Anders Hauge-Eltvik" />

LO gjorde stas på 75-åringen NTL

LOs 75-årsgave til Norsk Tjenestemannslag var et eget jubileumsseminar, om nettopp NTL.
JUBILEUM: LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) gav NTL og leder Kjersti Barsok akkurat det de ønsket seg til bursdagen: Et jubileumsseminar.

JUBILEUM: LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) gav NTL og leder Kjersti Barsok akkurat det de ønsket seg til bursdagen: Et jubileumsseminar.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

I januar ble LOs gave til NTLs 75-årsdag, et eget seminar om NTL som både så bakover og framover.

Det hele startet med en hilsen fra det kanskje mest kjente, menige NTL-medlemmet: Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Han fikk aldri kasserer-vervet i det som da het Sentraladministrasjonen, og måtte forsøke andre karriereveier. Likevel nærmer han seg 40 års medlemskap i NTL.

– Jeg treffer ofte mennesker som skryter hemningsløst av Norge, av naturen, fjellene, fjordene og alt vi får til. Jeg takker og sier meg enig, men minner dem på en ting: Noe av det aller fineste vi har i Norge er fagbevegelse. Fellesskapet og styrken i sterke fagforeninger, som gir oss bedre fordeling, et sterkere fellesskap og et bedre Norge, fastslo han, før han gratulerte jubilanten.

Utfordring fra historiker

Historiker, og NTL-medlem, Jan Messel skrev boka om NTL ved 50-årsjubileet i 1997. Han var invitert for å se på de historiske linjene fra oppstarten, og fram til i dag.

Han påpekte at starten for NTL i LO var spesiell, da det utfordret den tradisjonelle arbeider-funksjonær-motsetning som stammer fra tidligere av. Likevel hadde forbundet rask vekst i mange år, til den flatet ut på 90-tallet. Dette synes Messel er interessant.

– Organisasjonsandelen har falt vesentlig, som anslagsvis var 36 prosent i 1966. I dag er den kanskje 20 prosent i staten, sa han.

Han hadde også en utfordring til NTL-erne i salen:

– Det som har slått meg, er hvor like de fire hovedorganisasjonene i staten er i synet på for eksempel velferdsstaten, ulikhet og klima. Det er noen ulikheter i tariffpolitikken, men det er langt mer som forener enn splitter disse organisasjonene. Så da må man stille spørsmålet: Hvorfor er det så viktig at NTL er en dominerende kraft blant de statsansatte?

Det var flere i salen som hadde klare syn å dette.

ORGANISERING: Historiker Jan Messel har grundig kjennskap til NTLs historie og utvikling, og peker på utfordringene med å holde oppe sin andel blant de statsansatte.

ORGANISERING: Historiker Jan Messel har grundig kjennskap til NTLs historie og utvikling, og peker på utfordringene med å holde oppe sin andel blant de statsansatte.

Anders Hauge-Eltvik

Fafo-anbefaling

Forskningssjef Sissel Trygstad i Fafo, også hun NTL-medlem, oppsummerte noen funn om NTL som Fafo har gjort de siste årene.

De viser at NTL er det best kjente forbundet blant de statsansatte og at de har flest medlemmer som er fornøyde med de tillitsvalgtes arbeid. NTL-medlemmene er mer fornøyde med engasjementet for utviklinga av offentlig sektor, og er mer fornøyd enn andre med de lokale forhandlingene.

– Så NTL har et godt utgangspunkt, konstaterte hun om framtida.

Trygstad ser tre felt der NTL kan vokse ved å være best: Utvikling av gode, offentlige tjenester, nødvendig kompetanseutvikling for arbeidstakerne og gode lønns- og arbeidsvilkår.

NTL-leder Kjersti Barsok bekreftet at forbundet jobber hardt for å styrke seg også framover.

– Jeg er stolt over at vi som 75-åring aldri har vært større. Vi er i dag om lag 55 000 medlemmer, og av de nye vi organiserer er det flest unge arbeidstakere og studenter, sa hun.

Barsok påpekte også at forbundet må fortsette å jobbe politisk.

– Selv om vi er partipolitisk uavhengige, er vi ikke politisk nøytrale. Politikk påvirker alle i dette landet, men for størsteparten av våre medlemmer påvirker politikk også arbeidssituasjonen fordi mange jobber i politisk styrte virksomheter. Vår kamp for lønns- og arbeidsvilkår er avhengig av at det føres en politikk som er til beste for våre medlemmer. Derfor må vi engasjere oss, sier hun.

DEBATT: Seminaret bød også på en panelsamtale med Martin Kvalvik (f.h.), Natalia Zubillaga, Fredrik Oftebro, Ingvild Vaggen Malvik og Ørjan Kvalvåg, ledet av LOs Kjetil Staalesen.

DEBATT: Seminaret bød også på en panelsamtale med Martin Kvalvik (f.h.), Natalia Zubillaga, Fredrik Oftebro, Ingvild Vaggen Malvik og Ørjan Kvalvåg, ledet av LOs Kjetil Staalesen.

Anders Hauge-Eltvik

– Bredde i særklasse

LO-leder Peggy Hessen Følsvik berømmet også NTL for rollen de har spilt i Norge og LO siden oppstarten.

– LO sin rolle i samfunnsmodellen skyldes blant annet at vi representerer bredere enn noen andre organisasjoner. Det måtte vi kanskje ha tonet noe ned, hadde det ikke vært fort NTL. Her snakker vi bredde i særklasse, fastslår hun.

Hessen Følsvik ramset opp den lange, og ikke uttømmende, listen over hvor NTL-erne bidrar: rettsvesen, politi, storting, regjering, departementer, velferdstjenester, skatteinngang, utdanning, studentvelferd, transport til havs, lands og i lufta, trygghet på jobb, trygg mat, flom, ras, pandemier, vaksiner, værvarsling, forsvar, strøm og at kartet alltid passer terrenget.

– NTL har call på alt dette! Og når helga kommer får vi Gullrekka fra NRK, får levert lottokupongen lørdag før vi går på teater eller konsert. Og så kan vi runde av i domkirka på søndag. Vi er enige om én ting: Uten NTL-ere på jobb, stopper Norge.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse