JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GANSKE FORNØYD: Sunniva Antonsen og de andre servitørene i Café Sito på NTNU i Trondheim er glade for å endelig føle seg sett i lønnsoppgjøret. – Det var på tide, sier hun.

GANSKE FORNØYD: Sunniva Antonsen og de andre servitørene i Café Sito på NTNU i Trondheim er glade for å endelig føle seg sett i lønnsoppgjøret. – Det var på tide, sier hun.

Ole Martin Wold

Lønn

Servitør Sunniva fikk et solid lønnshopp: – Nå merkes det faktisk

Selv med økte priser er lønnsløftet merkbart for Sunniva Antonsen og andre lavtlønte i Studentsamskipnaden i Trondheim.

guro@lomedia.no

– En kaffe latte skal bli, sier Sunniva Antonsen.

Den smilende baristaen kverner kaffebønner og steamer melk bak disken hos SITO kaffebar på NTNU i Trondheim. Studenten på andre siden får en rykende kopp varm kaffe og takker pent.

Ikke helt «wow»

Dagen i forveien solgte de til ny rekord på kanelbolledagen, som er hver onsdag. 1047 stykker rykende bakst med kanel, sukker og smør gikk som nettopp varme hveteboller.

Rekord ble det også i årets lokale lønnsoppgjør.

Selv om flere hadde store forventninger i forkant, hadde Sunniva Antonsen selv få tanker om at resultatet kunne utgjøre en stor forskjell.

– Tidligere har det vært snakk om ei krone her og ei krone der. Nå merkes det faktisk, sier hun.

I sine 13 år som ansatt i Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit) har hun merket lite av oppgjøret i lønningsposen. I år derimot, ble det lokale oppgjøret langt bedre enn forventet for henne og andre lavtlønte.

– Jeg gikk opp fra omtrent 388.000 til 415.000 kroner i året før skatt. Det trengtes, for å si det sånn.

Men det er ikke helt «wow» når lønna kommer, bemerker tobarnsmoren:

– Levekostnadene har økt såpass at det ikke merkes så godt likevel. Men det har i alle fall ikke blitt trangere.

Ole Martin Wold

Hun fikk altså en lønnsøkning på godt over seks prosent, og skjevhetene i Sit ble dermed litt mindre.

Før årets oppgjør etablerte Sit en ny lønnspolitikk, der de satset på nettopp utjevning og likelønn. Et utvalg med både ansatte, arbeidsgiver og fagforeningene kom til enighet om utformingen.

Oppgjøret endte på en total ramme på 5,06 prosent. I dette ligger et generelt tillegg på 2,4 prosent. 

Frontfagsrammen endte på 3,7 prosent.

Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Sit sendte inn krav om å holde utjevningene separat fra det ordinære oppgjøret, men det førte ikke fram.

De er likevel fornøyd med det generelle tillegget og et minsteresultat på 15.000 kroner for å jevne ut.

Det vil si at alle med årslønn under 600.000 kroner får mer enn det generelle tillegget for å oppnå minsteresultatet.

Sjekk oversikten: Dette er den vanligste månedslønna i Norge

Lokale forhandlinger

Leder i NTL Studentsamskipnadene, Synnøve Bakken, sier at om forhandlingene hadde skjedd sentralt, ville oppgjøret endt annerledes.

– Da ville frontfaget mest sannsynlig vært resultatet. Med glidning og overheng beregnet til 1,9 prosent, hadde vi bare hatt 1,8 prosent med friske penger å forhandle om. Det hadde ikke vært levelig verken for arbeidsgiver eller medlemmene slik levekostnadene nå har økt, sier hun.

15. 000 kroner er likevel lavere enn det de håpte på. Bakken og NTL er glad for å ha adressert skjevheter som har eksistert lenge og har føltes urettferdig for medlemmene.

Jobben er ikke over av den grunn. For selv etter et godt oppgjør er det fortsatt noe utjevning som gjenstår.

Mye lest: Håvard kutter i måltider for å få studielånet til å strekke til

– Vi er jo lavtlønte

Avdelingsansvarlig på kaffebaren er glad for at de ansatte endelig får en anerkjennelse for jobben de gjør.

– Vi er i restaurantbransjen, så vi er jo lavtlønte. Derfor synes jeg det er veldig bra at de har fått mer lønn. De er flinke, og jeg er så fornøyd med dem, sier Merete Nordli.

GODT TEAM: Avdelingsansvarlig Merete Nordli er glad for at Sunniva Antonsen og de andre servitørene har fått lønnsløftet de fortjener. – De er veldig flinke, sier Nordli.

GODT TEAM: Avdelingsansvarlig Merete Nordli er glad for at Sunniva Antonsen og de andre servitørene har fått lønnsløftet de fortjener. – De er veldig flinke, sier Nordli.

Ole Martin Wold

Antonsen og kollegene ligger fortsatt et godt stykke under medianlønnen i Sit fra 2021, som lå på 474.501 kroner. Hun er bare en av mange norske arbeidstakere som regnes som lavtlønte.

Lavlønn omfatter alt under 85 prosent av snittlønna til industriarbeidere, slik LO definerer det. Alle som i fjor hadde en brutto årslønn på mindre enn 445 900 kroner, kan da regnes som lavtlønte.

Ifølge forskningsstiftelsen Fafo regnes rundt 25 prosent av norske arbeidstakere som lavtlønte. Blant dem er servitører og andre i tjenesteyrker overrepresentert.

– Jeg føler at vi endelig har blitt sett, sier Antonsen.

Dyrt å bo alene: Emil føler han lever som en student igjen, selv om han er 41 år og i fast jobb

Serverer morgendagens helter

Sunniva Antonsen er 33 år gammel og har to barn sammen med samboeren. Derfor har lønnsøkningen kommet godt med før en vinter med ekstra store levekostnader.

Også i Cafe Sito har prisene gått opp. Alt fra svart traktekaffe til skummende kaffe latte koster nå to kroner mer. Likevel har ikke salget gått ned.

En gang i timen, etter hver forelesning, strømmer studentene til for å få påfyll av koffein og kanskje noe å bite i.

Bak disken står kjente fjes som følger dem gjennom fadderuke, eksamensnerver, bachelorinnleveringer og lange dager med skriving på masteroppgaven.

– Jeg trives veldig godt i jobben min. Jeg har gode kolleger og liker å servere studentene. Det er mange stamkunder her, for å si det sånn, ler hun.

Sit

• Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim.

• Skal bidra til at studentene trives og at flere ønsker å studere i de tre byene.

• Er organisert i tre enheter: Sit Bolig, Sit Campustjenester og Sit Velferd.

• Studentsamskipnadenes tarifforhandlinger er en del av Spekter-oppgjøret. Forhandlingene foregår i to deler: A-delen som inneholder sentrale bestemmelser som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter og B-delen, som regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet.

Kilde: sit.no

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss