JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utenriks

Reuben tror ikke det blir ro i Kenya før forskjellene reduseres

Opptøyene har roet seg, men den høye arbeidsledigheten skaper fortsatt uro i Kenya, forteller LO-konsulent Reuben Sirma Chepkonga.
BEkYMRET: Kenyanske Reuben Sirma Chepkonga (45) som er LOs regional konsulent for fagbevegelsen i Afrika er bekymret for hjemlandet.

BEkYMRET: Kenyanske Reuben Sirma Chepkonga (45) som er LOs regional konsulent for fagbevegelsen i Afrika er bekymret for hjemlandet.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Tusenvis av mennesker gikk ut i protest i juni, etter at regjeringen prøvde å vedta en finanslov som ville øke skattene.

Via sosiale medier klarte unge kenyanere å mobilisere i flere byer, også i hjembyen til presidenten.

– Fagbevegelsen støtter kenyanske ungdommer som har lagt press på Kenyanske myndigheter, men dessverre tar ikke politikerne tak i de reelle problemene og skaper jobber, sier kenyanske Reuben Sirma Chepkonga (45).

Han er LOs regionale konsulent for fagbevegelsen i Afrika.

45-åringen er opprinnelig fra Nakuru i Kenya og er i dag bosatt med familien i Nairobi. Tidligere jobbet han for Kirkens Nødhjelp, men siden 2019 har han vært regional konsulent for LO.  

– Jeg har ansvar for å følge opp LOs partnere i regionen som i Etiopia, Tanzania, Zanzibar, Malawi og Eswatini, forteller Chepkonga under lunsjen på Sørmarka.

Her har norsk LO samlet partnere fra 22 land, inkludert flere fra Afrika. Her får de mulighet til skolering og ikke minst bli kjent med partnerne på tvers av land og regioner.

Ungdomsopprør i hjemlandet

Samtidig som Chepkonga reiser en del i landene han har ansvar for, er han også opptatt av hva som skjer i hjemlandet sitt.

Kenya er et stort land med nærmere 48 millioner mennesker der folk flest sliter med å få økonomien til å gå rundt og der arbeidsledigheten er stor.

Trebarnsfaren er bekymret for Kenyas framtid.

– I flere familier har de hjemmeboende barn med høy utdanning som ikke får seg jobb. Arbeidsledigheten er høy og det skapes ingen nye jobber. Regjeringen fører en politikk som skaper større forskjeller og skylder på den høye statsgjelda, sier han.

Reuben Sirma Chepkonga

Reuben Sirma Chepkonga

Nina Hanssen

Nå har den unge generasjonen fått nok og har tatt i bruk nye virkemidler på å bli hørt. Med bred støtte fra fagbevegelsen i landet.

Da regjeringen kom med sitt første budsjett i fjor, demonstrerte fagbevegelsen utenfor parlamentet, men ble aldri hørt.

– Flere fagforeninger gikk ut i protest over det første budsjettet, men det virket som folk ville gi den nye regjeringen tid til å komme med egne prioriteringer. De lovte at budsjettet i år skulle bli bedre, men da den kom var den mye verre. Da eksploderte det på sosiale medier og tusenvis kom ut i gatene, mesteparten unge mennesker under 30 år, forteller han.

Selv deltok han ikke i protestene i hjemlandet – siden han var på jobb.

Men ungdommene ble etter hvert hørt og parlamentet måtte omgjøre vedtaket de hadde gjort mens ungdommene var i gatene.

Høy menneskelig kostnad

Chepkonga understreker at seieren kom med en høy menneskelig kostnad.

– Fredelige demonstranter ble møtt med overdreven maktbruk fra politiet og bøller som førte både til at flere mistet livet, mange ble skadet og mye ble ødelagt under dagene demonstrasjonene pågikk, sier han.

Han synes det er tragisk at dette skjer i Kenya, men kan forstå at landet nå har en utålmodig generasjon som nå er lei korrupsjon, dårlig styring og mangel på åpenhet fra de som sitter med makten.

– Vi har en president som har samlet all makt og skaffet seg flertall i parlamentet som gjør at han kan få gjennomslag for alt. Ungdommene sto utenfor parlamentet og spurte om politikerne var der på folkets vegne eller presidenten.

Han sier at ungdommene nå har presset fram at regjeringen skal ta inn noen fra opposisjonen slik at det roer gemyttene litt.

– Vi ser at ungdommen fortsetter å legge press på myndighetene for å få til endringer. Og denne nye måten å demonstrere på gir resultater.

– Regjeringen har allerede sagt nei til å øke lønningene til parlamentsmedlemmer og andre høytstående tjenestemenn, og fylkesmyndighetene har lagt på is planer om å innføre lokale finanslover for sine fylker, forteller Reuben Chipkonga.

Fagforeningene støtter ungdomsopprøret

Chepkonga synes det er bra at det skjer endringer, men tror ikke landet nå gå en rolig tid i møte. Fortsatt er arbeidsledigheten og fattigdommen stor og regjeringen bruker nå 70 prosent av statsbudsjettet på å betale gjeld.

– Den økonomiske situasjonen for folk flest er ekstremt vanskelig og det bekymrer også fagbevegelsen som i mange år har protestert mot den usosiale profilen på politikken.

Under årets opprør deltok flere faglige tillitsvalgte.

Kenya Medical Practitioners Pharmacies and Dentist Union (KMPDU) har blant annet støttet protestene ved å tilby gratis medisinske tjenester til skadde demonstranter, ledet blodgivningskampanjer og sørget for lydsystemer til demonstrantene over hele landet.

Men ifølge Chepkonga ble noen av de medisinske ansatte og fagforeningsmedlemmene som støttet protestene, angrepet av politiet og det er også snakk om bortføringer.

Også lærernes fagforening, Kenya National Union of Teachers (KNUT), støttet de unge ved å bruke sin felles stemme til å be regjeringen om å svare på spørsmålene som ungdommen har reist, inkludert økte midler til utdanningssektoren og ansettelse av lærere.

Også de som er organisert i staten reagerte på den usosiale profilen til den sittende regjeringen.

Ifølge Chepkonga gikk en gruppe tidligere tjenestemenn og medlemmer av Kenya Civil Servants Union ut og oppfordret fagforeninger til å delta i protestene og kjempe for sine rettigheter.

KOORDINERING: I september samlet LO internasjonale fagforeningskamerater på Sørmarka. Her er Ali Nassor Ali (ZATUC, f.h.), Mary Akousa Karimu (TUC Ghana), Reuben Sirma Chepkonga (LO), Rukia Mohamed Yusuf (ZATUC) og Zamila Suleiman Mrisho (ZATUC).

KOORDINERING: I september samlet LO internasjonale fagforeningskamerater på Sørmarka. Her er Ali Nassor Ali (ZATUC, f.h.), Mary Akousa Karimu (TUC Ghana), Reuben Sirma Chepkonga (LO), Rukia Mohamed Yusuf (ZATUC) og Zamila Suleiman Mrisho (ZATUC).

Nina Hanssen

Flere kvinner i fagbevegelsens ledelse

For norsk LO har det vært viktig å kjempe for mer likestilling og at flere kvinner tar posisjoner i sine organisasjoner.

Chepkonga ser flere lyspunkter i de landene han har ansvar for å følge opp.

Blant annet har fagbevegelsen i Malawi MCTU fått gjennomslag for at Malawi i 2021 for første gang innførte to ukers pappaperm.

En endring i arbeidsloven har også gitt mødre ammefri (i 6 md.) og rett til sted å amme på arbeidsplassen.

I tillegg har gravide har fått fritak fra tunge og farlige arbeidsoppgaver.

Chepkonga er også glad for at kvinner i lederstillinger i Malawi Trade Union Congress har økt fra 13 prosent i 2019 til hele 33 prosent i 2021.

Selv i Eswatini, der fagforeningsfolk har vært utsat for trusler, vold, arrestasjoner og drap, har fagbevegelsen klart å holde aktiviteten oppe. Der klarte også Trade Union Congress of Swaziland å øke andelen kvinner i ledelsen fra 36 til 43 prosent i 2021.

Chepkonga er stolt over at flere kvinnelige ledere i fagforeningene har ført til flere kvinner ved forhandlingsbordene, også på Zanzibar. Det kan Rukia Mohamed Yusuf (ZATUC) fra Zanzibar bekrefte.

På øya, som er autonom fra Tanzania, har fagbevegelsen ZATUC oppnådd 56 prosent kvinner i toppledelsen.

På Zanzibar forhandlet også ZATUC fram en minstelønn på 15 prosent økning i 2022 sammen med myndighetene.

– Det er flott å kunne bidra til en god utvikling. Jeg er glad jeg får denne muligheten sammen med mine søstre, sier den nyvalgte unge tillitskvinnen Rukia Mohamed Yusuf (ZATUC) fra Zanzibar.

LO internasjonalt

LOs partnere jobber med å rekruttere flere kvinner inn i fagforeningene og forbedre kjønnsbalansen i organisasjonenes medlemsmasse.

Globalt har LOs samarbeidspartnere klart å øke kvinneandelen i lederskap fra 17 prosent til 34 prosent i løpet av fire år. I Afrika jobber LO med følgende partnere:

Ghana Trade Union Congress, CETU

Confederation of Ethopian Trade Unions

MCTU – Malawi Confederation of Trade Unions

UGTT – Tunisia Confederation of Workers

Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT)

ZATUC – Zanzibar Trade Union Confederation

UCOSWA – Trade Union Congress of Swaziland

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse