på Stortinget om å få de kommersielle aktørene helt ut av barnehagesektoren, fikk Gjelsvik støtte fra Ap i at dette ikke er noe det offentlige trenger å drive med alene.

– Men profitten skal ikke havne i lommen på kommersielle, og de ansatte må sikres gode betingelser, slo Stenseng fast.

Like arbeidsbetingelser

Det var flere som fremhevet at eventuelle innsparinger ikke må gå utover de ansatte. En mulig løsning er å kreve at de som får oppdragene, bruker fast ansatte. Et annet forslag gikk ut på å kreve at de privat ansatte får samme lønn og betingelser som de i offentlig sektor.

Heidi Nordby Lunde (H) mente det ikke var noen grunn til å anta at private aktører prøver å tjene penger på å gi dårligere betingelser til de ansatte.

– Det er aldri smart å være så kjip mot arbeidstakerne, at de sliter seg ut og man må ansette stadig nye. Dét er dyrt, det!

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse