JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offiserer roper varsko om fremtidens forsvar: – Gi oss en verdig pensjon

Forhandlingene om særalderspensjon er utsatt til etter sommeren. Unge offiserer er bekymra for at resultatet blir for dårlig, og får flere til å slutte.
Ane Viuf Manheim, sersjant 1. klasse i Hæren, er bekymret for den framtidige pensjonen for forsvarsansatte.

Ane Viuf Manheim, sersjant 1. klasse i Hæren, er bekymret for den framtidige pensjonen for forsvarsansatte.

privat

anders@lomedia.no

Forsvaret har mange ansatte i stillinger med særaldersgrense, og for disse er forhandlingene om særalderspensjon, og i neste omgang særaldersgrensene, svært viktige.

De unge offiserene Ane Viuf Manheim og Tomas Valur Thorleifsson spår at resultatet av forhandlingene vil ha stor betydning for om Forsvaret klarer å holde på de folkene de trenger.

– Mange av kollegaene mine under 40 år beskriver pensjon som den avgjørende faktoren for om de blir eller slutter i Forsvaret, sier Manheim.

Bakgrunn: Pause i samtalene om nye pensjonsregler for 200.000 arbeidstakere

– Viktig funksjon

Både Manheim og Thorleifsson er enige om at en trygg pensjonsordning er veldig viktig for valget om å bli eller forlate Forsvaret.

– Jeg frykter at utfallet av forhandlingene vil kunne være siste dråpen for mange militært tilsatte, som de siste årene har måtte forholde seg til en vedvarende kavalkade av omstillinger, «effektiviseringer», nedleggelser og desimering av insentiver, sier Thorleifsson, som er leder i ungdomsutvalget til Norsk offisers- og spesialistforbund (NOF).

Det mener de er veldig skummelt, i en tid der Forsvaret må bli større. I Fagmilitært råd skriver Forsvarssjefen selv:

«Personell- og kompetansesituasjonen er den største risikofaktoren for utviklingen av Forsvaret.»

– Listene over utlyste stillinger med resultatet «ingen søkere» blir stadig lengre. Frafallet av arbeidskraft og kritisk kompetanse som Forsvaret opplever i dag er en varslet krise, sier Thorleifsson.

I 2028 risikerer Forsvaret å mangle om lag 1000 offiserer og 1700 befal, ifølge rådet.

Forsvarssjefen sier at Forsvaret rekrutterer godt, men det er en trend at erfarent personell forlater Forsvaret til fordel for en sivil karriere. 

Manheim har løsningen:

– Gi oss en verdig pensjonsordning, herunder veloverveide særaldersbestemmelser og opptjening på full inntekt.

Aktuelt: Mange med særaldersgrense kan fint stå lenger i jobb, mener ekspertutvalg

Jobber nesten dobbelt

Nøtta forhandlerne må knekke, er hvordan man sikrer et anstendig pensjonsnivå for folk som må slutte å jobbe tidlig, innenfor et system som belønner det å jobbe lenge.

Levealdersjustering og ny offentlig tjenestepensjon gjør det nødvendig å endre fra dagens særalderspensjonsordning.

– Dersom det sitter noen der ute og tror at vi under 40 år ikke forstår hvilke konsekvenser levealdersjustering etter 67 år vil ha, tro igjen. Det er vi unge som blir de største taperne dersom regjeringen ikke tar til fornuft, sier Manheim, som sitter i landsstyret til NOF.

De to offiserene er ikke i tvil om at særaldersgrensene for Forsvarets ansatte er velbegrunnet. De viser til at man jobber mellom 1,4 og 1,7 årsverk i fredstid.

En rapport utarbeidet i forbindelse med arbeidet med særaldersgrenser tar til orde for at mange med særaldersgrenser i dag kan jobbe lenger. Det forstår offiserene lite av.

– Jeg forstår veldig godt at kollegaene mine stiller seg spørrende til hvilke faktorer som tilsier at vi forsvarsansatte «plutselig» skal ha økt kapasitet til å stå i arbeid lengre. De fysiske og psykiske kravene er de samme. 

De advarer også mot løsninger der forsvarsansatte blir sittende i stillingene sine lenge, for å oppnå en anstendig pensjon.

– Dette ville gjort det vanskelig for andre yngre å bygge karriere, samtidig som snittalderen i Forsvaret ville økt betydelig. Hvordan kan vi forsvare oss med aldrende soldater? Spør Thorleifsson.

Forsvaret trenger mange flere folk i årene framover, men de NOF-tillitsvalgte er redd det blir vanskelig om pensjonen blir for dårlig.

Forsvaret trenger mange flere folk i årene framover, men de NOF-tillitsvalgte er redd det blir vanskelig om pensjonen blir for dårlig.

Martin Guttormsen Slørdal

Pensjon på hele lønna

I tillegg til ordningene for særalderspensjonen, er de forsvarsansatte frustrert over at de ikke får pensjon for hele lønna si.

En rekke tillegg, for eksempel i forbindelse med øvelser og seiling, teller ikke med i summen pensjonen beregnes ut ifra.

– Jeg har gått bredt ut på sosiale medier for å høste tanker fra de yngre kollegaene mine relatert til pensjonssaken, inkludert særaldersbestemmelsene. Responsen var høy, men ikke minst skremmende sterk. Særaldersgrensen må bestå og tillegg må bli pensjonsgivende, sier Manheim.

Thorleifsson forteller at pensjon er noe av det mest debatterte i unge forsamlinger i NOF.

– De siste fem årene har dette vært et av de mest aktuelle temaene for unge i Forsvaret, og når 20-åringer er så opptatt av noe som vil påvirke dem 40 år fram i tid, er det noe som er galt, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse