Nytt om navn
NTL Ung trenger ny leder – Kvalvik går av i mars
Martin Kvalvik går i mars av som leder for NTL Ung. Nå trengs det kandidater til å ta over.
Martin Kvalvik gir seg som leder i NTL Ung i mars.
Katharina Dale Håkonsen
anders@lomedia.no
Når NTL Ung-konferansen avholdes i mars, blir én av oppgavene å velge ny leder for NTL Ung. Martin Kvalvik går av etter å ha vært leder i tre perioder. Årsaken er at 34-åringen har blitt «for gammel». NTL Ung-alder defineres nemlig som ut det året man fyller 35.
– Fristen for å melde inn kandidater er 1. februar, så det er bare å sende mail til ntlungvalg@gmail.com, så kommer forslagene fram til valgkomiteen, sier Kvalvik.
Det er altså NTL-medlemmer født i 1989 eller seinere som kan velges til verv. Og Kvalvik peker på at både arbeidstakere og studenter kan velges. Han tror også at organisasjonsleddene i NTL sender inn forslag fra sine medlemsmasser.
Flere verv
I tillegg til det ledige ledervervet, er det et nytt verv som skal besettes på NTL Ung-konferansen: Nasjonal studentsekretær. Dette er et nyopprettet verv som NTLs landsstyre gikk for i høst.
– Dette er et gjennomslag jeg er veldig stolt av og som gjør at det blir tre sentralt 100 prosent frikjøpte i NTL Ung, påpeker Kvalvik.
Denne nasjonale studentsekretæren skal følge opp de fire studentsekretærene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø, som har 30-prosentstillinger på studiestedene.
– I tillegg kan den nasjonale sekretæren utvide aktiviteten og være mer til stede på studiestedene der vi ikke har faste studentsekretærer, sier Kvalvik.
Spesiell periode
Selv har Kvalvik jobben sin i Nav, og skal i utgangspunktet tilbake til denne. Men han legger ikke skjul på at han har lyst til å fortsette som tillitsvalgt i en eller annen form.
Han ble valgt til leder i NTL Ung i 2020, på konferansen som ble utsatt noen måneder på grunn av pandemiens utbrudd. Tida som fulgte ble litt annerledes enn han hadde sett for seg.
– Starten ble veldig påvirket av covid, men det løste vi ganske greit egentlig ved å utvikle webinarer blant annet, sier han.
Kvalvik synes likevel det har vært tre gode år for ung-satsingen til NTL.
– Vi har hatt medlemsvekst i hele perioden, men den var veldig stor i 2022. Vi har gått fra 6500 til 7300 unge medlemmer i 2022, og i forbundet generelt er økningen størst blant unge medlemmer.
Må fortsette å øke
Men selv om det har vært medlemsvekst, er Kvalvik tydelig på at det må verves minst like mange framover.
– Selv om det ble vervet veldig mange nye medlemmer i 2022, klarer forbundet likevel bare å akkurat opprettholde andelen yrkesaktive medlemmer. Siden veldig mange går av med pensjon, øker ikke andelen yrkesaktive selv om vi hadde et enormt antall nyinnmeldte i fjor, konstaterer han.
Han mener verving av studenter er spesielt viktig.
– Flesteparten av de som får jobb i våre virksomheter har høy utdannelse, og de fleste organiseres mens de er studenter. Så vi må kjøre på og intensivere arbeidet der, sier han.
For å nå unge medlemmer tror Kvalvik det er viktig at NTL Ung og forbundet selv markerer seg på saker som er viktige for de unge.
– Jeg er fornøyd med den politiske synligheten NTL Ung har hatt, for eksempel på klimafeltet. Også internt i LO, som på kongressen og kompromisset vi var med på å få igjennom der. Det tror jeg er avgjørende for å nå de medlemmene vi vil nå. Det er viktig for NTL og NTL Ung at det arbeidet fortsetter, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.