Økt støtte til Kultur-Norge: – Dette viser at politikerne lytter
I fjor var Kultur-Norge skuffet over regjeringens budsjett, så forventningene var høye da statsbudsjettet 2025 ble lagt fram mandag.
FEIRING: Det Norske Teatret kan få 15 millioner kroner ekstra neste år. De ansatte er godt fornøyd. Her fra en tidligere forestilling.
Det Norske Teatret
guro@lomedia.no
Hos Det Norske Teatret var festen derimot godt i gang lenge før kulturministeren presenterte budsjettet.
– Vi har feiret i en uke allerede, sier plasstillitsvalgt Erlend Tårnesvik Dreiås for NTL.
I forrige uke ble det nemlig lekket at nynorskteateret får 15 millioner kroner.
Mindre gap
Det Norske Teatret har i flere år stått i en vanskelig økonomisk situasjon, blant annet på grunn av Solberg-regjeringens ABE-kutt og pandemien.
I 2023 startet de en innsamlingsaksjon med mål om å samle inn 25 millioner kroner.
Kampanjen het «Tett gapet» og viste til at Det Norske Teatret da fikk omkring 25 millioner kroner mindre enn Nationaltheatret i statlig støtte.
Denne økte bevilgningen kommer godt med.
Statstilskuddet kommer i tillegg til kompensasjon for lønns- og prisøkning, og ligger på til sammen mer enn 22 millioner kroner. Pengene går i all hovedsak til lønn til ansatte og drift.
– Dette er med på å gi teateret tryggere, mer forutsigbare rammer. Slik kan Det Norske Teatret fortette å lage scenekunst av høy kvalitet for et stort publikum og være en trygg og god arbeidsplass, sier Dreiås.
Nationaltheatret på sin side får et økt tilskudd på 2,5 millioner kroner til å dekke økte utgifter i forbindelse med å samle forestillingsaktiviteten i hovedbygningen og Torshovteatret.
I tillegg foreslår regjeringen å bevilge 15 millioner kroner til rehabilitering og 6,3 millioner til sikringstiltak på Nationaltheatret.
Knapper og glansbilder
Til sammen foreslår regjeringen å gi 82,3 millioner kroner mer i driftstilskudd til museum og musikk- og scenekunstinstitusjoner over hele landet.
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) sier at hun er glad for at regjeringen har valgt å prioritere kunst og kultur.
– Kulturinstitusjonene sikrer et bredt kulturtilbud og levende lokalsamfunn. De spiller en viktig rolle for levekår, kulturarbeidsplasser, kulturfrivillighet og kunnskapsoverføring til nye generasjoner. Vi øker driftstilskuddet slik at institusjonene kan fortsette å utvikle gode tilbud til publikum, sier hun i en pressemelding.
Hun understreker også at vi i en utrygg tid trenger å investere mer i kunst kultur, og at behovet for det er stort.
Erlend Tårnesvik Dreiås hos Det Norske Teatret mener at Jaffrey med dette budsjettet viser at regjeringen setter handling bak utsagnet.
– Teatret er en viktig forvalter av språk, kultur og identitet. Men kunstmalere og kulturarbeidere kan ikke jobbe for knapper og glansbilder. Derfor er det helt nødvendig at staten forstår verdien av arbeidet som blir gjort i kultursektoren, og gir tilskudd som gir forsvarlige vilkår, sier han.
Ikke bare rosenrødt
I Hurdalsplattformen ga regjeringen løfte om at én prosent av statsbudsjettet skulle gå til kulturformål.
Men ifølge Creo, som har regnet på det, ser det foreløpig ut til at kun 0,83 prosent av pengene går til kulturen.
Samtidig som det Oslo-baserte nynorskteateret kan juble, er det andre som gråter.
Like før lekkasjen av statsbudsjettet, ble det kjent at Oslo kommune planlegger å kutte 37 millioner kroner i støtte til Oslo Nye Teater.
Fordi kommunen eier teateret og ikke staten, er det ikke satt av penger til Oslo Nye på statsbudsjettet.
Kuttet kan føre til at forestillinger der blir avlyst.
Doblet tilskudd
Likevel er det flere som kan juble over mer penger.
Den Norske Opera & Ballett er foreslått å få 20 millioner kroner til utskifting av scenemaskineriet.
– Dette viser at politikerne lytter til vårt behov for oppgradering, og det skaper ro i rekkene her.
Beløpet kommer som tilskudd til prosessen av scenemaskinerioppgraderinger. Det er positivt at regjeringen bevilger til vårt prekære behov for å løse denne saken. Operaen stopper opp dersom ikke oppgraderingen kommer på plass, sier plasstillitsvalgt i NTL Operaen, Håkon Samuelsen.
Regjeringen foreslår også å opprette en tilskuddsordning for regionale kulturfond på 75 millioner kroner, som skal bidra til et løft for lokalt og regionalt kulturliv over hele landet.
16 nye kulturbyggprosjekter er foreslått å støttes med til sammen 621 millioner kroner. Dette tilskuddet er dobbelt så stort som i 2024.
Prosjektene er spredt over hele landet, og vil også gi Haugesund, Porsgrunn og Stavanger nye teaterscener, Urnes stavkirke i Luster får publikumsmottak og Jødisk museum i Oslo blir oppgradert.
Regjeringen vil også styrke arbeidet med å digitalisere kulturarven, og foreslår å øke bevilgningene til Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana og Norsk helsearkiv på Tynset med 20 millioner kroner hver.
55 millioner kroner går til økt deltakelse i kultur- og fritidsaktiviteter for barn og unge. Disse midlene skal gå til fritidsklubber, korps, leselyst, dataspill og teater.
Også kulturen i forsvaret får mer penger i året som kommer.
Forsvarsmuseene flyttes ut av Forsvarsdepartementet og opprettes som egen etat, og regjeringen foreslår å gi 32 millioner kroner til dette.
Forsvarets musikk får mer enn ti millioner kroner mer. 2,5 millioner kroner er også satt av til stiftelsen som drifter museumsskipet på Karljohansvern i Horten.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.