BEVARES: Høyblokka blir stående når det nye Regjeringskvartalet skal etableres. Bildet er fra før terrorhandlingene 22. juli
Morten Hansen
Regjeringen lytter til de tillitsvalgte om regjeringskvartalet
Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen er fornøyd med at regjeringen har lyttet til de tillitsvalgte i sine planer for det nye Regjeringskvartalet.
may.berg@lomedia.no
I går la statsminister Erna Solberg og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fram planene for nytt regjeringskvartal.
Høyblokka blir stående når det nye Regjeringskvartalet skal etableres, mens Y-blokka og flere andre bygg rives. Planene åpner for flere nye høyhus i kvartalet.
De tillitsvalgte i departementene og DSS har vært opptatt av arbeidsforholdene på sin framtidige arbeidsplass. De tillitsvalgte har sagt et unisont nei til underdekning og «free seating», og de har fått gjennomslag for sitt syn. Regjeringen lover at de ansatte skal få faste plasser.
– Gode arbeidsplasser krever at vi lyttere til de ansattes behov. Ansatte skal involveres i den videre prosessen, slik at vi finner gode løsninger, sier Sanner i pressemeldingen fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Bjørn Halvorsen, leder i NTL Sentralforvaltningen, er glad for de positive signalene.
– Det er bra at de snakker mye om å involvere de ansatte. Vi forutsetter at de mener reell medbestemmelse for de tillitsvalgte, sier Halvorsen.
Ikke åpent landskap
Han er svært fornøyd med at regjeringen har «lagt død» planene om 10 prosent underdekning på kontorplasser, og at «clean desk» og «free seating» nå er helt ute.
– Det må ha gjort inntrykk at lokale tillitsvalgte på tvers av hovedsammenslutningene har vært enige og levert felles innspill. Det ser ut til at de har fått gjennomslag for mye, sier Halvorsen, som roser de tillitsvalgte i departementene og DSS for innsatsen overfor den politiske ledelsen.
Les også: UD-ansatte sier nei til kontorlandskap
Enstemmig fra tillitsvalgte
I møte med Sanner 5. mai, leverte de fire hovedsammenslutningene et felles notat hvor de påpekte at prosessen hadde vært for dårlig med hensyn til medbestemmelse. Møtet ble fulgt opp med et brev til statsråden, med kopi til alle regjeringsmedlemmene, undertegnet av 49 lokale tillitsvalgte i departementene og DSS.
Halvorsen er likevel ikke helt uten betenkeligheter til de planene som regjeringen la fram på pressekonferansen i går. Han mener at departementet legger opp til et for lavt bruttoareal per ansatt, atskillig lavere enn det som er dagens norm.
– De har formulert det slik at dette er noe man skal komme tilbake til. Det gir mulighet for medbestemmelse, sier Halvorsen.
Planene legger opp til at det nye Regjeringskvartalet skal romme 5700 ansatte i et 20-årsperspektiv. Det mener Halvorsen er i knappeste laget. Han viser til at kvalitetssikringsrapporten gjør et anslag på 8200 ansatte i et 50årsperspektiv.
– Det kan bety at etter 20 år må de begynne å se seg om etter ytterligere tomter, sier Halvorsen.
Regjeringskvartalet:
Regjeringskvartalet ligger sentralt i Oslo og har vært i statens eie i mer enn 200 år.
Regjeringskvartalet er strengt tatt ikke ett kvartal, men strekker seg over flere gater og bygninger og har ti ulike adresser.
Den eldste bygningen i kvartalet er Møllergata 19 fra 1866.
G-blokken, som i dag huser Finansdepartementet, er fra 1906.
Høyblokken stod ferdig i 1958. Den bygningsmessige utviklingen har siden pågått frem til 2012 da siste regjeringsbygg, R6, ble tatt i bruk.
Terrorangrepet:
Terrorangrepet 22. juli 2011 medførte at flere bygninger i regjeringskvartalet fikk betydelige skader.
Kontorene til omtrent 1800 ansatte ble ubrukelige, og Statsministerens kontor, 6 departementer og deler av Departementenes servicesenter måtte skaffes lokaler utenfor regjeringskvartalet.
Regjeringen har nå besluttet konseptet og hovedmodellen for det nye kvartalet, og har valgt å gå for det såkalte konsept Øst.
Høyblokkas forside og plassen foran skal bevares. Man vil også bevare kunsten i Høyblokka.
Det åpnes for tilbygg/utvidelser av Høyblokka og høyere bygg bak Høyblokka.
Regjeringen tar sikte på at Stortinget behandler saken i 2019.
Nytt regjeringskvartal kan stå ferdig i 2023-25.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ragnhild Lied
Ole Palmstrøm