JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
AVSKJED: Hans Kristian Engen og Lisbeth Thorgrimsen fikk avskjed fra Coop Obs Bygg i Skien, etter at de ble anklaget for tyveri da de prissatte og solgte to stoler. Det er et alvorlig brudd på rutinene i butikken, mener Coop.

AVSKJED: Hans Kristian Engen og Lisbeth Thorgrimsen fikk avskjed fra Coop Obs Bygg i Skien, etter at de ble anklaget for tyveri da de prissatte og solgte to stoler. Det er et alvorlig brudd på rutinene i butikken, mener Coop.

Ylva Seiff Berge

Oppsigelser i arbeidslivet:

Lisbeth og Hans Kristian fikk sparken etter påstått tyveri av to stoler

Nå har de to funnet seg nye jobber – mens Coop Obs endte med å gi dem en økonomisk erstatning.06.10.2020
07:00
05.10.2020 16:13

ylva.seiff.berge@lomedia.no

14. november 2019. Lisbeth Thorgrimsen er på jobb i hageavdelingen på Coop Obs Bygg i Skien. Varehussjefen har kalt henne inn til møte, uten å si hva det dreier seg om. Hun spør sin tillitsvalgte hva møtet gjelder, man han vet ikke. Thorgrimsen finner ut at det er et drøftingsmøte om en eventuell avskjed. Hun rekker å google hva det betyr, før hun går til møtet. Der sitter HR-sjefen og varehussjefen.

– De forklarte at det gjaldt to stoler jeg og en kollega hadde prissatt og solgt dagen før. Det var et alvorlig brudd på rutinene, fikk jeg høre. Jeg innrømmet at dette var en feil fra min side, og la meg flat. Men dette var helt vanlig praksis hos oss, sier Thorgrimsen.

Butikksjefer klager over lange dager: – Er du så misfornøyd i Nille, er det frivillig å jobbe her. Du kan si opp når du vil

Prissatte og solgte stolene

Kvelden før var hun og kollega Hans Kristian Engen på jobb. De hadde fått beskjed om å bli kvitt to stoler som hadde stått på lager siden sommeren. I slike tilfeller var det vanlig praksis å prissette varen lavt, i det som er en «åpen PLU-kode», forteller de til HK-Nytt. Da krysser man over strekkoden på varen og slår inn en ny pris på varen inn i systemet. Vanligvis spør de ansatte varehussjefen før de setter en ny pris, men med mange års erfaring i ryggen valgte Thorbjørnsen og Engen å gjøre det selv.

Etter at ny pris var satt, kjøpte Hans Kristian Engen stolene selv og satte dem godt synlig i gangen ved personaldøra. Kvitteringen var klistret på toppen av esken.

– Det var ikke noe hemmelig at jeg hadde kjøpt stolene. Vi mener at vi fulgte butikkens vanlige praksis i slike tilfeller. Hadde vi gjort noe ulovlig bevisst, hadde ikke stolene stått i full offentlighet i gangen, sier Engen.

Føler seg ført bak lyset: Butikkansatte raser mot hemmelig avtale som sikrer lederne full lønn under sykdom

Avskjed på dagen

Mindre enn 24 timer senere venter Thorgrimsen på å bli kalt inn på møtet igjen. Hun fyller den snaue halvtimen med å jobbe. Da hun kommer tilbake inn i møtet, får hun avskjed.

– Det eneste jeg sa var at dette godtar jeg ikke. Dette skal jeg ta opp med advokat og Handel og Kontor, forteller Thorgrimsen.

Hun blir fulgt til garderoben, hvor hun må tømme skapet sitt foran varehussjefen, og blir vist ut personalutgangen.

– Da jeg sto på utsiden vet jeg ikke helt om jeg hadde forstått hva som hadde skjedd. Jeg var helt i sjokk, sier hun.

Etter ni år, tretten dager og fire timer på Coop Obs Bygg i Skien, måtte hun gå på dagen, uten forvarsel.

Lønnsoppgjøret: Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han

Føler seg overkjørt

På parkeringsplassen utenfor møter hun Hans Kristian Engen. Det er først da hun forstår at dette gjelder dem begge. Han er egentlig ferdig på jobb for dagen, men har blitt kalt tilbake for å være med på et drøftingsmøte. Han trodde at møtet skulle handle om at han hadde glemt å låse en dør under stengingen eller noe lignende.

– Da Lisbeth fortalte hva som hadde skjedd, hadde jeg selvfølgelig et lite håp om at det samme ikke skulle skje med meg. Men jeg fikk også avskjed den dagen, forteller Engen.

– Jeg fikk helt sjokk da jeg fant ut at det gjaldt stolene. Jeg sa at hvis stolene var problemet, kunne jeg heve kjøpet, jeg sa jeg ikke ville ha dem. Men det ble det ikke noe av, jeg følte meg presset til å ta dem med, sier Engen.

I likhet med Thorgrimsen måtte han tømme skapet sitt og gå ut bakveien. Esken med stoler dyttet varehussjefen foran ham på vei ut døra.

– Jeg følte meg veldig overkjørt, forteller Engen.

Reportasje: Josef og Lukas droppet ut av skolen. Nå er de stjerneelever hos XXL

For hard reaksjon

Lisbeth Thorgrimsen og Hans Kristian Engen tok kontakt med Handel og Kontor, og forbundet bestemte seg for å ta saken.

– Dette er en sak der det er snakk om brudd på arbeidsrutiner. Det er sjelden vi får gjort noe videre med denne typen saker. Men i dette tilfellet mente vi at bedriften hadde gjort en feil. Hadde de ansatte gjort det med overlegg, ville
det vært tyveri. Vi synes reaksjonen fra arbeidsgiveren var altfor hard, sier Lena Reitan, regionkontorleder i HK Østlandet og Sør.

Reitan peker på at de to ansatte nøt stor tillit i bedriften. Samtidig hadde de kollegaer som backet dem opp.

(Saken fortsetter under bildet)

RÅD TIL ANDRE: – Jeg håper at denne saken kan inspirere andre til å ikke akseptere en avskjed, sier Lena Reitan, regionkontorleder i HK Østlandet og Sør.

RÅD TIL ANDRE: – Jeg håper at denne saken kan inspirere andre til å ikke akseptere en avskjed, sier Lena Reitan, regionkontorleder i HK Østlandet og Sør.

Erlend Angelo

Brutt tillit

Reitan ba om et forhandlingsmøte med bedriften. Der hevdet arbeidsgiveren fortsatt at avskjedene var saklige, med begrunnelse i at Thorgrimsen og Engen hadde brutt tilliten, og at det ville gi feil signal til de andre ansatte hvis dette ikke fikk konsekvenser. Arbeidsgiveren oppga også at å bruke «åpen PLU-kode» er forbudt på arbeidsplassen. Dette burde Thorgrimsen og Engen ha visst.

– Vi forsto at Coop Obs ikke kom til å gi seg, og at dette kom til å bli en større sak, sier Hans Kristian Engen.

Han og Thorgrimsen begynte å ringe rundt til sine tidligere kollegaer for å få dem til å vitne i en eventuell rettssak. Det var flere som ikke turte å stå fram, i frykt for selv å få problemer med arbeidsgiveren, men ti kollegaer var klare til å vitne i retten, forteller de.

– Kollegaene våre har vært der for oss igjennom hele prosessen. Det har vært en god støtte å ha dem i ryggen, sier Lisbeth Thorgrimsen.

Statsbudsjettet: En million nordmenn kan få høyere egenandel på behandlinger i helsevesenet

– Bra vi ikke sto alene

8. mai i år, seks måneder etter at de to ansatte prissatte og solgte stolene, blir saken endelig tatt opp i et rettsmeklingsmøte. Det ender med et forlik. Det innebar at Thorgrimsen og Engen fikk oppreising, lønn i oppsigelsesperioden, feriepenger og en positiv attest fra Coop Obs. Men de fikk ikke komme tilbake på jobb.

– Jeg synes det er veldig deilig å være ferdig med saken. Det har vært en stor påkjenning, jeg har gått rundt i en boble i flere måneder. Det er veldig spesielt å være i en sånn situasjon. Man har nesten ikke noe liv. Denne saken har tatt all tiden og energien min, sier Lisbeth Thorgrimsen.

Hans Kristian Engen har også følt på presset. De er begge overbevist om at de ikke hadde klart å gå gjennom en så omfattende prosess, hadde det ikke vært for støtten i hverandre og fra Lena Reitan og Handel og Kontor.

