JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Meklingen om lønna for 166.000 statsansatte er i gang. Her er kravene fra LO Stat

Mandag startet partene hos Riksmekleren med ny giv etter at partene brøt forhandlingene fredag. Fristen er natt til 24. mai.
BAK LUKKEDE DØRER: I møterom 1 hos Riksmekleren skal  staten som arbeidsgiver, LO Stat, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne stat på arbeidstakersiden prøve å komme fram til en løsning før fristen 24. mai.

BAK LUKKEDE DØRER: I møterom 1 hos Riksmekleren skal staten som arbeidsgiver, LO Stat, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne stat på arbeidstakersiden prøve å komme fram til en løsning før fristen 24. mai.

Eirik Dahl Viggen

guro@lomedia.no

På vei inn til møterom 1 hos Riksmekleren møter vi mandag morgen to blide og forventningsfulle meklere.

– Det er jo gøy, ellers ville vi ikke gjort dette år etter år, sier Riksmekler Mats Wilhelm Ruland og medmekler Richard Saue.

Det er langt ifra første gangen de to mekler i staten. Fram til fristen går ut natt til 24. mai, skal de prøve finne en løsning mellom staten som arbeidsgiver, og LO Stat, YS Stat, Unio Stat og Akademikerne stat på arbeidstakersiden.

Nye problemstillinger

– Det er noen nye problemstillinger i meklingene i år som følge av koronapandemien, men fram til nå har det blitt løst. Endringer i likestillingsloven har også medført noen nye diskusjoner, men det har også løst seg fint, sier Ruland.

Også her har han tro på at det vil ende med løsning.

– Det kan jo bli en vanvittig konflikt om de ikke blir enige, den største på veldig mange år, konstaterer han.

Skulle partene ikke bli enige innen fristen, blir det streik for mange av de 166.000 statsansatte. LO Stat-leder Egil-André Aas hadde med seg disse kravene til forhandlinger:

• Reallønnsvekst for alle
• Kompensasjon for dårligere lønnsutvikling enn industrien
• En generell lønnsutjevning
• Minske lønnsforskjellen mellom kvinner og menn
• Ivareta de lavest lønte arbeidstakerne

Mer om kravene: LO Stat krever kronetillegg og reallønnsvekst til alle medlemmer

Positive fra start

– Staten vendte i realiteten tommelen ned for våre hovedkrav. Da var det ikke noe poeng i å fortsette forhandlingene, sa Aas på fredag.

Han var da oppgitt over at de igjen må til Riksmekleren for å finne en løsning. Mandag var han likevel positiv til utfallet.

– Forventningene er at vi får landet det vi trenger for å komme gjennom det på en fornuftig måte uten at vi havner i streik. Vi har bestandig trua, til det motsatte blir bevist, og det har vi her også. Nå er det diskusjoner rundt hvordan vi skal landet dette, og forhåpentligvis ender det med en løsning, sier han mandag.

BLIDT MØTE: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland ønsker LO Stat-leder Egil-Andre Aas velkommen til mekling mandag morgen. De er begge forventningsfulle og positive før start.

BLIDT MØTE: Riksmekler Mats Wilhelm Ruland ønsker LO Stat-leder Egil-Andre Aas velkommen til mekling mandag morgen. De er begge forventningsfulle og positive før start.

Eirik Dahl Viggen

En postmann kommer inn med kasser fulle av snacks. Det kan komme godt med for å holde stemningen og meklingsviljen oppe hos partene helt ut.

Statens personaldirektør Gisle Norheim hadde også med seg ny giv og forhåpninger om løsning til bordet hos Riksmekleren.

– Vi forventer vi gode prosesser sammen med mekler og forhåpentligvis løsninger ved hjelp av ham. Det er åpenbart at det er økonomien som har vært vanskeligst, som jeg også oppfatter er grunnen til at de fire brøt forhandlingene. Vi har lagt til grunn at vi skal følge frontfagsrammen på 3,7 prosent og der er det åpenbart noen uenigheter, sier han.

Dørene til møterommet lukkes fram til fristen løper ut.

FORVENTER LØSNING: Statens personaldirektør Gisle Norheim forventer gode prosesser og løsninger ved hjelp av Riksmekleren.

FORVENTER LØSNING: Statens personaldirektør Gisle Norheim forventer gode prosesser og løsninger ved hjelp av Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse