NTL bytter ikke navn nå - utsetter spørsmålet i fire år
En lang debatt om navnet til Norsk Tjenestemannslag er over. Representantene endte på at de trenger fire nye år for å bestemme seg.
UTSETTER: 176 stemmeberettigede stemte for å utsette navnevalget til neste landsmøte. 91 delegater ble dermed nedstemt.
Eirik Dahl Viggen
guro@lomedia.no
Etter mye om og men skulle det endelig avgjøres hva Norsk Tjenestemannslag, med forkortelsen NTL, skal hete.
En veldig lang debatt med forslag som haglet inn gikk over flere dager. Hele 49 innlegg til vedtektene dreide seg om navnet.
Dårlig prosess
Og endelig skulle de få stemme.
Første avstemning ut var om saken skulle utsettes. Resultatet ble 176 stemmer for, og 91 stemmer imot.
Dermed forblir navnedebatten uløst for denne gang. Norsk Tjenestemannslag og NTL blir stående i fire nye år.
Forslaget om utsettelse ble begrunnet med at prosessen hadde vært for dårlig, og det ble sagt at landsstyret setter i gang en ny og grundig utredning som også inkluderer en fullstendig kostnadsberegning.
Engasjert debatt
I debatten var det noen som mente at å bruke opp mot 5,5 millioner kroner på et navnebytte ville være feil prioritering. Andre mente det ville være en investering.
De unge argumenterte hardt for at det var vanskelig å verve med dagens navn, og at deres forslag «Stat og Kunnskap» var det beste.
Verving har da aldri vært noe problem på grunn av navnet, sa motstemmene.
Den unge delegasjonen hadde til og med trykket t-skjorter med navneforslaget på, for å drive det de selv kalte propaganda. I tillegg innrømmet de å ha drevet strategisk påvirkning i pausene.
Det var de ikke alene om.
Flygeblader med en selvlaget logo for navnet FOKUS fløy rundt i landsmøtesalen. For øvrig var dette forslaget allerede tatt av foreningen Forum for kvinner og utviklingsspørsmål, som flere av delegatene er medlemmer i.
NRKs forslag, Styrke, var også oppe til diskusjon. Men, ingen forslag ble stemt over, ettersom utsettelsesforslaget fikk flertall.
For ikke å glemme klimaet ble det også argumentert for at å kaste enorme mengder vervemateriale og andre praktiske ting med logo på, ville være unødvendig og tidkrevende.
Én ting var likevel de aller fleste enige om: Navnet bør være kjønnsnøytralt.
SPENNING: Forbundsleder Kjersti Barsok var blant de som ventet spent på at resultatet av avstemningen skulle komme opp på skjermen.
Morten Hansen
– Det har vært galskap
Jeanett Bjørndahl i NTL Forsvar la inn forslag om å beholde navnet. Hun er fornøyd med utfallet under landsmøtet.
– Det er det beste som kunne ha skjedd, for nå består navnet i alle fall i fire år til. Det viser at folk innser at dette har vært galskap, og at det ikke har vært utredet godt nok.
Hun mener at saken fram til neste landsmøte i 2026 må utredes grundigere og at forslagene må komme inn i enda bedre tid. Bjørndahl er bekymret for at det vil kreve mye tid også i neste periode.
– Dette har i aller høyeste grad opptatt for mye tid. Det startet jo allerede ved forrige landsmøte, og det er tid vi kunne ha brukt på andre ting, påpeker hun.
Skuffelse i NTL Ung
Delegatene i NTL Ung er nok litt mer skuffet. De må likevel ikke se slaget helt tapt, men må vente lenge for å få opp sitt forslag igjen.
Leder Martin Kvalvik innrømmer at de fortsatt mener det ville blitt lettere å verve med et annet navn. De vil likevel fortsatte å gjøre alt de kan for å få inn flere unge medlemmer.
– Vi har en enorm utfordring i årene framover med antallet pensjonistmedlemmer som vil øke dramatisk, og at vi ikke har organisert flere av de yngre alderssammensetningene tidligere. Men vi kommer uansett til å jobbe for å få flere unge medlemmer inn i vårt fagforeningsfelleskap. Det er det som betyr noe, skriver han til Frifagbevegelse.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.