Forsvaret er en etat der mange av de ansatte kan pensjonere seg tidlig. Årsaken er fysiske og psykiske krav i jobben.
Leif Martin Kirknes
Ny rapport
Mange med særaldersgrense kan fint stå lenger i jobb, mener ekspertutvalg
Grensene i det offentlige er ikke tilpasset dagens arbeidsliv, mener en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe. Nå vil de stramme inn.
merete.jansen@lomedia.no
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Over 220.000 arbeidstakere, blant annet forsvarsansatte, politifolk, fengselsbetjenter, sykepleiere og renholdere, venter i spenning på hvor lenge de må regne med å stå i jobb.
Befolkningen har generelt bedre helse nå enn da særaldersgrensene ble innført fra starten av 1900-tallet og utover.
Det er samtidig behov for at folk står i jobb lenger, både for å oppnå en pensjon de kan leve av i mange år og fordi samfunnet trenger innsatsen deres.
I januar oppnevnte regjeringen en arbeidsgruppe som skulle vurdere det framtidige behovet for egne aldersgrenser for arbeidstakere med spesielt belastende yrker.
Arbeidet er delt i to, der det nå pågår forhandlinger om selve pensjonssystemet, med frist 1. juli. Når det er landet, skal en prosess i gang for å vurdere hvilke stillinger som skal ha særaldersgrenser og hva disse skal være.
Det er som et innspill til dette siste, at arbeidsgruppen nå har levert sine vurderinger.
Særalderpensjon: I disse yrkene kan du gå av tidligere med pensjon
Vil fjerne 85-årsregelen
Pål Molander, mangeårig forsker innen arbeidslivsfeltet, har ledet arbeidsgruppen. Han sa følgende da rapporten ble overlevert til arbeids- og inkluderingsministeren 21. juni:
– Det er ingen tvil om at flere av yrkene med særaldersgrenser i gjennomsnitt er belastende yrker. Samtidig har det vært en positiv utvikling i helse og arbeidsmiljø fra den tiden da særaldersgrensene ble innført. Det er også store individuelle forskjeller, noe som aktualiserer et spørsmål om en generell ordning for alle er det vi som samfunn er best tjent med.
Dette er noen av anbefalingene fra gruppen:
• Særaldersgrensene bør vurderes mer individuelt enn i dag, ikke for hele yrkesgrupper.
• 85-årsregelen bør skrotes. En slik generell regel på tvers av yrker, som står seg over tid, vil være vanskelig å fastsette.
• Nye pensjonsordninger vil, når de er helt på plass, gi større behov for å stå lenger i arbeid for å få en god pensjon.
• Det å oppheve særaldersgrensene vil gi en samfunnsøkonomisk gevinst, selv om det skulle føre til at flere blir uføre på slutten av arbeidslivet.
• Det kan være mer hensiktsmessig å gå av som ufør enn pga. særaldersgrense for de det gjelder. Dette vurderes i dag som «mindre verdig» av mange, og det må man gjøre noe med.
Pensjonsekspert: – Å late som at folk et stykke fram i tid kan slutte når de er 62, er å lure folk
Yrker med egne grenser
Grunnen til man har satt slike grenser for jobbing i blant annet Politiet og Forsvaret, er at tjenesten stiller spesielle krav til fysiske og psykiske egenskaper. Egenskaper som for de fleste svekkes ved økt alder.
For andre yrker, som renholdere, er det snakk om at jobben fører til ekstra stor fysisk slitasje.
I tillegg til de spesifikke særaldersgrensene, opererer staten med en 85-årsregel.
Denne gjør det mulig å gå av med pensjon inntil tre år før særaldersgrensen dersom summen av alder og tjenestetid er minst 85 år.
Denne regelen er arbeidsgruppen klar til å fjerne.
I tillegg peker rapporten på at arbeidsmiljøsatsingen under IA-avtalen må styrkes, spesielt overfor yrker som i dag har særaldersgrenser.
De nevner også at å finne andre måter å organisere arbeidet på, kan være et tiltak.
En særskilt fortrinnsrett for ansatte som må bytte til en annen stilling for å stå lenger i jobb, blir også lansert som noe som bør ses nærmere på og eventuelt lovfestes.
Arbeidsgruppen sier videre at det er behov for overgangsordninger for de kullene som mister retten til særaldersgrense.
Offentlig tjenestepensjon: Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
NOF: – For lett
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er ikke så imponert over rapporten som er lagt fram.
– Min opplevelse er at den tar litt for lett på årsakene til at vi har særaldersgrenser, sier han.
Forbundsleder Torbjørn Bongo i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).
Herman Bjørnson Hagen
Forsvaret er en etat der mange av de ansatte kan pensjonere seg tidlig. Årsaken er fysiske og psykiske krav, som han mener er fullt ut gjelder fortsatt.
– Behovene og årsakene mener jeg fremdeles er til stede i Forsvaret, og slik sett mener jeg det er grunnlag for å opprettholde en stor del av det vi har, sier han.
Bongo er enig i at man må finne ut hvordan særaldersgrensene skal være i et langsiktig perspektiv, men da trengs det et grundig faktagrunnlag, mener han.
– I den grad denne rapporten skulle være en del av den vurderinga, er den ganske bom. Vi har avtalt at det skulle være en vitenskapelig utredning av krav og belastninger i disse stillingene, men jeg mener ikke rapporten svarer ut de forutsetningene vi var enige om da vi skrev under på pensjonsavtalen i 2018, sier han.
Forhandlinger som pågår
Samtidig er de ansatte i Forsvaret veldig spent på forhandlingene om særalderspensjonen, som pågår nå og skal være ferdige innen 1. juli.
I disse forhandlingene skal selve pensjonssystemet utformes, mens vurderinger av hvilke stillinger som skal ha særaldersgrense, og hva disse skal være, skal skje i en senere prosess.
På landsstyremøtet til NOF nylig, ble det vedtatt en uttalelse som uttrykker dyp bekymring for pensjonsnivået for de med særaldersgrense framover.
– Frykten er at om resultatet ikke gir en god nok pensjon, vil det øke personellavgangen fra Forsvaret. Og når Forsvaret allerede nå mangler folk, vil utfordringen bli uoverkommelig om avgangen øker, sier Bongo.
Både Forsvarskommisjonen og Fagmilitært råd peker på at Forsvaret må ha flere folk.
– Dermed er resultatet av forhandlingene avgjørende for å nå målsettingene for Forsvaret, sier Bongo.
Mest lest
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen
Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Jan-Erik Østlie
Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel
FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.
Kolbjørn Rushfeldt
Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks
Kronikk
Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.
Leif Martin Kirknes
Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker
Stian Lysberg Solum / NTB