Kriseloven fra april:
Regjeringen vil forlenge en nesten ubrukt koronalov for Forsvaret
Regjeringen vil forlenge «koronaloven» for Forsvaret til neste sommer. NTL mener den er overflødig ettersom den knapt nok er brukt.
KORONATILTAK: Forsvaret vil beholde den utvidede muligheten til å beordre sivilt personell for å sikre at koronapandemien ikke går ut over beredskapsevnen.
Forsvaret
anders@lomedia.no
Torsdag 17. september sendte Forsvarsdepartementet ut en høring om forlengelse av «koronaloven» som gjelder fra Forsvaret. Fristen var tirsdag 22. september.
NTL var imot innføring av loven, og er imot å videreføre den helt til neste sommer.
Nesten ikke brukt
Forslaget er en videreføring fra den midlertidige loven som ble innført i april, som sier at Forsvaret får en begrenset beordringsmulighet av sivilt personell. I tillegg gir loven Forsvaret fullmakt til å iverksette tiltak som er strengt nødvendige for å hindre smittespredning, både i og utenfor arbeidstiden, for både sivilt og militært personell.
Forsvaret opplyser til NTL-magasinet at den er brukt i svært liten grad. Talsperson Per-Thomas Bøe opplyser at muligheten til å endre arbeidsoppgaver, ansvar og arbeidssted for sivilt ansatte ikke er tatt i bruk. Muligheten for å sette inn tiltak for å forebygge smitte har vært «noe brukt» for å sikre bemanning av kritiske funksjoner, spesielt for fartøybesetninger i Sjøforsvaret.
Bøe poengterer at lovens forutsetning om at dette skal skje i et nært samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene i Forsvaret er vel ivaretatt.
– Forsvaret har tilpasset sin virksomhet til de begrensninger smittesituasjonene gir. Vi er imidlertid positiv til forlengelse av hjemmelsgrunnlaget da den bakenforliggende situasjon ikke synes å være forandret i det korte tidsperspektivet, uttaler Bøe.
Mener loven er overflødig
NTL peker på at situasjonen ved innføringen av loven var svært uoversiktlig. Slik er det ikke nå, mener de.
– I dag er situasjonen en helt annen. Samfunnet vet mer om hvilke tiltak som har effekt og har mye større kapasitet til å håndtere lokale smitteutbrudd. Dette gjør at det er langt mindre behov for de inngripende tiltakene loven åpner for i dag enn det var i mars, skriver NTL i høringssvaret signert nestleder Ellen Dalen og forbundssekretær Kirsten H. Teige
NTL mener også at partene i Forsvaret klarer å løse disse problemstillingene innenfor det gjeldende lov- og avtaleverket. At loven knapt nok er brukt, viser dette, mener forbundet.
– Grunnen til dette er, etter NTL sin oppfatning, stor vilje blant partene i Forsvaret til å finne løsninger innenfor det eksisterende lov- og avtaleverket. Dette viser at loven er overflødig og ikke bør forlenges, skriver forbundet.
Kommentar fra april: «Etter en uke med koronalov, har jeg gjort meg opp noen tanker»
– For lang gyldighet
At regjeringen vil at loven skal gjelde helt fram til neste sommer, mener NTL er altfor lenge.
– Det er mye som tyder på at en vaksine vil bli tilgjengelig allerede rundt årsskiftet, noe som gir håp om at de fleste smitteverntiltakene som skisseres vil bli overflødige i løpet av våren, skriver de tillitsvalgte.
Dalen og Teige poengterer at loven åpner for dyptgripende tiltak.
– Loven hjemler store inngrep i eksisterende arbeidsforhold og personlig frihet for ansatte. Hensynet til ansatte bør etter vår oppfatning veie tyngre enn den type «føre var-holdning» Forsvarsdepartementet legger til grunn her, mener NTL.
Reagerer på kort frist
Den korte høringsfristen kritiserer NTL skarpt i sitt høringssvar.
– Vi mener det er uhørt å sende ut et forslag om en lovendring med i praksis tre virkedagers høringsfrist, skriver Dalen og Teige.
NTL mener en slik frist er med på å undergrave høringsinstituttet, og selve formålet med høringer.
Leder i Arbeidsmandforbundet: Den nye koronaloven kan pulverisere rettighetene til arbeidsfolk
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.