JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2020:

LO Stat-lederen synes et generelt tillegg aldri har vært så naturlig som i årets oppgjør i staten

Mens frontfaget forhandler fram ramma LO Stat og Egil André Aas skal forholde seg til, er han allerede nå sikker på at det bare må bli sentrale tillegg i staten i år.
FORBEREDELSER: LO Stat-leder Egil André Aas starter tariffoppgjøret i staten 1. september. Han ser et generelt tillegg som det eneste riktige i år.

FORBEREDELSER: LO Stat-leder Egil André Aas starter tariffoppgjøret i staten 1. september. Han ser et generelt tillegg som det eneste riktige i år.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Så snart frontfagsoppgjøret er klart, går startskuddet for tarifforhandlingene i en rekke andre sektorer – også statlig sektor. Her starter forhandlingene 1. september, men med rundt to uker igjen til forhandlingsstart har det aldri vært så mye usikkerhet før oppgjøret som nå oppsummerer LO Stat-leder Egil André Aas.

Usikkerhet om økonomien, arbeidsledighet, prisstigning og utviklingen i koronasmitten er alle med på å gjøre inngangen til statsoppgjøret mer tåkepreget enn Aas kan huske. Han er imidlertid sikker på én ting:

– Det som er klart for meg, er at det i denne situasjonen er de sentrale partene som må løse dette oppgjøret, sier Aas.

Les også: Lønna di: Her er datoene du bør merke deg for høstens lønnsoppgjør

– Generelt best for alle

I dét ligger det at lønnstilleggene må fordeles som generelle tillegg sentralt, og at det ikke blir satt av noen pott til lokale forhandlinger.

– Det er et generelt tillegg som sikrer best fordeling, og best kontroll på at man holder seg innafor frontfagsramma, sier Aas.

Arbeidsgiver, staten, har de siste årene startet lønnsforhandlingene med å kreve at alle lønnstillegg skal forhandles om ute i etatene, og at ingenting skal komme som et generelt tillegg. Aas ser ingen mening i noe slikt i år.

– Med et lite økonomisk handlingsrom og den situasjonen vi står i, er et generelt tillegg den beste løsningen for alle. Dette skal selvsagt diskuteres i forhandlingsutvalget vårt, men det er slik jeg ser det nå, sier Aas.

Venter på frontfaget

Egil André Aas venter i spenning på det som skjer i meklingen mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Han mener at frontfagsmodellen står seg godt.

– Frontfagsmodellen har tjent dette landet godt. Det er i privat sektor inntektene som sikrer at velferdsstaten går rundt sikres, sier han.

– Statistikken over tid viser at den har ført til en jevn lønnsutvikling. I år skal vi forhandle med et bakteppe der det er høy ledighet, mange permitterte og stor usikkerhet. I en slik situasjon er frontfaget spesielt viktig.

Mye å diskutere

Aas nevner også likelønn, lederlønninger og avstand mellom trinnene på lønnstabellen i staten som områder han er opptatt av nå.

Tariffoppgjøret i staten handler også om mer enn lønnstilleggene. Hovedtariffavtalen regulerer også en rekke ting ved arbeidsforholdet, som ferie, arbeidstid, permisjoner og lån. Her er det også ting å forhandle om, varsler Aas.

– Det er naturlig å se på dette også, selv om det er for tidlig å konkretisere dette. Det er diskusjonene i forhandlingsutvalget som avgjør, sier Aas.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse