Lønnsoppgjøret
Norges offisers- og spesialistforbund ville prioritere lavlønn høyere - fikk nei
Det ble debatt om hvordan man kan sikre både likelønn og lavlønn i representantskapet til LO.
PRORITERING: NOF-leder Torbjørn Bongo ville at LO skulle gå lenger i å prioritere de lavtlønte i sin tariffpolitiske uttalelse, men fikk ikke med seg representantskapet på dette.
Leif Martin Kirknes
Saken oppsummert
anders@lomedia.no
Etter to lønnsoppgjør i staten der de som ligger midt på lønnstabellen har fått mer enn de nederst og øverst, er forbundene i staten tydelige på at de lavtlønte ikke kan sakke etter mer.
LOs representantskap vedtok en tariffpolitisk uttalelse der de fastslås følgende:
«LO vil sikre medlemmenes kjøpekraft og prioritere seriøsitet, likelønn og å motvirke lavlønn.»
– Det er ikke noen tvil om at LO er den organisajonen som har fokus på likelønn og lavlønn. Det er kjennetegnet ved oss som organisasjon, sa LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i sin oppsummering.
Ville prioritere lavtlønte opp
I debatten tok både Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) og Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) til orde for at de lavest lønte nå måtte prioriteres opp.
– Det vi avtalte i høst betyr i praksis at de med lavest lønn fikk et lavere prosentvis tillegg. Statens begrunnelse for dette var at det hadde en god likelønnseffekt. NOF er for likelønn og urimelige forskjeller basert på urimelige kriterier, men ikke på bekostning av alt, sa forbundsleder Torbjørn Bongo.
Han leverte inn et forslag som hadde et tillegg til det som var foreslått: «... og å motvirke lavlønn gjennom å prioritere høyest de som har minst.»
– Jeg er ikke med på et oppgjør der likelønn skal gå på bekostning av lavtlønte. Jeg har ingen begrunnelse for det å gi til mine medlemmer som tjener lite, sa han.
Sterkere ord
NFF-leder Asle Aase støttet forslaget fra NOF, og påpekte at uravstemningen ved forrige tariffoppgjør gav ham et klart signal: 60 prosent av NFF medlemmene stemte, og 60 prosent av dem sa nei til oppgjøret.
– Det er et klart uttrykk for misnøyen med den manglende lønnsutviklingen de siste årene, påpekte han.
Han kritiserte staten som arbeidsgiver for ikke å ta ansvar for lønnsutviklingen for alle de statsansatte. Aase poengterte at forbundet er opptatt av både likelønn og lavlønn.
– Men jeg mener det ikke er sterkt nok å si «motvirke lavlønn» i uttalelsen. Vi må løfte de som tjener minst, og være enda tydeligere i oppgjøret på at staten må ta ansvar, sa Aase.
(Saken fortsetter under bildet)
Asle Aase, forbundsleder NFF.
Eirik Dahl Viggen
NL: God balanse
NTL-nestleder Ellen Dalen ønsket ikke å endre uttalelsen, ettersom hun mener den er godt balansert.
– Jeg ønsker ikke å svekke føringen på likelønn. Vi skal jobbe for begge målsetningene og må ikke akseptere at det skapes en motsetning mellom å prioritere likelønn og lavlønn. Det er to sider av samme kamp, sa hun.
Dalen understreket også at NTL har klare ambisjoner for å løfte de lavest lønte.
– Trykket fra vår organisasjon er sterkt for at vi skal bruke vår plass ved forhandlingsbordet til å jobbe for utjevning. Det er urettferdig at de lavest lønte skal finansiere de høyest lønte sin lønnsutvikling, og det er urettferdig at disse skal betale for et kvinneløft. Og det skal ikke være nødvendig, sa hun.
Dalen la også til at det er de prosentvise tilleggene som er det største problemet.
(Saken fortsetter under bildet)
Ellen Dalen, nestleder NTL.
Eivind Olai Kristiansen
Også FO-nestleder Marianne Solberg ville beholde formuleringen som den var.
– Slik formuleringen ligger balanserer den likelønn og lavlønn. Vi må ikke sette dette opp i mot hverandre nå, men balansere hensynene på en god måte. Og det er det bare vi i LO-familien som kan få til, sa hun.
Avstemmingen endte med et klart flertall for den opprinnelige formuleringen.
(Saken fortsetter under bildet)
Marianne Solberg, nestleder i FO.
Hanna Skotheim

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser