JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VELKOMST: På Gardermoen blir nyankomne flyktninger møtt av Norsk Folkehjelp

VELKOMST: På Gardermoen blir nyankomne flyktninger møtt av Norsk Folkehjelp

Erik M.Sundt

Flyktninger under pandemien:

Norsk Folkehjelp ber folk favne om asylsøkerne under krisa: – Løft blikket og vær en venn

I Syria sier folk nå at de er mer redde for å dø av sult enn av pandemi, forteller Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. Hun er opprørt over at politikere konkurrerer om å ha den strengeste asyl og flyktningpolitikken, framfor å jobbe for integrering.22.03.2021
09:27
22.03.2021 10:01

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi ser den samme trenden i alle land vi jobber i: Ulikhetene vokser, antallet ekstremt fattige øker, det samme gjør volden mot kvinner, samtidig som demokratiet svekkes, sier Westhrin.

Hun oppfordrer hele arbeiderbevegelsen til å engasjere seg i antirasistisk arbeid og hjelpe de som har kommet til landet.

Under 1400 asylsøkere i 2020

Sist uke ble den årlige rapporten «Rikets tilstand på asylfeltet», om Norges behandling av asylsøkere og flyktninger, lagt fram av NOAS – Norsk organisasjon for asylsøkere.

Aldri før har Norge tatt imot færre flyktninger, samtidig som situasjonen i verden er alvorlig og mange er på flukt midt i en pandemi.

I løpet av 2020 søkte bare 1886 personer asyl i Norge, og i de første månedene av 2021 har 85 mennesker søkt om asyl.

Ifølge rapporten var litt over halvparten av asylsøkerne som kom til Norge i 2020, kvinner og barn.

Les også: LO-topper mener Norge må hjelpe langt flere flyktninger: – Nå må vi vise raushet

Folkehjelpere på Gardermoen

Når flyktninger lander på Gardermoen, står Norsk Folkehjelp klare for å ønske dem velkommen og hjelpe dem med det aller nødvendigste som klær og informasjon før de drar videre.

– Det er utrolig rørende å være med i mottaksgruppen som står parat på Gardermoen. Folk har kanskje aldri flydd før. De kommer til et helt nytt land og er kanskje tynnkledde. Vi prøver så godt vi kan å ta varmt imot alle, sier Henriette Westhrin.

Hun legger til at Norsk Folkehjelp ikke lenger driver asylmottak, så de har ikke den samme muligheten til å følge mennesker opp etter ankomst.

Saken fortsetter under bildet.

VELKOMST: På Gardermoen blir nyankomne flyktninger møtt av Norsk Folkehjelp

VELKOMST: På Gardermoen blir nyankomne flyktninger møtt av Norsk Folkehjelp

Erik M.Sundt

Nå er hun svært bekymret for dem som har kommet under pandemien og som ofte sitter isolert, savner familie og venner og mangler digital kompetanse eller utstyr som gjør at de kan kommunisere med folk de er glade i. Og hun er redd for at ulikhetene i Norge og i verden øker enda mer.

– Ettersom asyl- og flyktningpolitikken er strammet betydelig inn de siste fem, seks årene, er det få som får familiegjenforening. Mange blir ensomme i Norge, sier hun.

Westhrin berømmer samtidig de frivillige folkehjelperne lokalt som har startet turvenn-ordning.

Mindreårig og alene: Kjell-Ole og Randi får sosialarbeiderprisen: – Vi vil bruke den til å gi mindreårige flyktninger en stemme

Turvennordning

– Selv om det er strenge koronarestriksjoner, har vi startet turvenn-ordning der våre frivillige inviterer enslige flyktninger til å gå tur i skog og mark. Det er en fin måte å lære bort litt om hvordan samfunnet fungerer på, samtidig som de beveger seg fysisk. Jeg er stolt over at vi gjør dette, men skuffet over at politikerne ikke er opptatt av god inkludering, sier hun.

– Vi skulle tro at pandemien har ført til at vi løfter blikket og at vi som rik nasjon kan bistå med å hjelpe de aller svakeste, både her hjemme og i krigsherjede land. I Syria sier nå folk at de er mer redde for å dø av sult enn av pandemi. Men hvor er diskusjonen om hvordan vi i Norge kan bistå mer aktivt med global solidaritet? Jeg er bekymret for det virker som politikerne har lukket øynene for det som skjer internasjonalt. De kjemper i stedet om å ha den strengeste asyl og flyktningpolitikken. Vi er heller ikke fornøyd med signaler fra partier på venstresiden, så vi kommer til å være tett på nå før valget, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

TURVENNER: På turene med Norsk Folkehjelp er det lettere å prate om situasjonen.

