MANGE SAMLET: Etter hvert skal 15 norske flyplasser overvåkes og styres fra ett og samme sted.
Ole Palmstrøm
Fjernstyrte flyplasser:
Snart kan Nebojsa (31) styre 15 flyplasser fra tårnet i Bodø
I tre år satt Nebojsa Petkov i tårnet på flyplassen i Berlevåg og koordinerte informasjonen flyene trengte for å ta av og lande. Nå gjør han samme jobben fra Bodø, 700 km unna i luftlinje.
merete.jansen@lomedia.no
Lyset er dempet, blålig. Mye av det stammer fra 150 skjermer, plassert i halvsirkel rundt ti store pulter. På noen av flatene ser man rett ut på flystripen i Mehamn, Rørvik og Namsos. Det er ingen fly i sikte, bare skyer og fugler beveger seg over himmelen.
Vi er inne i det som sies å være verdens mest avanserte fjernstyrte tårn, eller «remote tower», der 15 lufthavner skal kunne styres parallelt. Fire av dem ledes allerede på lang avstand, fra en midlertidig sentral på Bodø lufthavn.
Neste sommer skal all aktivitet inn i dette nyoppussede lokalet som Avinor har bygget for å spare penger og effektivisere flydriften.
– Vi gleder oss til å komme i gang for fullt, smiler Nebojsa Petkov (31).
SJEKKE DETALJER: Ved hjelp av et bevegelig kamera med kraftig zoom, kan Petkov sjekke detaljer over alt i terrenget ved flyplassen, på rullebanen og i luftrommet.
Ole Palmstrøm
Foreløpig fjernstyrer han bare én lufthavn, men etter hvert skal han lære seg å håndtere flere på en gang.
Det er Berlevåg, helt nordøst i Finnmark, han kjenner klart best. Denne er allerede overført til Bodø, i likhet med Røst, Vardø og Hasvik. Etter hvert skal altså elleve andre slå følge.
Dekning: Norge henger etter Europa i 5G-utbyggingen
Full oversikt over alt som skjer
Petkovs jobb er i hovedsak å bidra til at pilotene har all den informasjon de trenger for å ta av, lande og bevege seg i luftrommet over flyplassene.
AFIS-fullmektig heter stillingen, der AFIS står for Aerodrome Flight Information Service.
– Noen ganger blir vi tatt for å være flyveledere, men det er spesielt én ting som skiller oss; de kan gi instrukser til pilotene, det kan ikke vi.
Når Petkov er på vakt, følger han blant annet med på vær og vind og på hvor ulike fly og helikoptre beveger seg i forhold til hverandre. Han holder også øye med dyr og fugler som kan komme i veien for flyene.
ALLE SLAGS FORHOLD: Infrarødt lys i kameraene hjelper de ansatte med å se hva som skjer selv i mørket og på dager med dårlig sikt.
Ole Palmstrøm
I Berlevåg hadde han god utsikt fra tårnet rett ved flystripen. Nå har han enda bedre oversikt via kameraene som er montert på en høy stang i terrenget.
Han trenger ikke engang å vri på stolen sin i Bodø for å få et 360 graders overblikk, komprimert til 150 grader på de ti skjermene som står side om side. Et av kameraene roterer fem ganger i sekundet og tar så mange bilder at man har en opplevelse av å se omgivelsene i direkte film.
Ved hjelp av joysticken på arbeidspulten kan han få et annet kamera til å bevege seg opp og ned og zoome inn på gjenstander som befinner seg veldig langt borte. Petkov demonstrerer ved å gå tett på en av bilene som står parkert flere hundre meter unna. Ikke bare registreringsnummeret, men også navnet på forhandleren, blir godt lesbart.
Fikk du med deg denne? Krasjlanding for reiselivet, eller ny luft under vingene? Dette mener ansatte som lever av flytrafikken
Dobbelt så lenge i Berlevåg
Det er tydelig at det kribler i fingrene hans etter å ta i bruk alle de nye instrumentene for fullt. Egentlig skulle det skjedd for lengst.
Da Nebojsa Petkov flyttet til Berlevåg i november 2017, trodde han at han skulle videre til Bodø etter halvannet år. Det tok omtrent dobbelt så lang tid, på grunn av stadige tekniske utsettelser i utformingen av det nye utstyret.
Dermed rakk han i hvert fall å bli godt kjent på den værharde finnmarkskysten:
– Det har vært en utrolig opplevelse, noe helt utenom det vanlige. Jeg er jo født i Kroatia og oppvokst på Sørlandet, så det er ingen ting i meg som lengter etter «nord». Jeg unner likevel alle å ha bodd i Finnmark. Men når det er sagt: nå var jeg glad for å flytte fra kulden og mørket.
Petkov, som er NTL-tillitsvalgt for AFIS-fullmektigene, har forståelse for at ikke alle har satt like stor pris på at de minst trafikkerte flyplassene mister flytårnene:
– De som har etablert seg mer permanent med familien, får en langt større omveltning enn oss som har bosatt oss midlertidig.
HELE MEHAMN I ETT BILDE: Når han sitter foran de 10 skjermene, kan Nebojsa Petkov se det samme som en som sitter i tårnet i Mehavn. Men han slipper å snu seg, for 360 grader er lagt inn på en visning på 150 grader.
Ole Palmstrøm
Av de tre som jobbet i Berlevåg, har én blitt med ham til Bodø. Den tredje har under fem år igjen til pensjonsalder og har fått en annen stilling ved flyplassen.
– Han har røttene sine i området og har jobbet der i flere tiår. Jeg synes Avinor har strukket seg langt for å tilrettelegge for de som ikke ønsker å flytte på seg. Det kan så klart diskuteres om de har strukket seg langt nok.
Nedleggelser: Regjeringen vil vurdere framtiden til Moss Lufthavn Rygge
Negativ opplevelse i overgangen
For de som var innstilt på å få Bodø som arbeidssted, ble oppstarten vanskeligere enn først tenkt.
– Alle forsinkelsene har vært prosjektets ømme punkt. Man hadde jo tilpasset planene sine etter en viss tidsplan. Man hadde for eksempel valgt å kjøpe, eller ikke kjøpe, hus og bil. Så kom det stadig nye utsettelser. Sånn sett har prosjektet startet litt på den negative siden. Vi må gjennom en fase først hvor alt dette må prosesseres, så kan vi ta neste steg, sier Petkov.
Samtidig understreker han at det langt fra er noen negativ stemning på jobben. Og selv ser han bare framover og gleder seg til å ta i bruk den nye sentralen.
Han trykker på knapper og vrir på joysticken for å demonstrere alle de flotte, nye mulighetene. En av dem er infrarøde stråler i kameraene:
– Det er en av de største fordelene; at man ser «alt» selv når det er mørkt og når sikten er elendig.
En annen nyvinning er MTI-teknologi, Moving Target Indicator, som kjenner igjen objekter som beveger seg på bakken og i luften og kan sette merkelapper på disse.
Petkov nevner også flere ganger begrepet «augmentet reality», eller forbedret virkelighet. Kombinasjonen av statisk og dynamisk informasjon som legges oppå hverandre, gjør at man sitter igjen med flere opplysninger enn det øyet er i stand til å oppfatte.
Det er i det hele tatt så mye informasjon det er mulig å hente inn, at man kan lure på hva som er nytteverdien. Nebojsa Petkov sier at det vet man ikke helt.
– Vi har fått et system som dekker alt vi trenger – pluss litt til. Dette er nok bare begynnelsen!
Ole Palmstrøm
AFIS-fullmektig
• AFIS står for Aerodrome Flight Information Service, lokal flygeinformasjonstjeneste
• Har sin arbeidsplass i tårnet eller i et tårnsenter
• Gir informasjon om annen trafikk, vind, rullebaneforhold og vær.
• Grunnopplæringen med teoriundervisning og simulatortrening, foregår ved Entry Point North i Malmø og tar omtrent 4 måneder
• Avinor har 18 måneders plikttjeneste etter ferdig utdannelse
Kilde: Avinor og Wikipedia
Bodø Remote Towers Centre
• I stedet for å ha et tradisjonelt flytårn hvor personer styrer flytrafikken på stedet, vil Avinor plassere kameraer og sensorer på flyplassene.
• Så samles tårnpersonell i et større senter, hvor man driver tårntjenesten til flere lufthavner samtidig.
• I framtiden venter Avinor at én person vil kunne håndtere trafikken på flere lufthavner fra samme posisjon – noe som gir store muligheter for effektivisering.
Kilde: Avinor
Avinor har strukket seg langt for å tilrettelegge for de som ikke ønsker å flytte på seg.
Nebojsa Petkov
AFIS-fullmektig
• AFIS står for Aerodrome Flight Information Service, lokal flygeinformasjonstjeneste
• Har sin arbeidsplass i tårnet eller i et tårnsenter
• Gir informasjon om annen trafikk, vind, rullebaneforhold og vær.
• Grunnopplæringen med teoriundervisning og simulatortrening, foregår ved Entry Point North i Malmø og tar omtrent 4 måneder
• Avinor har 18 måneders plikttjeneste etter ferdig utdannelse
Kilde: Avinor og Wikipedia
Bodø Remote Towers Centre
• I stedet for å ha et tradisjonelt flytårn hvor personer styrer flytrafikken på stedet, vil Avinor plassere kameraer og sensorer på flyplassene.
• Så samles tårnpersonell i et større senter, hvor man driver tårntjenesten til flere lufthavner samtidig.
• I framtiden venter Avinor at én person vil kunne håndtere trafikken på flere lufthavner fra samme posisjon – noe som gir store muligheter for effektivisering.
Kilde: Avinor
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad