KI: – Alle land må sikre seg en egen digital infrastruktur
Den britiske forfatteren Aaron Bastani advarer nasjoner mot å la amerikanske selskaper ta over digitaliseringen. – Selv «Lille Norge» trenger egen digital infrastruktur.
FORBEREDELSE: Forfatter Aaron Bastani mener det er åpenbart at alle land må sikre en viss kontroll med digital infrastruktur. Han advarer om at Europa er i ferd med å bli avhengige av USA.
Anders Hauge-Eltvik
anders@lomedia.no
Den britiske forfatteren og journalisten Aaron Bastani har noen råd for hvordan man bør jobbe framover for å møte de store endringene som ventes med veksten av kunstig intelligens. Han deltok på NTL-konferansen torsdag, og snakket om AI på bakgrunn av en bok han har skrevet om tematikken.
Han fastslår at det blir svært viktig for nasjonalstater framover å ha kontroll over egen, digital infrastruktur.
– Man kan ikke nasjonal suverenitet uten egen digital infrastruktur, sier han.
Må ha kompetansemiljøer
Han mener hvert enkelt land må utvikle sine egne teknologiske miljøer for å sikre egen kontroll.
– Selv «Lille Norge» trenger sin egen infrastruktur, sier han, og viser til at Europa er i ferd med å gjøre seg for avhengig av store amerikanske selskaper.
Han mener det er helt grunnleggende å ha egen produksjon og kunnskap knyttet til infrastrukturen teknologien krever.
– Vi trenger mer teknologisk suverenitet. Selv Europa, med flere undre millioner innbyggere, er i ferd med å gjøre seg teknologisk avhengig av andre, bemerket han.
NTL-nestleder Ellen Dalen spurte hva han mener om lagring av det offentliges data, som forbundet jobber mye med gjennom kravet om en offentlig skyløsning. Han kjenner igjen problemstillingen fra forsøk fra store selskaper på å få tilgang til data fra det britiske sykehusvesenet.
– Det er ikke en radikal, venstrevridd tanke at du ikke vil ha amerikanske selskaper inne og administrere denne dataen. Du trenger et nasjonalt miljø for å gjøre dette, sa han.
Biani mener det samme gjelder for 5G-utbygging.
– Du kan ikke ha en nasjonalstat i det 21-århundre uten denne infrastrukturen. Selv ikke et land med fem millioner innbyggere er for lite når det gjelder dette spørsmålet, sier han.
Stor omlegging
Bastani tilføyer at det er flere endringer som må til for å møte både de teknologiske, demografiske og klimatiske endringene.
Han spår at det vil være en stor vekst i sysselsettingen i pleie og omsorg. Dessuten vil jobber som er vanskelig å automatisere, som renhold og fagarbeidere som elektrikere og rørleggere være trygge, slik han ser det.
Disse gruppene må organiseres av fagforeningene også framover, understreket han. Han mener også det er avgjørende å vri skattleggingen fra arbeid til kapital.
– Det er sannsynlig at AI vil øke forskjellene markant, og da må man begynne å skattlegge kapitalen.
Han tror også måten vi forholder oss til teknologi på vil bli annerledes. Dessuten vil klimaendringene påvirke mer en vi tror, sier Bastani.
– Her i Norge kommer dere kanskje godt ut av det, dere kan begynne å produsere vin. Men det er noen alvorlige konsekvenser, spesielt rundt ekvator. Med så høye temperaturer store deler av året at det blir ubeboelig for mennesker, sier han.
Da vil folk begynne å bevege på seg.
– For Norge og Europa vil det bli massiv immigrasjon i årene framover. Dette må vi løse, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.