TURVENNER: På turene med Norsk Folkehjelp er det lettere å prate om situasjonen.

Betzy Thangstad/Norsk Folkehjelp Kristiania

Politisk snuoperasjon

For Westhrin vil ha en politisk snuoperasjon og vil jobbe for politisk endring til høsten. Blant annet er hun opprørt over at den nåværende regjeringen har akseptert og bidratt til et langt tøffere ordskifte der man omtaler mennesker i nød negativt og uten respekt for den vanskelige situasjonen de er i. Der man tidligere hyllet aktivistene i den arabiske våren, ses de i dag først og fremst på som potensielle innvandrere som må holdes ute.

– Det er 10 år siden en høyreekstrem terrorist angrep arbeiderbevegelsen for våre verdier om å respektere og behandle alle mennesker likt. Den siste tida har jeg sett flere som har snakket mer direkte om hva angrepet handlet om, at det var en politisk begrunnet terrorhandling.

Saken fortsetter under bildet.

Henriette Westhrin er bekymret for situasjonen for asylsøkere og flyktninger under koronapandemien

Henriette Westhrin er bekymret for situasjonen for asylsøkere og flyktninger under koronapandemien

Therese Nordhus Lien/Norsk folkehjelp

Bli en antirasist

Nå håper generalsekretæren i arbeiderbevegelsens humanitære organisasjon at alle kan bistå mer i den antirasismekampanjen som Norsk Folkehjelps Solidaritetsungdom har satt i gang.

– Drømmen min er at alle forbundsledere i LO og andre sentrale tillitsvalgte lager en kort video om hvorfor de er antirasister og legger ut på Solidaritetsungdommen sin Facebook-side, sier hun.

Bruk rollen i FNs sikkerhetsråd aktivt

Westhrin sier at det foreløpig er for tidlig å si noe om hvordan Norge har brukt den nye muligheten til å påvirke i FNs sikkerhetsråd, men hun har skyhøye forventninger.

– Så mye energi som Norge brukte på å få den plassen, må vi også bruke den muligheten den gir oss. Vi har fått plass i et av verdens mektigste fora, da må vi også tørre å være tydelige politisk og presse på for en mer fredelig verden enn den vi ser i dag, sier hun.

Politikere i utakt

Også styreleder Kai Eide i NOAS som ledet den digitale presentasjon med flere politikere til stede, og generalsekretær Pål Nesse er utålmodig på vegne av organisasjonen og asylsøkere og flyktninger.

– Jeg mener dere politikere er i utakt med hva folk vil. Vi så at mange politikere i kommunene var villig til ta imot langt flere fra Moria-leiren enn de 50 som ble vedtatt i september i fjor. Jeg tror frykten for å miste kontrollen, som noen politikere har, er sterkt overdrevet, sa Pål Nesse.

Han oppfordret politikere i alle partier som mener bunnplanken bør være rettssikkerhet og støtte til FN, til å bruke stemmen sin til å påvirke partiprogrammene før høstens valg.

– Dere må også ta et etisk ansvar og vise lederskap hvis partiet deres ikke er i tråd med egne grunnholdninger og verdier. Det gjelder også dere i Sp, sa han.

Skritt i feil retning

SVs Karin Andersen sa at hun har opplevd en glidning i feil retning når det gjelder Norges holdning til internasjonale forpliktelser i FN ovenfor mennesker i nød.

– Jeg mener vi har tatt noen skritt i feil retning. Situasjonen med flyktninger i verden er verre enn noen gang, og Norge bør vi følge opp våre forpliktelser og styrke FN nå som vi sitter i FNs sikkerhetsråd, sa hun.

SV har også flere ganger foreslått på Stortinget at man skal grunnlovsfeste retten til å søke asyl i Norge. I årets Noas-rapport fastslås det at 76 prosent av asylsøkerne får oppholdstillatelse i Norge, de langt fleste av beskyttelsesgrunner.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
22.03.2021
09:27
22.03.2021 10:01Mest lest

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.

Håvard Sæbø

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.

Jan-Erik Østlie

Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme

Martin Guttormsen Slørdal

Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.

Ole Palmstrøm

Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme

LO og NHO ble enige i  årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.

Håvard Sæbø

Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.

Ole Palmstrøm

Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.

Håvard Sæbø

Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.

Emmie Olivia Kristiansen

16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten

Sissel M. Rasmussen

Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.

Leif Martin Kirknes

Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.

Tormod Ytrehus

Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.

Brian Cliff Olguin

Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.

Leif Martin Kirknes

Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.

Sissel M. Rasmussen

De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.

Emmie Olivia Kristiansen

Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.

LO Stat

Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.

Leif Martin Kirknes

LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet

Emmie Olivia Kristiansen

Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.

Sissel M. Rasmussen

Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn


Flere saker