Koronakrisa:
Norsk Tipping har permittert sju ansatte, selv om butikken går så det suser: – Meningsløst, sier tillitsvalgt
Samtidig som folk tipper som aldri før, har Norsk Tipping valgt å permittere sju av sine lavest lønnede ansatte. NTLs tillitsvalgte mener det ikke er grunnlag for å gjøre dette.
Sju kantineansatte hos Norsk Tipping er permittert.
Norsk Tipping
Saken oppsummert
merete.jansen@lomedia.no
I krisetider er det tradisjonelt flere som vender seg til spillselskapene i håp om å kunne spe på en svekket privatøkonomi. Dette skjer også hos Norsk Tipping, som blant annet frister med store gevinster gjennom Lotto, Vikinglotto og Flax.
Bedriften har over 430 ansatte. Lederen av NTLs forening der, Geir Reinhardsen, mener det er meningsløst å permittere sju av dem så lenge økonomien i bedriften ikke tilsier at det er nødvendig.
p
– Kostnaden som Norsk Tipping sparer ved å permittere, er marginal sett opp imot de totale lønnskostnadene. De som nå er permittert, er blant de lavest lønnede ansatte i bedriften, påpeker han.
KRITISK: NTL-tillitsvalgt Geir Reinhardsen er kritisk til at Norsk Tipping permitterer ansatte når de ikke er i en situasjon der de trenger å spare penger.
Ole Palmstrøm
Forefallende arbeid
De sju permitterte jobber alle i kantinen, som nå er stengt fordi alle har hjemmekontor. Bedriften har begrunnet permitteringene med at det ikke lenger finnes oppgaver til dem.
Det er ikke et godt nok argument for Reinhardsen.
– Det er masse forefallende arbeid de kunne vært satt til å gjøre. Flere av dem har for eksempel erfaring fra renhold før de begynte å jobbe i kantinen.
Reinhardsen påpeker at rent økonomisk ligger bedriften nå foran budsjett.
En ting er at flere håper på gevinster og dermed bruker penger på spill. Noe annet er at mange kommisjonærer har stengt kioskene og terminalene sine.
Dette gjør at en del av kundene indirekte tvinges til å spille digitalt, og det går da mindre penger ut i provisjon til kommisjonærene.
– Det finnes med andre ord ingen økonomisk begrunnelse for å gå til det skritt å permittere ansatte. Vi er ikke akkurat i fare for å gå konkurs, understreker Geir Reinhardsen.
Dette sier ledelsen:
Ledelsen i Norsk Tipping mener på sin side at de var nødt til å ta økonomiske grep som svarer opp til forventningene fra staten som eier og til dem selv som selskap.
– Kostnader er kuttet der det er mulig i denne spesielle tiden før permitteringer ble vurdert og iverksatt, sier administrerende direktør Åsne Havnelid til FriFagbevegelse.
p
Hun legger til at de har tatt over enkelte oppgaver som tidligere har blitt gjort av eksterne, i tillegg til at de har fylt ledig tid med relevant og hensiktsmessig kompetanseheving.
– Likevel så også vi, som veldig mange andre offentlige og private selskap, oss nødt til å permittere der det var og er helt bortfall av arbeidsoppgaver.
Verst for lærlingene
NTL-tillitsvalgt Geir Reinhardsen sier situasjonen er aller verst for de to kokkelærlingene i kantinen til Norsk Tipping på Hamar. De står nå i fare for å ikke kunne fullføre utdanningen som planlagt.
– Dette vil potensielt kunne få konsekvenser for dem for resten av livet. Den ene lærlingen skulle tatt en testfagprøve. Nå er de i stedet overført til Lærlingekompaniet, sier Reinhardsen.
Åpner gradvis opp
Bedriften planlegger for å la folk komme tilbake til kontorene igjen fra 18. mai. I første omgang skal trolig en tredel få komme inn igjen i lokalene, så vurderes det å øke på etter hvert. Da vil det også være behov for å åpne kantinen igjen, mener Reinhardsen.
p
Hvor mange av de kantineansatte som da kan tre ut igjen av permitteringen, er usikkert. Ledelsen og de tillitsvalgte skal i drøftinger og dette og andre spørsmål. Men for en del av dem som kommer tilbake, vil det trolig bare handle om å ha vært permittert i mindre enn en halv måned.
– Så hva var da vitsen, spør Reinhardsen retorisk.
Han påpeker videre at det vil være stort behov for å øke smitteverntiltakene når mange jobber i lokalene igjen.
– Så da har vi enda flere relevante oppgaver for de som til vanlig jobber i kantinen.
– Permittering er midlertidig
Administrerende direktør Åsne Havnelid opplyser at de kantineansatte i perioden mellom 13. mars og fram til permittering 4. mai, har løst andre oppgaver på huset.
– Fra 4. mai ble de permittert da det ikke var relevante oppgaver igjen. I forkant av denne beslutningen har ledelsen hatt hyppig dialog med de tillitsvalgte, Spekter og våre ledere.
Havnelid ønsker å understreke at permittering er midlertidig og at alle vil komme tilbake i jobb i Norsk Tipping når hverdagen normaliseres igjen.
p
Savner samfunnsansvar
Geir Reinhardsen forteller at alle de fire fagforeningene som er representert i Norsk Tipping, er uenige i at det har vært noe grunnlag for å permittere medarbeidere. Han påpeker at en statseid virksomhet på denne måten flytter kostnad og belastning over til en annen statlig instans, Nav.
– De har jo som kjent allerede store nok utfordringer med veldig høy arbeidsledighet. Så dette vitner ikke akkurat om å ta samfunnsansvar, slår han fast.

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser