Nytt om navn
Lederskifte i NTL Skatt – Sølberg gir seg etter 20 år som sentral tillitsvalgt
NTL Skatt gjennomfører et generasjonsskifte, og avtroppende leder Ingrid Sølberg kan se tilbake på to tiår med konstante endringer i etaten.
SKIFTE: Ingrid Sølberg gir seg som leder i NTL Skatt, og avløses av Erik Boberg Dibba.
Anders Hauge-Eltvik
nina.hanssen@lomedia.no
– Jeg føler meg trygg og helt rolig nå som jeg forlater NTL Skatt skuta. Vår skute har både motor, seil, et godt mannskap og får en god skipper i Erik Boberg Dibba, sier avtroppende leder Ingrid Wormdahl Sølberg (66).
Denne uka avholder NTL Skatt sitt 11. ordinære representantskapsmøtet i Sandefjord. Det blir det siste for Sølberg, og det siste med dette navnet. Framover skal landsforeningen hete NTL Skatt og DFØ.
Etter å ha vært sentral tillitsvalgt i NTL Skatt nesten helt siden opprettelsen for over 20 år, er det også litt vemodig for trønderdama å mønstre av. Hun skal være mentor og rådgiver for den nye ledelsen fram til 2. februar før hun logger av. Nåværende 2. nestleder Erik Boberg Dibba (32) er foreslått som hennes etterfølger.
Lang rekke omstillinger
Sølberg er også optimist på vegne av landsforeningen «sin» etter å ha hørt alle de unge tillitsvalgte ta ordet på talerstolen under møtet. Flere av dem kommer også inn i styret som vil bestå av 11 personer.
Selv har hun vært med på mange store krevende omstillinger. Hun nevner blant annet opprettelsen av SSØ i 2004, som senere ble DFØ, men også flere endringer i Skatteetaten som reorganisering av skatteetaten i 2008, overføringen av Statens innkrevingssentral, NAVI, oppgaver fra tolletaten, Nye skatt.
– Ikke minst har statliggjøringen av de kommunale skatteoppkreverne gjort hverdagen som sentralt tillitsvalgt rimelig utfordrende, sier hun.
Samtidig skryter Sølberg av et godt team med høyt tempo og mye latter.
– Hadde det ikke vært for alle de fine folka hadde vi ikke klart å stå i dette. Og engasjementet der ute er stort, noe alle forslagene til handlingsplan gjenspeiler, sier hun.
– Hva vil du bli husket for?
– Jeg har alltid hatt et motto som tillitsvalgt for ikke å bli stressa når det er travelt. Det er at «de e godt med ailt som e unnagjort» sier hun på kav trøndersk.
Hun er overbevist om at gode forberedelser er det som de alltid har scoret på i prosesser og forhandlinger.
– Det har vært motbakker der reell medbestemmelse har vært under press, men nå går det bedre, sier hun og smiler lurt.
Nå er hun klar for å gi seg helt.
– Jeg fyller 67 år i november. Det er en tid for alt. Vi har så mange unge krefter og jeg har en stor sinnsro og optimisme på vegne av NTL Skatt og DFØ framover. Det blir i alle fall ikke kjedelig, sier hun.
På privaten i Trøndelag er hun gift med pensjonert politimann, har to barn og fire barnebarn.
ENGASJEMENT: Representantskapsmøtet til NTL Skatt har mange unge representanter, og behandlet blant annet et navneskifte til NTL Skatt og DFØ og 82 forslag til handlingsplanen denne uka.
Anders Hauge-Eltvik
Politisk arv
Selv er Søberg overbevist om at det var gjennom sine engasjerte foreldre at hun våknet politisk.
– Mine foreldre ble født i 1911 og 1917, og pappa var stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i mange år. Mamma var 17 år da hun starta fagforening i skoforretning. Alle mine tre søsken har også vært politisk aktive, men jeg har aldri vært partipolitisk, så hjemme har vi spilt politisk monopol, sier hun.
Men Sølberg har ikke stengt muligheten for politikk etter at hun blir pensjonist i Trondheim.
– Nå gleder jeg meg til å reise mindre via jobb og mer på privaten. Etter februar skal vi i familien blant annet til Kypros, røper hun.
Men før det skal hun dedikere all sin tid til hennes arvtakere.
Hyllet av forbundslederen
Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL gjestet representantskapsmøtet i NTL Skatt, og var nøye med å takke avtroppende leder og nestleder, Ingrid Sølberg og Erling Broen, for deres mangeårige innsats for fellesskapet.
– Det blir spennende å høre hvor du tar engasjementet ditt videre, Ingrid. Du har hørt og diskutert politikk siden du tjuvlytta under kjøkkenbordet hos foreldra dine. Jeg tror neppe du klarer å stoppe nå, sa hun.
Barsok la til at det at Broen ikke kunne være til stede på grunn av valgarbeid, viser også hans engasjement, sa hun.
– En god tillitsvalgt er sjelden en ensom tillitsvalgt. En god tillitsvalgt er en med et styre som er aktivt, medlemmer som deltar og løfter saker og et fellesskap som er synlige sammen, sa hun før hun ønsket de nye tillitsvalgte lykke til.
Hun gledet seg til å delta i diskusjonen om tillitsreformen etter at de hadde vedtatt sin handlingsplan i dag.
Aldri vært så store
Barsok fortalte med begeistring om at aldri har NTL vært større enn nå.
– Vi er over 56 000 medlemmer i NTL. Det skyldes både formidabel verveinnsats fra NTL Ung – spesielt på studiestedene – og det skyldes stor verveinnsats i mange av våre organisasjonsledd. Tusen takk. Dere bør klappe for dere selv, sa hun og fikk applaus.
Selv er Barsok stolt av at NTLs mangfoldige og solidariske fellesskap vokser.
– Vi må være gode til å inkludere og høre de nye medlemmene våre og gi dem et rom for engasjement og sørge for at alle føler seg inkludert i fellesskapet, sa hun.
– Helt ubeskjedent, vi aldri har vært sterkere. Vi er den største fagforeninga i staten og vi er et solid og sterkt fellesskap, la hun til.
Barsok oppfordrer alle til å jobbe for et mer rettferdig arbeidsliv og velferdsstat.
– Vi må være på vakt. Ulikheten øker, det er krefter som vil stramme inn velferdsordningene, Solbergregjeringen ostehøvelkutta budsjettene i åtte år og det flyter fortsatt ikke over av melk og honning i de offentlige virksomhetene – for å si det mildt, sa hun.
Barsok legger til at fagforeningene spiller en sentral rolle for å forme løsningene, sikre medbestemmelsen og trygge de ansattes arbeidshverdag.
TAKKET: Forbundsleder Kjersti Barsok takket NTL Skatt for bidraget til fellesskapet, og kunne samtidig glede forsamlingen med at forbundet nå har passert 56.000 medlemmer.
Anders Hauge-Eltvik
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.