JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2021:

Lokalpolitiker Leon Bafondoko (22) etterlyser flere midler rettet mot barnehagebarn og skoleelever i statsbudsjettet

Ap-politiker Leon Bafondoko i Trondheim er svært bekymret for hvordan statsbudsjettet vil ramme de aller svakeste. Han frykter større klasseforskjeller.
Sosiale forskjeller øker i Norge, fordi skattekutt til de aller rikeste gjør at de rike fortsetter å bli enda rikere, sier lokalpolitiker Leon Bafondoko.

Sosiale forskjeller øker i Norge, fordi skattekutt til de aller rikeste gjør at de rike fortsetter å bli enda rikere, sier lokalpolitiker Leon Bafondoko.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Bafondoko er et kjent fjes i Trøndelag og mange kjenner hans arbeid. Han er født i DR Kongo i 1998 og kom som kvoteflyktning til Norge da han var fire år gammel. Der ble han etter hvert plassert i en fosterfamilie i Trondheim.

Erfaringene fra en turbulent oppvekst har gjort at den engasjerte unge mannen er blitt en stor ressurs i oppvekstkomiteen i Trondheim bystyre.

– Jeg er opptatt av de mest sårbare grupper i samfunnet og heldigvis får jeg brukt engasjementet mitt hver dag i jobben på en lokal skole her, forteller han.

Bafondoko er også aktiv i Fagforbundet.

Skremmende lesning

Han synes det er bra at regjeringen i forslaget til statsbudsjett sier de vil bruke nesten 4 milliarder kroner på tiltak som skal få unge ut i jobb eller tilbake til skolebenken.

– Men nå haster det også at regjeringen presenterer flere midler som skal brukes på barnehagebarn og elever i grunnskole og videregående skole.

Han vet at det er stort etterslep for alle merutgifter både i inneværende år og neste år som følge av koronapandemien.

– Om ikke regjeringen tar utfordringene som er i barnehagene og skolene, blir fylkeskommunene og kommunene tvunget til å kutte i driftsbudsjettene til videregående skoler og barnehager, sier han.

Ekstra provoserende skattekutt

– I en koronapandemi, der svært mange har inntektstap på grunn av at de er permitterte over en lengre tid, blir jeg ekstra provosert når regjeringen foreslår kutt i formuesskatt til de som har aller mest fra før, sier han opprørt.

Det er sjelden at den unge mannen blir sint, men i dag er han ikke blid – og viser til at regjeringens egen rapport sier at økt formuesskatt vil skape flere arbeidsplasser.

– Det folk trenger akkurat nå, er flere arbeidsplasser, ikke mindre skatt til fellesskapet. Sosiale forskjeller øker i Norge, fordi skattekutt til de aller rikeste gjør at de rike fortsetter å bli enda rikere. Kutt i formuesskatt er en politikk der regjeringen aktivt forsterker sosiale forskjeller, sier han.

Oppvekstvilkår som kampsak

Bafondoko ble som 14-åring medlem av AUF og har hatt mange tillitsverv i organisasjonen og i Arbeiderpartiet. Nå har han fått ekstra drivkraft til å drive valgkamp for regjeringsskifte.

I høst har han frontet og presset på for å få til en handlingsplan for fysisk aktivitet i barnehage og skole. En slik plan skal bidra til å tilrettelegge for fysisk aktivitet som inkluderer, gir mestringsfølelse og god helse i barnehage og skole.

– I en tid med teknologi, mye skjermbruk og stillesittende aktiviteter blant barn, er det ekstra viktig at tiden barn og skoleelever bruker i barnehage og skole skal være en tid som er fylt med variert fysisk aktivitet, sier han. Men er bekymret for miljøene i skoler og barnehager nå da budsjettet er svært trangt fra før.

– Allerede før koronapandemien kom, var det trange budsjetter og nærmere 100 kommunalt ansatte har blitt overtallige. Dette har ført til at utsatte barn rammes hardere. Denne situasjonen har forverret seg under koronapandemien. Vi har hatt mer sykefravær og mindre penger til vikarer. Da blir det mer slitasje, sier han.

Her har LO-forbundet hans Fagforbundet vært ute i mediene og krevd mer ressurser slik at flere yrkesgrupper kan være i skolen.

– Jeg er bekymret for at de som er overtallige nå går til barnehagen slik at vi får enda færre yrkesgrupper i trondheimskolene og da blir det en mer monoton ansatte som kanskje ikke klarer å følge opp barn med psykososiale utfordringer, sier han.

Selv vil han stå på for at barn og unge i Trondheim skal få en bedre og ikke verre hverdag framover.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse