JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringa må trappe opp innsatsen for mer etter- og videreutdanning, mener LO

Det er enighet om at det trengs et kompetanseløft, men fagbevegelsen er utålmodig og mener at regjeringa kaster bort tida.
Ordstyrer Terje Svabøe intervjuer direktør i Kompetanse Norge, Gina Lund, om kompetansepolitikk under LOs store kompetansepolitiske debatt under Arendalsuka.

Ordstyrer Terje Svabøe intervjuer direktør i Kompetanse Norge, Gina Lund, om kompetansepolitikk under LOs store kompetansepolitiske debatt under Arendalsuka.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Da LO inviterte til kompetansepolitisk debatt, var LO-lederen svært kritisk til regjeringa som ikke står på når det gjelder etter- og videreutdanning.

– Det vi opplever nå er et halvannet år langt hvileskjær, sa Hans Christian Gabrielsen. Han pekte på at regjeringen satte ned utvalg i stedet for å handle.

Byggenæringen er positiv til ny lov som skal gjøre innleie vanskeligere

Fem utvalg

Det er et og et halvt år siden, i februar 2017, at statsminister Erna Solberg, daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og partene i arbeidslivet skrev under på den kompetansepolitiske strategien.

Ifølge LO-lederen har det skjedd lite etter det, bortsett fra å sette ned fem utvalg som skal behandle ulike sider av kompetansepolitikken.

LOs krav er praktiske ferdigheter må styrkes i grunnopplæringene, statusen til yrkesfagene må heves og en må sikre at flere gjennomfører videregående opplæring.

Stort etterslep

Flere av talerne dokumenterte at det var et stor mangel på etter- og videreutdanning. Fungerende NHO-direktør Ole Erik Åmlid viste til at det er mange bedrifter som ikke får den kompetansen som de trenger.

– Seks av ti bedrifter får ikke den kompetansen de trenger, viser NHOs undersøkelse blant medlemsbedriftene, sa Åmlid.

Han mente at det er en skam at vi ikke klarer å få alle igjennom videregående skole.

Ap slår kraftig tilbake mot Erna Solbergs advarsel om 43-timers arbeidsuke

Færre tar etterutdanning

Direktør i Kompetanse Norge, Gina Lund, er svært glad for at kompetansepolitikk nå er så høyt på dagsorden, men at situasjonen ikke er rosenrød.

– De siste ti årene har andelen som er i kompetansegivende etterutdanning har falt fra elleve til åtte prosent.

Galimatias

Utvalget som LO-lederen kritiserte er ledet av Simen Markussen. Rapporten skal komme om ni måneder.

Han ville ikke forskuttere arbeidet i utvalget, men gjorde det klart at det ikke vil komme forslag om fullfinansiering av etterutdanning.

– Det vil være galimatias å betale alt. Det vil bli snakk om en egenandel, sa Markussen.

Under seansen var det også en filmpremiere. «En reise fra tunge løft til tastatur» av Kari Anne Moe viste hvordan de ansatte lagermedarbeiderne på Coops lager på Gardermoen ble med på laget da det helautomatiske lageret ble satt i drift. En solskinnshistorie.

Fire av ti uorganiserte kan tenke seg å bli medlem av en fagorganisasjon, viser undersøkelse

Duell

Det hele ble avsluttet med en duell mellom Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Isaksen mente at det ikke hadde skjedd mye med kompetansepolitikken under den rødgrønne regjeringa. Han hadde børstet støv av kompetansearbeidet i departementet da han overtok som kunnskapsminister.

Tre krav

Hadia Tajik hadde tre krav til regjeringas kompetansepolitikk. For det første at det opprettes en ekte trepartsavtale om kompetansepolitikk, for det andre at regjeringa slutter med «det tullet» med midlertidige jobber og innleie og sørger for at folk får faste jobber. Det tredje kravet er at det det settes av en skikkelig pott for å finansiere trepartssamarbeidet om kompetansepolitikken.

God ledelse reduserer sykefravær, ifølge ny rapport

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse