Protesterer mot kutt ved universiteter og høyskoler
Det er sluttpakker og oppsigelser på trappene ved universiteter og høyskoler. De ansatte krever at kuttene stoppes.
NTL-kollegaer ved UiO Axel Hjelme (t.h.) og Razan Shanmuganathan sier det er krisetilstander i akademia og ville vise sin solidaritet.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Den økonomiske situasjonen ved mange universiteter og høyskoler er alvorlig, og det rapporteres om sluttpakker, kutt i studieprogrammer og forskning og det er allerede oppsigelser på trappene.
Statsbudsjettet beroliget ikke de ansattes organisasjoner, og på tirsdag samlet de seg til demonstrasjon foran Stortinget.
Kutt i akademiske stillinger
NTL støttet opp under demonstrasjonen og flere hadde reist langt for å delta. En av dem er Lillian Kathrine Nilsen, som er organisasjonssekretær i NTL NTNU.
– Dette er en protest som vi måtte være med på for konsekvensene av kuttene er alvorlige. Alle er rammet og for første gang må NTNU skjære ned såpass kraftig på to fakulteter, som gjør at det vil komme oppsigelser. Dette kan vi ikke akseptere så derfor reiste jeg til Oslo, sier hun.
Lillian Kathrine Nilsen, som er organisasjonssekretær i NTL NTNU, er bekymret over at de nå må kutte i stillinger ved to fakulteter.
Nina Hanssen
Hennes NTL-kollegaer ved UiO, Axel Hjelme og Razan Shanmuganathan, nikker. Også ved deres institusjon er det krisetilstander nå.
– Det er viktig å stoppe disse kuttene og det er bra at vi er mange ulike organisasjoner her som står sammen, sier Hjelme, som er nestleder i NTL UIO.
– Ja, kutt i offentlig sektor må stanse og jeg er her for å vise solidaritet, repliserer Razan Shanmuganathan.
Reell frykt for oppsigelse
Nestleder i NTL, Ellen Dalen, sa i sin appell at mange ansatte nå har en reell frykt for å bli oppsagt, som følge av manglende bevilgninger over tid.
Hun påpekte at mens arbeidstakere mottar varsler om oppsigelser ved NTNU og NMBU, legger regjeringen fram et forslag til statsbudsjett som vil kunne føre til at også andre av velferdsstatens hverdagshelter i staten står i fare for å miste jobbene sine.
– Vi i NTL krever at den økonomiske styringen er så ansvarlig at endringer kan gjennomføres ut ifra langsiktige faglige mål og med gode prosesser. Vi kan ikke akseptere at akademia styres ut ifra markedsprinsipper, sa hun.
NTL-nestleder Ellen Dalen appellerte til regjeringen om å stanse kutt i kunnskapssektoren.
Nina Hanssen
Sektoren er skrapa
Dalen viste til at sektoren er allerede skrapa etter mange år med flate kutt.
– I tillegg har handlingsrommet blitt svekket ved at mulighetene for å overføre midler fra et år til et annet er blitt mindre. Vi i NTL er særlig skuffet over regjeringens dårlige finansiering av klimaforskning, sa hun.
NTL-nestlederen la til at det er et paradoks at Norge som et av de rikeste landene i verden ikke evner å prioritere klima og miljø høyere.
– Kunnskapsutviklingen skal dimensjoneres i forhold til langsiktige kunnskapsbehov, ikke kortsiktige svingninger i et såkalt studentmarked, tordnet hun og fikk applaus fra folkemengden som var samlet på Eidsvoll plass.
Totalberedskap
Dalen la til at sektoren også har en viktig rolle i totalberedskapen og at landet trenger kunnskap om krisenes årsaker, og kompetansen til å endre de.
– Forsvaret trygger ikke Norges sikkerhet alene. Vi har en viktig rolle her også og da må vi styrkes og ikke svekkes, sa hun og sa hun var glad for å stå sammen med Forskerforbundet, Akademikere og Norsk studentorganisasjon for en felles protest mot kutt i studietilbud, forskningstid og antall stillinger.
De var enige om at Norge nå må investere mer i forskning og høyere utdanning.
– Vi kan ikke se på at kunnskapssektoren bygges sakte ned, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.
Nina Hanssen
Politikerne lytter
Det var sterke ord som kom fra appellantene og Venstre-politiker Abid Raja og Rødt-politiker Hege Bae Nyholt, som leder utdanningskomiteen på Stortinget.
– Blir det mer forskning og mer attraktivt å studere på universitetene om man sier opp vitenskapelige og andre ansatte? spurte Bae Nyholt hvorpå folkemengden ropte «NEIII» i kor.
Abid Raja kritiserte både regjeringen og SV for å ha vært med på kutt i sektoren. Han lovte at Venstre skulle satse på både forskning og kunnskap i sitt alternative statsbudsjett og inviterte like godt representanter fra alle fagforeningene til et krisemøte på Stortinget 7. november. Begge politikere rettet harde skyts mot regjeringen og spesielt mot forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Løkensgard Hoel (Sp), som sto på sidelinjen og lyttet aktivt under hele markeringen.
Abid Raja kritiserte regjeringen for kutt lovte mer penger i deres alternative budsjett. Statsråd Oddmund Løkensgard Hoel (Sp, t.v.) lyttet.
Nina Hanssen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.