NTL-nestleder Ellen Dalen liker ikke tendensen hun ser fra arbeidsgivere lokalt i staten. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Lønnsoppgjøret 2023
Slaget om like tariffavtaler i staten står neste år, tror NTL-nestlederen
Ellen Dalen håper det høye generelle tillegget de forhandlet fram i år gir økt mulighet for tariffsamling i 2024.
anders@lomedia.no
Lokale tillitsvalgte rundt om i statens virksomheter driver nå og forbereder seg nå til de lokale forhandlingene.
For medlemmer i forbund under LO Stat og YS Stat er det generelle tillegget på 31.000 kroner allerede innkassert.
Nå står det igjen en mindre pott å forhandle om lokalt. For medlemmene i Akademikerne- og Unio-forbund er hele potten gjenstand for lokale forhandlinger.
NTL-nestleder Ellen Dalen er fortsatt veldig godt fornøyd med det generelle tillegget de oppnådde i forhandlingene, og er spent på de lokale forhandlingene.
Allerede nå, i de innledende fasene, har hun fått rapporter fra NTL-tillitsvalgte om tendenser hun reagerer på.
– Det skjer mye rart ute på arbeidsplassene. Med det store generelle tillegget vårt, gjøres det grep fra arbeidsgiverne for å rette opp skjevhetene som oppstår. Det er ting som tyder på at tariffavtalen blir brutt på mange ulike måter, på mange ulike arbeidssteder. Dette må tillitsvalgte slå ned på, lokalt og sentralt, sier hun.
– Kan ikke gi det de vil
Dalen har fått meldinger fra sine de tillitsvalgte om at ansatte får løfta lønna si utenom forhandlingene, eller hjemlet i forhandlingsbestemmelser som er ment brukt til andre ting enn å rette opp skjevheter mellom ansatte på ulike tariffavtaler.
– Det finnes bare en hjemmel for utjevning, og det er 2.5.1, Arbeidsgiver kan ikke fritt gi andre arbeidstakere det NTL har forhandlet fram for våre, sier hun.
Dalen liker heller ikke at arbeidsgivere lokalt tar mye penger dra driftsbudsjettet og legger til potten. Hun mener at når staten først har gått inn på fire ulike tariffavtaler i staten, så er det lett at det oppstår ulikheter.
Samtidig mener Dalen rapportene hun får tyder på at det er veldig komplisert å fastsette lønn i staten nå.
– Vi oppfatter at NTLs politikk for generelle tillegg er ønsket av flere enn våre medlemmer der ute. Når lederne iverksetter kompenserende tiltak, oppfatter vi det som en oppslutning om vår politikk som vi tar med oss inn i hovedtariffoppgjøret i 2024, sier hun.
Dalen bekrefter at NTL har som mål å få til fire likelydende hovedtariffavtaler i staten igjen. Men hun er også tydelig på hva denne må inneholde:
– Det er like viktig for oss å få en avtale med systemiske, kollektive elementer, som legger til rette for at de sentrale partene tar ansvar for fordelingen og profilen. Ikke bare den økonomiske ramma, sier hun.
Verver godt eter oppgjøret
Nestlederen understreker at de ikke vil inn på likelydende avtaler igjen for enhver pris, selv om forbundet mener situasjonen som har oppstått er uansvarlig.
– Hvordan fire likelydende avtaler kan se ut vil vise seg. Vi skal jobbe godt i det knappe året vi har til rådighet, men vi må også ha en plan B om vi ikke oppnår en samling. Da må vi ha en plan for å rette opp i kaoset som råder ute på arbeidsplassene, sier hun.
Det store generelle tillegget på LO Stat-avtalen, mener Dalen har påvirket resten av forhandlingene for de statsansatte.
– Vi verver nå godt på tariffpolitikken vår, kampviljen gjennom LO-streiken og tariffresultatet vårt, sier Dalen, og legger til:
– Det regner jeg med gir våre tillitsvalgte selvtillit inn i de lokale forhandlingene. De står stødigst når de bruker avtalens hjemler riktig, opprettholder ansvarsfordelingen mellom sentrale og lokale parter og utjevner forskjeller. Og ikke minst, de står stødig når de har medlemmene i ryggen – og det har de!
Staten ønsker fire like avtaler
Statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet kommenterer Dalens kritikk om mulige brudd på tariffavtalen slik:
– Reglene for lokale lønnsforhandlinger i hovedtariffavtalene er HTA pkt. 2.5.1, 2.5.2 og 2.5.3. Det er klart at 2.5.1 forhandlinger er hovedregelen for å foreta lokale lønnsjusteringer. De andre bestemmelsene er det knyttet særlige vilkår for å kunne ta i bruk, svarer hun i en epost.
Departementet ettergår ikke bruken av forhandlingsbestemmelser ute i virksomhetene.
– Kommunal- og distriktsdepartementet forutsetter at virksomhetene praktiserer hjemlene i HTA korrekt, og fører ingen kontroll med dette, sier Gjul.
Hun har ikke noe imot at arbeidsgivere lokalt skyter til midler i pottene.
– Dette er det full adgang til etter hovedtariffavtalen og kan i tilfeller være helt nødvendig for å løse utfordringer virksomhetene står i lokalt. Tilskudd til potten er et virkemiddel som er nedfelt i begge avtaleområdene. Slike tilskudd blir også en del av glidningen.
Statssekretær Gunn Karin Gjul har ikke noe imot at arbeidsgivere lokalt skyter til midler i pottene.
Ole Palmstrøm
Dalen mener tariffsituasjonen i staten har blitt veldig uoversiktlig nå, og Gjul poengterer at både departementet og Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) jobber daglig med å gjøre regelverket mest mulig forståelig. Hun viser også til at organisasjonene gjør en svært viktig jobb med å veilede og kurse sine medlemmer.
– Staten har alltid som ambisjon at tariffreguleringer skal være så oversiktlig og forståelig som mulig, og mener at regelverket er håndterlig for de aller fleste. Vi har likevel forståelse for at en del sider av tariffreguleringen av de statlige ansattes lønns og arbeidsvilkår kan oppleves uoversiktlig.
Gjul bekrefter også at målet om fire likelydende hovedtariffavtaler i staten står ved lag også til neste års tariffoppgjør:
– Vi arbeider for at partene kan komme fram til likelydende hovedtariffavtaler i 2024. Statens konkrete prioriteringer er det naturlig å ta med partene i forhandlingene, sier Gjul.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.
Roy Ervin Solstad