Pensjon
Pensjons-forhandlinger: Fristen er utsatt
1. oktober skulle en avtale om særalderspensjon for ansatte i Forsvaret vært klar. Nå har den blitt utsatt til januar.
Et sentralt punkt har vært hvor mye ansatte i Forsvaret kan jobbe etter å ha gått av uten å få trekk i pensjonen.
Colourbox
anders@lomedia.no
Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) og arbeidstakernes organisasjoner har forsøkt å bli enige om en ny pensjonsordning for ansatte i Forsvaret som må gå av for særaldersgrense.
Dette er en ordning som bare skal gjelde for de som må gå av ved særaldersgrensen, og ikke kan velge å fortsette i stillingen.
Et sentralt punkt for de Forsvarsansatte har vært hvor mye de kan jobbe etter å ha gått av uten å få trekk i pensjonen.
Dette er viktig for at de skal kunne kompensere for inntektsnedgangen på rundt en tredjedel av lønna de hadde før de måtte gå av.
Mye lest: «Morten» koster 130 millioner å utdanne. Pensjon kan avgjøre om han blir i Forsvaret
Forslag vakte reaksjoner
Regjeringen foreslo å sette denne grensen på 124.000 kroner, eller 1G. Dette reagerte Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) sterkt på.
Forhandlingene ble satt på pause gjennom sommeren og skulle være ferdige til 1. oktober.
Nå er det klart at fristen utsettes.
Statssekretær Ellen Bakken i AID sier det er komplisert:
– Det er krevende forhandlinger om særregler for pensjon for de ansatte i forsvaret. Vi har i fellesskap blitt enige om at vi trenger litt mer tid, og fristen er derfor utsatt til 15. januar.
Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF syns det er greit å ta en pause, så lenge den brukes godt.
– Pausen har et klart mandat. Forsvarsdepartementet har akseptert å ta et initiativ til dialog internt i Forsvaret, rundt konsekvensene av endringer av pensjonsordninger, for å finne ut av hva som er hensiktsmessig og ikke, sier han.
Hvor mye forsvarsansatte som går av ved særaldersgrensen kan tjene uten å få kutt i pensjonen er ett spørsmål det forhandles om framover.
Øyvind Storvik Ingebrigtsen / Forsvaret
Involverer Forsvaret mer
Denne dialogen skal også involvere forsvarssjefen og de ansattes organisasjoner.
– Det synes vi er riktig og nødvendig for å komme fram til en løsning som er hensiktsmessig for pensjonen og Forsvarets behov, også i et lengre perspektiv, sier han.
Bongo legger til at de som forhandlet nok har erkjent at det trengs en sterkere involvering av Forsvaret i dette spørsmålet.
Selv om Bongo gjerne skulle ha fått avklart dette nå, mener han det er viktigere å gjøre det skikkelig.
– Det uheldige er at man skyver på en usikkerhet, og de som står i et veiskille nå vil fremdeles ha en usikkerhet. Det er isolert sett uheldig. Samtidig er det viktig for NOF at vi finner en løsning som er god, og som gjør at vi kan bygge Forsvaret i tråd med det Stortinget har bestilt. En god løsning er viktigere enn en kjapp løsning, sier han.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.