MØTE: Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen åpnet representantskapsmøtet til landsforeningen. ARKIVFOTO
Ole Palmstrøm
Klima og miljø, NTL
NTL Sentralforvaltningen tar FNs «kode rød» på alvor
FNs rapport om klima og miljø varslet «kode Rød» denne uka. Det er helt i tråd med prioriteringene til NTL Sentralforvaltningen.
nina.hanssen@lomedia.no
NTL Sentralforvaltningen, som er en av de to største landsforeningene i Norsk Tjenestemannslag, startet sitt representantskapsmøte på Sørmarka onsdag. Her skal de debattere sitt eget handlingsprogram, uttalelse, forslag til NTLs landsmøte og avholde valg.
Leder Bjørn Halvorsen peker på klima og miljø som en klar rød tråd.
– Vi skal diskutere forslag til landsmøte, men den røde tråden er klima og miljø. Det passer bra ettersom FNs rapport om klima og miljø varslet «Kode Rød» på mandag og at vi avslutter med Broen til Fremtiden-konferansen på fredag, sa Halvorsen da han åpnet møtet på Sørmarka.
Broen til framtiden-konferansen: Slik kan vi skape nye grønne arbeidsplasser i Norge. Se svarene fra miljøvernere og tillitsvalgte
Stolt forbundsleder
Forbundsleder Kjersti Barsok brukte mye tid i sin innledning til å takke NTL Sentralforvaltningen for jobben de har gjort i en krevende periode og berømmet de for å sette klima og miljø på dagsorden disse dagene.
– Jeg vet at mange av dere har fått ikke bare arbeidsdagene deres, men hele dagene deres snudd på hodet de siste årene, sa hun og refererte til tiden under pandemien.
NTL Sentralforvaltningen er også den landsforeningen Barsok kommer ifra, ettersom hun opprinnelig jobbet i Kommunal- og distriktsdepartementet.
– Det har vært nye oppgaver, for få kolleger, stort medietrøkk og skyhøye forventninger for mange, la hun til, men skrøt av fellesskapet de har hatt i forbundet og at mange har bidratt inn i rekrutteringsprosjektet «LO for alle».
I dag har NTL over 54 000 medlemmer og er LO-familiens femte største forbund, men Barsok oppfordret alle til å inkludere flere i året som markerer 75-årsjubileet til NTL.
LOs klimapolitikk: Ragnhild vurderer å melde seg ut av LO om ikke klimapolitikken blir bedre
Vær aktiv på landsmøte
Barsok gleder seg til både LO-kongressen og NTLs landsmøte til høsten, og forventer både å se og høre fra NTL sentralforvaltning der. Hun minner også om at landsmøte handler om mer enn navnedebatten. Hun utfordret dem til å tenke igjennom følgende:
– Hva trengs for at vi skal fortsette å utvikle vårt solidariske fellesskap videre og styrke medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår?
HJEMMEBANE: Kjersti Barsok har sitt NTL-medlemskap i NTL Sentralforvaltningen.
Nina Hanssen
Tillitsreformen blir viktig
Barsok la også til at hun er glad for regjeringsskiftet, og mener vi må trenger ei regjering som vil styrke offentlig sektor.
– Det er nok ostehøvelkutt nå. Vi trengte ei regjering som anerkjenner offentlig sektor og viktigheten av samfunnsoppdragene som løses der. Derfor er det så gøy å være i gang med tillitsreform. Dette er regjeringens fremste forvaltningspolitiske satsing, sa hun.
Barsok mener tillitsreformen gir store muligheter for å rette opp mye av det NTL har pekt på som gale utviklingstrekk i offentlig sektor – og ikke minst kvitte oss med ostehøvelkuttene. Hun mener dette ikke forenelig med tillitsreform.
– Nå skal markedstenkninga ut av offentlig og nå skal markedsstyringa erstattes med faglighet og tillit. Nå skal det bli slutt på privatisering av offentlige oppgaver og vi må styrke partssamarbeidet, sa hun.
Klimadebatten fortsetter
Barsok er også stolt at NTL er synlig og en pådriver i klimadebatten og at de har vært en viktig drivkraft for Broen til Framtiden.
– På fredag utfordrer vi næringsministeren for å bli med på denne grønne og rettferdige omstillingen. Da må det offentlig etater har de riktige ressursene de trenger, sa hun.
Barsok er glad for at klima og miljø er sentralt tema på dette todagersmøtet på Sørmarka og at de skal vedta en uttalelse om dette før dagen er omme.
Det er nok ostehøvelkutt nå. Vi trengte ei regjering som anerkjenner offentlig sektor og viktigheten av samfunnsoppdragene som løses der. Derfor er det så gøy å være i gang med tillitsreform. Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox