JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Staten nektet å øke satsene for reise og diett. Nå er det brudd i forhandlingene

Staten kom ikke arbeidstakerne i møte i forhandlingene om satser for å dekke utgifter til reise og kost. Onsdag ga partene opp å bli enige, og spørsmålet skal nå avgjøres av en nemnd.
Staten foreslår blant annet å redusere satsene for dekning av diett i utlandet for tre av fire land. Det vil ikke arbeidstakerne gå med på

Staten foreslår blant annet å redusere satsene for dekning av diett i utlandet for tre av fire land. Det vil ikke arbeidstakerne gå med på

yayimages.com

merete.jansen@lomedia.no

– Vi kunne ikke akseptere det Staten la på bordet av krav og tilbud, sier Randi Stensaker, som har vært LO Stats representant i forhandlingene.

– Hadde vi takket ja, ville det ha ført til en kraftig reduksjon av opparbeidede rettigheter, sier hun til frifagbevegelse.no.

Nye tall - Dette er lønna i over 300 yrker

Stensaker snakker om avtalene, som blant annet regulerer størrelsen på godtgjørelsene for kost og bruk av egen bil, samt forsikring og kompensasjon for reisetid.

Avtalene utløp ved årsskiftet og er ikke blitt fornyet innen fristen.

Selv om satsene forhandles frem mellom Kommunal- og moderniseringsdepartementet og hovedsammenslutningene for statsansatte, har de betydning også for mange andre sektorer. Både kommunene og mange private virksomheter bruker disse satsene for sine arbeidstakere når de er på reise i inn- eller utland.

– Utfordrende

– Forhandlingene har i år vært spesielt utfordrende, sier Randi Stensaker som har hatt denne jobben de siste 12 årene.

– Motparten har overhodet ikke tatt innover seg de kravene vi har kommet med. Det er første gang så lenge jeg har vært med, at vi ikke har klart å bli enige om noe.

De ulike særavtalene har stort sett ligget stabile fra år til år, men denne gangen forhandles det om til dels omfattende endringer. Man ser både på forenkling og modernisering i tillegg til ulike modeller for hvordan ting skal beregnes.

Statens personaldirektør Gisle Norheim skriver dette til frifagbevegelse.no: «Det har dessverre ikke lykkes for partene å komme til enighet om nye reiseavtaler i staten. Av hensyn til den videre prosessen, ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på innholdet i uenigheten utover å konstatere at partene står et stykke fra hverandre.»

Skattlegging kompliserer

Inntil for to år siden, var godtgjørelsen for kost og reise unntatt beskatning. Så fikk man skatt på kilometergodtgjørelsen, først 30 øre pr kilometer, som siden har økt til 60 øre. Nytt av året er at man også må skatte av diettpengene.

Ny diettskatt vil ramme 500.000 nordmenn

– Selv om partene ikke forhandler om selve skattleggingen, har dette innvirkning på samtalene som føres, sier Randi Stensaker.

– Oppgaven vår er å sørge for at ansatte får dekket de faktiske utgiftene sine når de er ute på jobboppdrag. Prisene har ikke gått nedover, verken på drivstoff, forsikringer eller mat. Det er viktig at den enkelte ikke blir sittende igjen med dårligere kompensasjon på grunn av skattleggingen.

Mindre penger utenlands

Helt på tampen av forhandlingene kom Staten med et forslag til satser for dekning av diett i utlandet. Satsene er redusert for tre av fire land, i forhold til dagens avtale.

– Dette gjør de vel vitende om at kronen har svekket seg og at det dermed er blitt dyrere for nordmenn å spise i utlandet. Dagens satser ble heller ikke justert opp for et år siden, påpeker Stensaker.

LO Stat og de andre hovedsammenslutningene har i de samme møtene prøvd å få aksept for at tiden man bruker på reise utenfor landets grenser, skal ha samme verdi som den man bruker innenlands. I dag teller man time for time i Norge, mens en time på reise i utlandet bare er verdt 30 minutter.

Men heller ikke dette gikk Staten med på, og nå blir det opp til en særskilt nemnd ledet av en riksmekler å komme med en løsning. Stensaker håper man klarer å lande denne før lønnsoppgjøret starter om noen måneder. Inntil videre gjelder de gamle satsene.

• Se også: (lostat.no) Sentrale særavtaler i staten

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse