JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økonomisk kriminalitet

Mannen bak «Den sorte svane» advarer mot en svak skatteetat

Mads Brügger sendte sjokkbølger gjennom Danmark med dokumentarserien «Den sorte svane».
Mads Brügger avslørte økonomisk kriminalitet i Danmark. Han advarer mot hva som kan skje om skattemyndighetene blir for svake.

Mads Brügger avslørte økonomisk kriminalitet i Danmark. Han advarer mot hva som kan skje om skattemyndighetene blir for svake.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Dokumentaren viser hvordan kriminelle samarbeider med blant andre advokater og næringsdrivende for å drive økonomisk kriminalitet.

Brügger påpeker at det er en sammenheng mellom omfanget av kontroll og hvor lett det er å drive kriminalitet.

Under arbeidet med dokumentaren så han hvordan svekkelse av kontrollmyndighetene over tid hadde gjort det lettere for kriminelle å snyte.

– Tidligere var de danske skattemyndighetene en etat som danskene hadde stor tillit til. Slik var det før. Men så fikk finanspolitikerne råd av store konsulentselskap som sa at de burde kutte i skattevesenet for å spare utgifter, forteller han.

Danmarkhistorens største røveri

Han mener skattemyndighetene ble etter hvert en skygge av seg selv, etter hvert som de ble altfor få ansatte.

– Dette førte til Danmarkhistorens største røveri av skattepenger og det ble stjålet over 12 milliarder kroner. Da dette ble avslørt kom dette som et kjempesjokk for danskene.

Så sent som i desember ble en britisk forretningsmann dømt til 12 års fengsel for svindelen. Han har anket dommen.

– Det som hadde skjedd, var at de hadde sagt opp alle som satt og kontrollerte og kun en mann satt igjen i hele etaten med dette. Så visste det seg at også han var innblandet i svindel, forteller han.

Brügger påpeker at etaten er gjenoppbygget og er på samme nivå med ansatte som før, men tilliten er ikke det samme, mener han.

Viktig for tillitssamfunnet

Programskaperen er i dag gründer, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i Frihedsbrevet.

Forfatter og dokumentarskaperen fortalte om metodene de brukte for å lage «Den svarte svane» på Svart Økonomikonferansen i Oslo tirsdag.

Mads Brügger mener det er avgjørende for de nordiske velferdssamfunnene at man makter å bekjempe økonomisk kriminalitet.

– Tillitssamfunnet som vi har vært kjent for i Norden har fått seg et skudd for baugen med all arbeidskriminalitet som pågår både i Danmark og i våre naboland. Og vi ikke klarer å stanse det, sier han.

Brügger synes det er bra at fagbevegelsen organiserer konferansen om svart økonomi, for å sette dette på agendaen i Norge.

– Det er viktig å styrke rettighetene for varslere og whistleblower i arbeidslivet. De tillitsvalgte må bli enda flinkere til å varsle og gå til mediene når de oppdager mistenkelige arbeidsforhold. Redigerte medier er selve demokratiet og det er viktig å sørge for fri presse som avdekker saker, sier han.

Bügger oppfordrer også alle til å abonnere på redigerte medier:

– Det er greit at folk har Netflix og Spotify for å bli underholdt, men jeg mener fagbevegelsen også bør oppfordre alle sine medlemmer om å abonnere også på minst ett redigert medie.

– Skatteetaten er et fundament

Erik Boberg Dibba, leder i NTL Skatt og DFØ, forteller at han ofte bruker det danske skattevesenet som er skrekkeksempel.

– Danmark har de siste årene snudd kraftig og ansatt tusentalls igjen. For de som har sett «Den svarte svane», er det mildt sagt naivt å tro at ikke Norge har de samme problemstillingene, sier han.

I likhet med flere andre aktører i dette sakskomplekset viser han til den danske dokumentaren som ble sendt på NRK, og som vakte stor oppsikt i hjemlandet. Der førte den til en rekke endringer i innsatsen mot økonomisk kriminalitet.

Videre sier han at Skatt er noe som engasjerer de fleste.

– Som en konsekvens er vi ofte utsatt for politiske reformer som går på konsekvens av langsiktig planlegging og en forsvarlig bemanning. Et stort flertall ønsker å handle rett og er avhengig av at vi får tatt de som ikke handler rett, da marginene i svært mange bransjer er små.

Boberg Dibba sier at danskeeksempelet viser om hvor raskt tilliten kan ødelegge velferdssamfunnet vi har.

– Her er jo Skatteetaten et fundament, sier han.

Erik Boberg Dibba, leder i NTL Skatt og DFØ.

Erik Boberg Dibba, leder i NTL Skatt og DFØ.

Ole Palmstrøm

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse