Regntung markering for Oslo Nye Teater utenfor rådhuset
Usikkerheten er fortsatt stor blant de ansatte på Oslo Nye Teater. Onsdag prøvde de å overbevise politikerne om å berge dem.
MARKERING: Oslo Nye Teaters støttespillere møtte tallrike opp for å markere overfor Oslo-politikerne hvor viktig teateret er.
Jan-Erik Østlie
nina.hanssen@lomedia.no
jan.erik@lomedia.no
Øsende regn til tross – så var det et hundretalls som hadde møtt opp foran Oslo rådhus for å protestere mot Høyrebyrådet som har vært vage om fremtiden for den ærverdige kulturinstitusjonen.
Klar melding til politikerne
Fagforbundet Teater og Scene, NTL, Creo og Norsk Skuespillerforbund har i lang tid jobbet hardt for å sikre Oslo Nye Teaters framtid, og ble ikke akkurat beroliget av å høre Høyre-politikerne som talte under sine paraplyer.
Fortsatt er det usikkerhet om hva byrådet vedtar i sitt budsjett i juni.
Onsdag sa kultur- og næringsbyråd Anita Leirvik North (H) at de jobbet for å utforme noen rammer som gjør det mulig å overføre avsetningen til tilskudd – og dermed redde teateret fra konkurs.
– Det er fint at så mange har møtt opp her. Det viser jo at vi er mange forbund som står sammen, sier Hanne Lise Rørstad, som er en av de 16 NTL-erne som jobber der.
– Nå håper jeg de finner en løsning, men vi vet fortsatt lite om prosessen videre, sier Solveig Jevanord.
Hun var på plass med NTL-kollegaene Grete Moene, Hanne Lise Rørstad og Jan Erik Urdshals, som stilte seg ved fanene under rådhuset. Her har også flere skuespillere, politikere fra Høyre, Ap, SV og Rødt møtt opp for å markere sin posisjon i saken.
SA I FRA: NTL-erne Grete Moene (f.h.), Hanne Lise Rødstad, Solveig Jevanord og Jan Erik Urdshals deltok på markeringen for Oslo Nye Teater ved Oslo rådhus onsdag.
Jan-Erik Østlie
Kjemper videre
Jan Erik Urdshals sier at NTL vil fortsette å kjempe hvis de ikke får pengene de trenger i dette budsjettet.
– Det handler jo om vår eksistens. Det er Oslos eget teater, som trengs i byen, sier Urdshals, som har jobbet i teateret i 23 år.
Han jobber nå som markedskonsulent i kommunikasjonsavdelingen.
– Det har vært en tung vår, og jeg ble ikke særlig betrygget av å høre på politikerne, sier han.
Det ble ikke kollega Hanne Lise Rørstad heller.
– Oslo Nye Teater har eksistert i 95 år, og jeg har jobbet der i 30 år. Det er en fin arbeidsplass som trengs i Oslo. Nå ga kulturbyrådet løfte om at de har satt av penger. Jeg tror ikke noe på det før jeg ser det.
Anita Leirvik North (H), byråd.
Jan-Erik Østlie
Har pengene?
Byråden snakket om prosessen videre, men de ansatte er usikre på hva det egentlig innebærer. Det er bekymringsfullt, mener Rørstad, som også jobber i kommunikasjon. Men hun synes det er godt å ha NTL i ryggen hvis det blir mer nedskjæringer, og legger til at hun gjerne ser LO- og NTL-ledelsen komme høyere på banen.
En av de som representerer Fagforbundet under markeringen er Stein Talleraas, som jobber som scenetekniker og er hovedtillitsvalgt for de tekniske ansatte i teateret.
– Det virker som politikerne har pengene klare, og det har jeg trodd hele tiden, men fortsatt er det stor usikkerhet om videre drift, sier han, som forteller at forrige gang de borgerlige hadde makten i Oslo, satte de teatrene på en langsom død.
– Mye av dette ble rettet opp med de rødgrønne ved makten, men fortsatt drar vi med oss etterslepet fra forrige gang. Jeg stoler ikke på at vi er berget, sier han.
Han er redd de kommer i samme situasjon som sist, og at de fortsetter nedbemanningen.
– Vi har allerede redusert ansatte fra 120 til 90 faste.
Svein Talleraas, ansatt ved Oslo Nye Teater og hovedtillitsvalgt i Fagforbundet.
Jan-Erik Østlie
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.