JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

Mye penger og få problemer i Spekter-forhandlingene

Ingen lokale forhandlinger i Spekter har så langt havnet på Riksmeklerens bord. – Mye penger i omløp har gjort at det har gått greit, sier LO Stats Lise Olsen.
Spekter-oppgjøret er ikke ferdig enda, men så langt har LO Stat-nestleder og forhandlingsleder Lise Olsen ingen bookinger hos Riksmekleren.

Spekter-oppgjøret er ikke ferdig enda, men så langt har LO Stat-nestleder og forhandlingsleder Lise Olsen ingen bookinger hos Riksmekleren.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Etter at LO Stat og Spekter ble enige om et rekordhøyt generelt tillegg i april, har det blitt gjennomført langt over hundre lokale forhandlinger i de Spekter-tilknyttede virksomhetene.

LO Stat-nestleder Lise Olsen kan nå gjøre opp status, og ser at det har gått bedre enn vanlig.

– Det har gått veldig stille og greit for seg. Det er få som har trengt hjelp til å komme seg over målstreken, og det kan godt hende vi kommer gjennom dette oppgjøret uten at noen må i mekling, sier hun.

Spekter Helse: Enighet om ny lønn for sykehusansatte

Forhandlingssystemet i Spekter er sånn at om de lokale forhandlingene går i stå, kan partene få bistand fra LO Stat og Spekter.

Dersom dét ikke fører fram, forhandler Spekter og LO Stat direkte om den lokale avtalen.

Om dette ikke fører fram, havner oppgjøret hos Riksmekleren der de ansatte har streikerett.

Vanligvis havner noen av oppgjørene i mekling, men Olsen synes det ser oppløftende ut nå.

Lokale forhandlinger: Lønna øker for over 238.000 ansatte. Se når delokale forhandlingene skal være ferdige

Noe gjenstår

Per 31. mai er det seks virksomheter som enda ikke er enige, der LO Stat og Spekter skal forhandle de nærmeste dagene.

Dette er de lokale oppgjørene som skal forhandles om på sentralt nivå:

• Bane Nor og Norsk Jernbaneforbund (område 4)

• Norsk Helsenett og EL og IT Forbundet (område 4)

• Flytoget og Norsk Lokomotivmannsforbund (område 7)

• Go Ahead og Norsk Jernbaneforbund/Norsk Lokomotivmannsforbund (område 7)

• Sporveien og Fagforbundet (område 9)

• Sophies Minde Ortopedi og Fagforbundet (område 12)

Disse oppgjørene kan fortsatt havne i mekling.

Olsen har ikke hørt om noen virksomheter som ikke har oppnådd ramma på 5,2 prosent. I så fall har det vært enighet om det lokalt.

– Det har vært veldig mye penger i omløp rundt omkring, som har gjort at dette har gått veldig greit. Alle skryter av storstreiken og hva den har betydd for årets oppgjør, og det har nok slått inn i Spekter-oppgjøret også, sier Olsen.

Fornøyd med lavlønnsprofil

Der det har vært uenigheter, har det handlet om fordeling av lønnstilleggene og profil, heller enn størrelsen på tilleggene, forteller hun.

Det har vært en del solide tillegg, som NRKs 38.000 kroner, men Olsen gleder seg mest over at lavtlønte har kommet godt ut mange steder.

– Det er spesielt hyggelig at typiske lavlønnsvirksomheter, som studentsamskipnadene, har fått så gode oppgjør som de har. Det er ikke ofte, og det setter jeg veldig pris på, sier hun.

Samtidig poengterer hun at det fortsatt er usikkert hvor stor prisveksten blir i år, og dermed hvor godt oppgjøret er.

– Det gjenstår å se om dette faktisk gir reallønnsvekst. Selv om det er tidenes pengesummer, er det veldig usikkert om det holder. Men det synes. Folk ser på lønnsslippen at de har fått mer penger, sier hun.

Enn så lenge holder LO Stat seg unna Riksmekleren. Om ikke noe skjærer seg helt, øyner Olsen en ny rekord.

– I fjor var vi ferdige 23. september, noe som er rekordtidlig i Spekter. Om alle de resterende oppgjørene faller på plass, kan vi risikere å være ferdige for sommeren. Det er voldsomt, fastslår Olsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse