JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ostehøvelkutt i staten:

Staten sparer seg til fant, mener NTL-lederen

Etter mange år med ostehøvelkutt i staten, sier NTL-leder Kjersti Barsok at nå må det virkelig være nok.
KUTT-STOPP: NTL-leder Kjersti Barsok mener et nytt ostehøvelkutt i neste års statsbudsjett er helt feil.

KUTT-STOPP: NTL-leder Kjersti Barsok mener et nytt ostehøvelkutt i neste års statsbudsjett er helt feil.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Dagen før statsbudsjettet blir lagt fram, stålsetter NTL-leder Kjersti Barsok seg på nok et ostehøvelkuttt i staten. Dette har vært et årlig kutt i driftsbudsjettene i alle statlige virksomheter siden 2015, og har ligget på fra 0,5 til 0,8 prosent. Barsok mener det er langt mer enn nok nå.

– Staten blir ikke på mirakuløst vis mer effektiv når man gir den mindre penger. Regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform er ikke magi, det er innsparing, sier Barsok.

Alle lekkasjene fra statsbudsjettet

Må være villig til å betale for offentlig sektor

Barsok har ikke store forhåpninger til at ABE-kuttene forsvinner neste år heller. Hun viser til en uttalelse fra kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i forrige uke, om at han var glad veksten i statsforvaltningen er mindre enn i resten av samfunnet.

– Dette har vi hørt før og det er dette som er deres mål. De vil gjøre staten mindre, koste hva det koste vil, sier Barsok.

Hun mener staten har blitt dårligere rustet til å løse oppgavene vi forventer at staten skal de siste sju årene. Forventningene og oppgaveporteføljen har bare blitt større. Beredskapsarbeid, tilsyn og kapasitet i Nav er bare noen eksempler Barosk peker på som utsatt for regjeringens kutt. Tross den alvorlige situasjonen hele landet har stått i siden mars, hvor avhengigheten av en solid offentlig sektor er åpenbar for de fleste, har hun ingen tro på at det vil reflekteres godt nok i regjeringens budsjettforslag.

– Det vil komme flere kriser og da kommer vi også til å trenge offentlig sektor. For å sikre helsetilbud, beredskap, støtteordninger for permitterte og bedrifter. Å sikre disse tjenestene koster og de er ikke enkle å måle, men vi må likevel være villig til å betale for dem, sier Barsok.

Samleside: Statsbudsjettet 2021

– Staten skal ikke være sexy

Barsok mener bestemt at dette ikke går lenger.

– Regjeringen overser at det er gjensidig avhengighet mellom offentlig og privat sektor. Kan man drive et samfunn på denne måten over tid og samtidig sikre gode tjenester til befolkingen over hele landet? Nei. Dette er å spare seg til fant, sier NTL-lederen.

Hun synes at å telle antall hoder i staten ikke er det det viktigste parameteret for å vurdere styrken i en forvaltning.

– Staten er viktig for det norske folk. Den skal være effektiv, solid og robust, ikke slank og sexy, fastslår Barsok.

Mye lest: Lisbeth og Hans Kristian fikk sparken etter påstått tyveri av to stoler

Trenger endringer

Forbundslederen tror løsningen kun er en ny politisk retning gjennom et regjeringsskifte.

– Signalene opposisjonen gir fram mot neste valg er viktige, vi trenger tilstrekkelig med ressurser, medbestemmelse, tillit til at de ansatte har den kunnskapen og erfaringen de trenger for å utføre oppgavene på en god måte og at de har mulighet til å bruke kunnskapen sin for å sikre effektivitet og god kvalitet i forvaltningen. Ikke årelating med ostehøvel, sier hun.

Barsok ser ikke at regjeringen har prioritert bort noen oppgaver i forbindelse med ostehøvelkuttene.

– Det sier seg sjøl at det på lang sikt ikke går opp når arbeidsoppgaver underfinansieres. Jeg er stolt av NTL-medlemmene, mange av dem er byråkrater og de har virkelig strukket seg langt for å løse komplekse oppgaver i en krevende situasjon, sier hun.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse