Statsbudsjettet 2023
Kutt i helseetatene kan føre til redusert beredskap, advarer tillitsvalgte
NTL-tillitsvalgte i Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet forventer nedbemanning etter kuttene de blir pålagt. I ytterste konsekvens kan det påvirke beredskapen.
VERRE ENN FORVENTET: NTL-tillitsvalgt Marc Gayorfar i FHI hadde forventet kutt i budsjettet, men det ble verre enn fryktet.
Ole Palmstrøm
nina.hanssen@lomedia.no
Helse- og omsorgsdepartementets ramme får et flatt prosentvis kutt på en rekke driftsposter og tilskuddsposter i statsbudsjettet. Til sammen utgjør de 265,9 millioner kroner. Dette reagerer de tillitsvalgte i Norsk Tjenestemannslag på.
Marc Gayorfar, som er NTLs tillitsvalgt i Folkehelseinstituttet, frykter alvorlige konsekvenser for FHI etter dagens forslag til statsbudsjettet.
Debatt: «Matkøene blir større, og listen over milliardærer blir lengre»
Får i realiteten ikke penger til beredskap
Gayorfar har ikke fått finlest hele budsjettforslaget, men sier det er kommet signaler om at ekstra bevilgningene knyttet til korona skulle kuttes kraftig, så han ble ikke overrasket at det kom mindre bevilgninger.
– Men slik jeg leser tallene så ser det dårligere ut enn det nøkterne scenarioet vi hadde sett for oss. Vi hadde sett for oss 100 millioner til korona i 2023, men nå virker det som at dette er halvert, sier han.
Det gjør ham bekymret, siden dette kommer i tillegg til reduksjonen som kom i 2022.
– Jeg kan ikke legge skjul på at dette kommer til å ha konsekvenser for FHI. Vi får beskjed om at vi skal prioritere beredskap og overvåking, men får i realiteten ikke noe penger til det. Da må mange andre oppgaver kuttes. Det kan da bety en prioritering av den delen av FHI som er koplet mot beredskap og overvåking versus resten av FHI, sier han.
Les også: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din
– Hva blir resultatene av dette i praksis for dere?
– Det er fortsatt slik at cirka en tredjedel av dagens budsjett skal bort om cirka to år. Det vil selvsagt medføre at det skal kuttes kraftig i lønnskostnadene. Vi estimerer at FHI må redusere sin stab med cirka 250 stillinger innen ett til to år, sier Marc Gayorfar i FHI.
De rødgrønne tredobler kuttene i Helsedirektoratet også
Kristin Sandby, leder av NTL Helsedirektoratet er veldig skuffet over driftskuttene i Statsbudsjettet for direktoratet.
– Vi har nå hatt flate ostehøvelskutt i flere år med borgerlig regjering. Nå tredobler de rødgrønne kuttene. Jeg er veldig skuffa i dag, sier Sandby.
Les også: Nav får flere ansatte til å hjelpe unge under 30 år til utdanning og arbeid
Sandby minner om at kostnadene består av stort sett lønn til ansatte, så nå frykter de et bemanningskutt.
– Vi har ennå ikke hatt medlemsmøte men skal ha styremøte i neste uke der dette skal diskuteres nærmere. I tillegg skal vi ha møte med ledelsen der dette blir et drøftingspunkt, sier hun.
Sandby er spent på hva ledelsen tenker om dette kuttet.
– Dette er veldig skuffende. Og vi er vel ikke alene. Jeg er sikker på at flere underliggende etater i dag har fått barbert sine budsjetter, sier Kristin Sandby, leder av NTL Helsedirektoratet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.