Etterutdanning mot arbeidsledighet og utenforskap
LO Stat og Spekter vil sikre at norske arbeidstakere får rett kompetanse
Det var fullt hus i Arendal kino da LO Stat, sammen med Spekter, inviterte til diskusjon om det de kaller «Kompetansetrygghet» i arbeidslivet.
KOMPETANSE: LO Stat-leder Egil André Aas og Spekter-sjef Anne-Kari Bratten hadde blant andre invitert direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til en debatt om kometansetrygghet under Arendalsuka.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Arrangørene ønsket å rette søkelyset på kompetansetrygghet både for de ansatte og for bedriftene. Selv om Anne-Kari Bratten fra Spekter og Peggy Hessen Følsvik, LOs 1. nestleder, hadde sitt hovedfokus på ulike områder, så var de begge enige om at det er et stort behov for et påfyll av kompetanse for å møte utfordringene i det nye arbeidslivet.
– Ikke bare er vi mest opptatt av å øke kompetansen til arbeidstakerne, men vi er også opptatt av kompetansetrygghet for å unngå høy arbeidsledighet og utenforskap, sa Hessen Følsvik.
Hun minner om at det vil komme mange omstillinger framover og da står man svakt hvis man ikke har utdanning.
– Vi er opptatt av livslang læring, da læring avler læring. Før var det slik at man tok en utdanning som gjaldt resten av arbeidslivet. Nå trenger vi å oppdatere oss hele tiden. Noen må skifte jobb mens andre trenger å oppdatere seg fordi arbeidsoppgavene endres, sa hun.
• Norge satser mindre på teknologi og IKT-kompetanse enn andre land
Ifølge Følsvik er det i robotiseringens tidsalder stort behov for mer sosial kompetanse, samarbeidsevner og kritisk tenkning. Men hun er glad for at Norge ligger langt framme på digitalisering og at vi har en høyt utdannet arbeidsstokk sammenlignet med andre land i OECD.
Bekymrer seg for uorganiserte og ungdommer
– Det som bekymrer oss i LO er at vi ser en fallende organisasjonsgrad, særlig i bransjer der det er kanskje mer behov for en sterk fagbevegelse enn før, sier hun.
Ifølge LO er det i dag 100.000 ungdommer som står uten jobb eller utdanningstilbud. I tillegg er det 670.000 voksne som mangler videregående utdanning i Norge.
– Det er i ferd med å feste seg et lavtlønnsspor i noen yrker sier hun.
ADVARSEL: 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO advarte mot lavtlønnssporet som er i ferd med å feste seg i noen yrker.
Jan-Erik Østlie
LOs 1. nestleder er også bekymret for arbeidsledigheten og utenforskapet, som igjen kan føre til større sykefravær og helseproblemer.
Hun utfordret de andre partene i arbeidslivet til å koordinere arbeidet for å sikre mer kompetansetrygghet. Også å gi seniorer mer kompetanse, slik at de blir mer atttraktive på arbeidsmarkedet.
• Regjeringa må trappe opp innsatsen for mer etter- og videreutdanning, mener LO
Trenger å tenke nytt i akselerasjonens tidsalder
Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, roste LOs 1.nestleder for sine tanker og er stolt over at Spekter samarbeider med LO om dette årlige arrangementet på Arendalsuka.
Bratten er også bekymret over statistikken som viser at 430.000 mennesker trenger basiskompetanse i Norge og at 27 prosent av voksne ikke behersker dagens teknologi.
Hun mener det er mye oppmerksomhet på alle jobbene som forsvinner eller endres, og at dette kan skremme folk mer enn å inspirere.
– Jeg tror Eidsvollsmennene, som ifølge historien drakk ganske mye, ville tatt enda en dram om de fikk vite at man i dag kan livnære seg som rosablogger, app-utvikler eller andre nye yrker som har oppstått i akselerasjonens tidsalder, sa hun.
• God ledelse reduserer sykefravær, ifølge ny rapport
Hun er også opptatt av at partene i arbeidslivet bør jobbe sammen for å få til kompetansetryggheten som gjør at man ikke får større forskjeller.
– Jeg aner ikke hvor mange ganger Peggy og jeg er invitert til regjeringen for å diskutere kortsiktige løft som integreringløft, inkluderingsdugnad, hurtigspor for flyktninger og mer. Vi trenger ikke fragmenterte og stykkevise tiltak, men langsiktig satsning på dette, sier hun.
Hun mener hovedstikkord i fremtidens arbeidslivspolitikk er er tidlig innsats og kvalifisering, og skrøt at Trond Giske bok om utdanningspolitikk.
På slutten av sitt foredrag spurte hun også om tariffavtalene er tilpasset dagens arbeidsliv.
– Jeg mener vi bør være litt mer innovative og kreative i forhandlinger framover, sier hun.
Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet etterlyste også mer langsiktig arbeid for å få på plass en kompetansereform som inkluderer alle.
Mathilde Tybring Gjedde, stortingsrepresentant for Høyre, mente at Solberg-regjeringen har jobbet systematisk med dette lenge.
Forsker og direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet delte noen tanker om arbeidet med en NOU-utredning om kjønnsforskjeller i skoleprestasjoner.
Det var en svært engasjert Egil André Aas, leder LO Stat som avsluttet hele arrangementet som han mente var både opplysende og svært vellyket.
– Norge trenger dyktige fagfolk og fagarbeidere. Da må vi sørge for at folk sikres rett kompetanse, sier Aas.
– Samme som Egil André Aas sier, repliserte Bratten.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.