NTL og Abelia enige: Skal jobbe for flere lokale avtaler
Avtalen som gjelder for drøye 1000 NTL-medlemmer er reforhandlet.
ENIGHET: NTLs forhandlingsdelegasjon ble enige med Abelia om avtalen som omfatter 1060 av deres medlemmer. Fra venstre: Matti Lucie Arentz (DOGA), Birgit Abrahamsen (Abelias FU/Abelia), Lasse Lund (Abelias FU/IFE), Vibeke Vandrup Martens (NIKU), Pål Kjærstad (forbundskontoret), Rune Slettebakken (Agilera Pharma AS), Haakon Rusten (NILU), og Karen Asbøll (Abelias FU/SINTEF).
NTL
anders@lomedia.no
NTL og NHO-foreningen Abelia har forhandlet seg fram til en enighet om den sentrale avtalen for virksomhetene den dekker. Den sentrale avtalen er veldig overordnet, og all lønnsforhandling skjer lokalt.
Likevel er NTL fornøyde med å få inn tekst i avtalen som understreker at de virksomhetene der de ikke blir enige om en lokal avtale bør kontakte NTL og Abelia sentralt.
– Vi har en utfordring ved at veldig mange av de 45 virksomhetene ikke har noen lokal særavtale. Dermed har ikke medlemmene våre fått tariffestet lønns- og arbeidsvilkår som ikke er i den sentrale avtalen, sier Pål Kjærstad, 2. nestleder i NTL.
Virksomhetene som er organisert i Abelia er ganske forskjellige, og blant annet:
• Forskningsinstitutter
• Undervisningsinstitusjoner
• Virksomheter i det offentlige virkemiddel- og forvaltningsapparatet, som for eksempel DOGA (Design og arkitektur Norge)
• Vitensentre
• Frivillige organisasjoner, som Flyktninghjelpen og Redd Barna
I dette systemet forhandles det lokalt først. Disse forhandlingene skjer uten noen sentrale føringer eller streikerett, og det finnes ikke noe felles lønnssystem. Til slutt forhandles det om den sentrale avtalen.
At NTL og Abelia nå er enige om at arbeidet med å få på plass særavtaler lokalt skal styrkes, håper Kjærstad skal hjelpe på situasjonen.
– Dette er en vesentlig forbedring av avtalen, og vi håper det vil føre til at det blir fremdrift i de lokale forhandlingene om særavtaler, sier Kjærstad.
Ellers ble de enige om å gjøre avtalen tydeligere på livsfasepolitikk, og at både offentlige og private virksomheter må bidra om Norge skal nå FNs bærekraftsmål.
De skal også vurdere hvilke konsekvenser rapporten fra Kompetansereformsutvalget, som skal komme i desember, kan få for de som jobber i dette området. Og de er enige om at det skal inngås avtaler om bruk av hjemmekontor i bedriftene.
Avtalen skal nå på uravstemning.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.