– Det er ikke greit å få avskjed på den måten, men det var veldig fint å være to. Jeg tror det ville vært mye vanskeligere å stå i det hvis jeg var alene i denne saken, sier Engen.

Coop på sin side, vil ikke kommentere personalsaken.

– Partene er enige om å avslutte arbeidsforholdet. Utover det har vi ingen kommentar når det er en personalsak, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop til HK-Nytt.

(Saken fortsetter under bildet)

IKKE ALENE: – Det er ikke greit å få avskjed på den måten, men det var veldig fint å være to. Jeg tror det ville vært mye vanskeligere å stå i det hvis jeg var alene i denne saken, sier Hans Kristian Engen.

IKKE ALENE: – Det er ikke greit å få avskjed på den måten, men det var veldig fint å være to. Jeg tror det ville vært mye vanskeligere å stå i det hvis jeg var alene i denne saken, sier Hans Kristian Engen.

Ylva Seiff Berge

Håper saken inspirerer andre

– Vi gjorde ikke dette for å bli rike, men for at det skal bli riktig. Dette stopper med oss. Man skal ikke bli behandlet som dette av arbeidsgiveren sin. Vi er ikke de første som har fått avskjed på en slik måte, men vi er fast bestemt på å være de siste. Vi er veldig glade for at denne saken er ferdig, sier Thorgrimsen.

Å være fagorganisert har vært helt avgjørende, sier de to. Duoens våpen­drager i HK, Lena Reitan, råder andre i ­lignende situasjoner til å ikke akseptere avskjed.

– Prøv heller å finn en løsning. Det er fort gjort å bryte arbeidsreglementet når praksisen er en annen. Derfor er det viktig å melde ifra til leder hvis man føler at man blir presset til å bryte praksisen på arbeidsplassen, sier hun.

Stort intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

Uvurderlige kollegaer

Både Lisbeth Thorgrimsen og Hans Kristian Engen har fått seg nye jobber. Begge to valgte å være åpne med eventuelle nye arbeidsgivere om det de gikk igjennom.

– Jeg viste fram stevningen mot Coop til flere nye arbeidsgivere, og de synes alle at dette var en tullete sak, sier Thorgrimsen.

Nå jobber hun på Maxbo Skien i en 40 prosent stilling. Hans Kristian Engen
jobber på Jernia i Skien i en 80 prosent stilling.

De er glade for å ha fått nye arbeids­givere.

– Jeg har ingen positive følelser for ledelsen i Coop. Men de ansatte som jobber der er uvurderlige og fantastiske mennesker. Det er de som holder butikken oppe. Jeg lovet dem at når dette var ferdig, skulle jeg invitere på middag. Og det gjorde vi. Nå må vi kanskje gjøre middagen til en årlig tradisjon, sier Thorgrimsen.

Dette er avskjed:

Avskjed betyr at arbeidstaker må gå på dagen og mister retten til arbeid og lønn fra dagen de mottar avskjeden.

Det er kun grove pliktbrudd som blant annet tyveri, underslag, og bruk av rusmidler på jobb, som kan gi grunnlag for avskjed.

Før en beslutning om avskjed skal tas, må arbeidstaker kalles inn til et drøftingsmøte med arbeidsgiver. Arbeidstaker har rett til bistand fra tillitsvalgt eller annen rådgiver i møtet.

Dersom arbeidstakeren er uenig i beslutningen, har de rett til å kreve forhandlinger med arbeidsgiver innen 14 dager etter at avskjeden ble mottatt.

Kilde: HKs nettsider

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.10.2020
07:00
05.10.2020 16:13Mest lest

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.

Erlend Angelo

Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.

Privat

– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.

Aslak Bodahl

Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.

Jan-Erik Østlie

Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.

Colourbox

Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard

Folketrygda

Illustrasjon

Illustrasjon

Anna Granqvist

To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Werner Juvik

Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.

Privat

Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.

Privat

Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.

Ida Bing

Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel

Illustrasjon

Illustrasjon

Håvard Sæbø

Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.

Jan-Erik Østlie

Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.

Jan-Erik Østlie

Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.

Leif Martin Kirknes

Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

Jan-Erik Østlie

Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.

Jan-Erik Østlie

Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.

Jan-Erik Østlie

Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes

Martin Håndlykken

Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.

Håvard Sæbø

Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa


Flere saker