NTL-nestleder før lønnsoppgjøret: – Aldri stått i en så krevende situasjon
Forbundet ønsker opprydning i tariffavtalene i staten.
NTL og LO må forberede seg på mange scenarioer under årets oppgjør, understreker nestleder Ellen Dalen.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Før lønnsoppgjøret i staten starter, konstaterer NTL-nestleder Ellen Dalen at det blir krevende:
– Jeg har aldri vært oppe i en mer krevende situasjon. Jeg har vært opptatt av tariffpolitikk et par tiår, men en så krevende og viktig kamp som vi står i nå, kan jeg ikke huske.
Ulike avtaler skaper problemer
Hovedproblemet er tariffavtalene til de fire hovedorganisasjonene i staten, der det er ulike avtaler.
Dalen mener det er helt feil at staten har ulikelydende avtaler, selv om alle har samme arbeidsgiver, finansieringskilde, arbeidsgiverpolitikk og økonomisk ramme. Avtalene er vertikale, som betyr at alle typer medlemmer kan være medlem i samme avtale, dermed blir avtalene konkurrerende på en måte de ikke er i andre sektorer.
Hun er også kritisk til hvordan staten som arbeidsgiver praktiserer de ulikelydende avtalene.
– Praktiseringen hører heller ikke hjemme hos en ansvarlig arbeidsgiver som vi forventer at staten er, sier hun.
Hun viser til hvordan de uorganiserte er blitt fordelt av Stortinget. De blir plassert på ulike avtaler ut ifra hvilke hovedsammenslutninger som er største i de enkelte etater, men burde plasseres på en måte som ikke skaper en ulik behandling av avtalene.
Et annet punkt er fordeling av lønnsmassen. Siden Akademikerne og Unio har gått sin egen vei, beregnes lønnstillegg som en prosent av deres medlemmers gjennomsnittslønn. Denne er høyere enn snittlønnen for LO- og YS-medlemmene, og dermed drar de ifra.
Dalen mener dette skal beregnes ut ifra gjennomsnittslønnen til alle ansatte i staten for å kunne sikre en helhetlig fordeling i staten.
Lokale forhandlinger, og en kreativ bruk av hjemmel for at arbeidsgiver kan øke lønna innen 12 måneder etter tilsetting, brukes også til å skape forskjeller ifølge Dalen.
Aktuelt: Dette krever NTL i årets hovedoppgjør
Mål om like avtaler
Hun mener det er avgjørende at alle ansatte i staten skal inn på fire like hovedtariffavtaler.
– NTL vil ha fire likelydende tariffavtaler i staten. Men – vi trenger et system med virkemidler som gjør det mulig for våre tillitsvalgte å både ivareta hele medlemsmassen og drive utjevning og likestilling, sier Dalen.
Regjeringen har som mål å få til en samling til fire like avtaler. Dalen mener det trengs klare politiske grep for å oppnå det.
– I staten er det regjeringa som er arbeidsgiver, og de har ansvaret for den «hjemme alene-festen» som foregår på vår bekostning. De må rydde opp, sier Dalen.
Hun er åpen om at det ikke blir en enkel oppgave å få samlet alle hovedsammenslutningene om like avtaler.
– Vi skal forhandle med parter som ikke ser ut til å ønske likelydende avtaler, uansett hvordan de ser ut. Vi er innstilte på å finne løsninger med alle de andre fire partene i staten og kan ikke annet enn å håpe at flere ønsker det. Vi klarer ikke dette alene, konstaterer nestlederen.
Aktuelt: Lønnsoppgjøret i staten: LO Stat-lederen vil samle avtalene
Uvisst utfall
Dalen understreker at NTL og LO må forberede seg på mange scenarioer under årets oppgjør.
– Vi må ha en plan A, B, C og utover alfabetet. Vi må ikke begrense oss selv på hvor mange alternativer og scenarioer vi må se for oss, sier Dalen.
Hun peker på at det ikke bare er to alternativer i årets forhandling. Samtidig legger hun til at det ikke er alt som løses med like avtaler heller.
– Jeg oppfatter at vi i Landsstyret er enige om de overordnede målsettingene, det er ingen usikkerhet hos oss om at vår politikk er riktig for å ivareta statens ansatte, uavhengig av utdanning, oppgaver eller lønnsnivå. Og folk forbereder seg på at dette blir en kamp, sier Dalen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.