OPTIMIST: Pandemien har rammet de ansatte i studentsamskipnadene hardt, men gjenvalgt leder Synnøve Bakken ser optimistisk på framtida.
Nina Hanssen
Nytt om navn:
NTL Studentsamskipnadene ruster seg til kamp
Landsforeningen i NTL som organiserer arbeidstakere i studentsamskipnadene har hatt tøffe tak under pandemien. Men gjenvalgt leder Synnøve Bakken er optimist.
nina.hanssen@lomedia.no
– Året 2020 ble et mareritt med permitteringer og nedbemanninger i vår bransje og mange av våre medlemmer fikk slengt døra i trynet. Mange i serveringsbransjen har gått av med AFP lenge før tiden i ren solidaritet med sine kolleger, fortalte Bakken i sin åpningstale.
Hun sa videre at NTL har sett etter muligheter, omplassering og kjempet for at folk skulle beholde jobben og inntektene, men innrømmet at det har vært tøft. Bakken oppfordret deltakerne på representantskapet til å fortsette den viktige jobben med å rekruttere flere medlemmer og ta vare på de som er med.
– Sammen er vi sterkere og vi har stått i kamper før, sa hun.
Det var god stemning da 27 stemmeberettiget og gjester var fysisk samlet i konferansesalen «Luftrommet» på et hotell i nærheten av Gardermoen. Den fysiske samlingen er deres første etter at pandemien lukket Norge. Landsforeningen har mistet mange medlemmer og har i dag rundt 1400 medlemmer der 857 er yrkesaktive i studentvelferd innenfor barnehage, bolig, mat og drikke, bok, trening, helse og kultur.
Koronakrisa rammer lavtlønte
Ifølge Bakken ble mange medlemmer landet over permittert og de tillitsvalgte jobbet beinhardt under ekstremt press for å sikre medlemmers tap etter at Norge stengte ned.
Det har vært ekstra press og våre folk på arbeidsplassene rundt i Norge har kjempet for å ha reell medbestemmelse på arbeidsplassen og det er fortsatt en lang vei å gå før de har gode lønns- og arbeidsforhold. Fortsatt tjener medlemmer langt under en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn og etterslepet vokser.
– Hele vårt område regnes som lavtlønn og for eksempel tjener våre ansatte i mat og drikke 50.000 mindre enn barnehageansatte i sektoren, sa Bakken.
Hele 1200 ansatte ved studentsamskipnadene ble permittert og mange fikk kun to dagers varsel da pandemien brøt ut. Samtidig som medlemmene ble permittert hevet direktørene i Studentsamskipnadene sine millionlønningen. Dette opprørte Bakken og hennes kolleger.
- Koronakrisa rammer lavtlønte ved studentsamskipnadene ekstra hardt. Vi har nå styrket vårt styre med en til og vi står klare til videre kamp, sa hun.
Tøft år for alle
Forbundssekretær Pål Kjærstad roste de tillitsvalgte i NTL Studentsamskipnaden for sin innsats under den vanskelige tiden. Og synes det var bra at landsforeningen var aktive i mediene og påpekte skjevheten mellom de ansatte og topplederne i Studentsamskipnadene. Han berømmet landsforeningen for å stå solidarisk og støtt sammen de rammede medlemmene i en svært krevende tid.
Kjærstad trakk fram den sentrale protokollen fra LO og NHO om forståelsen av hovedavtalen 28.mai 2021, som ble aktualisert av korona-pandemien og som gjaldt bruk av 2 dagers frist ved permittering.
– -Jeg minner om at det nå er laget en permitteringsveileder av LO Stat og Spekter som ligger på NTLs nettside, sa han, før han informerte litt om den pågående streiken for kulturarbeidere.
Gjenvalgt leder
Synnøve Bakken ble gjenvalgt som leder i landsforeningen.
Her er det nye styret i NTL Studentsamskipnaden:
Leder: Synnøve Bakken
Nestleder: Claudia Lygre
Sekretær: Siri Berlia Hovind
Kasserer: Lisbeth V. Thomassen
Ungdomstilltisvalgt: Jesper Schildger
Styremedlemmer: Heidi Berg, Lise Stefansen, Tommy Danielsen og Arve Lyng. I tillegg ble Sara-Eline Stokkenes Woll valgt som 1.varamedlem.
I tillegg er følgende varamedlemmer valgt inn:
Bjarne Gjermundstad, Anita Lundal, Line Svåsand og Helge Nuntun.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne
Kommentar
Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.
Colourbox