JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye tariffavtaler:

Alexander (22) fikk ikke ekstra betalt for å jobbe natt. Nå jubler han for en viktig seier i lønnsoppgjøret

Meny-vikar Alexander Kristiansen har stått opp midt på natta for å pakke varer i netthandelen uten å få tilleggsbetalt. Nå kan han glede seg over 45 kroner mer per time.
Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Alexander Kristiansen er en av mange vikarer i varehandelen som nyter godt av at den såkalte 12-timersregelen ble fjernet i lønnsoppgjøret.

Aslak Bodahl

aslak@lomedia.no

12. september 2020: Handel og Kontor og Virke blir enige om en ny tariffavtale. Det betyr blant annet at Meny-vikar Alexander Kristiansen og andre som jobber i små stillinger får en forbedring.

Årsak: HK nådde igjennom med sitt mangeårige krav om å fjerne den såkalte 12-timersregelen. Det betyr at Alexander og andre ansatte som har jobbet mindre enn 12 timer per uke, verken har hatt rett til tillegg for kvelds-, natt- eller helgearbeid. Nå får de det.

– Jeg er veldig glad. Når du jobber som vikar og ikke tjener all verden, er det klart at ekstrabetalingen for å begynne klokka 0400 på natta betyr noe, sier Alexander Kristiansen til FriFagbevegelse.

Oversikt: Her er resultatene i lønnsoppgjøret så langt

Bestandig noe å gjøre

Det er fredag ettermiddag, og i mylderet av kunder på Meny i kjøpesenteret Drøbak City i Frogn kommune er 22-åringen travelt opptatt med å pakke i poser og kasser.

Alexander jobber i netthandelen til Meny, Norges største supermarkedkjede, og sørger for at dagligvarene gjøres klare for levering hjemme hos folk eller henting i butikken.

– Jeg trives i denne jobben og har bestandig noe å gjøre. Å stå stille og være nærmest uvirksom er ikke noe for meg, sier Meny-vikaren idet han legger bananer og klementiner ned i en bærepose med kornbrød, Coca-Cola, sjampo og tørkeruller.

Så bærer det av sted til ferskvaredisken. Nettkunden har bestilt to kilo kjøtt til fårikål, og Alexander må stille seg i køen blant de andre kundene som venter på sine ferskvarer.

Innsikt: Fire punkter som oppsummerer hvorfor vekterne streiker

Historisk resultat

Å bli kvitt 12-timersregelen, som har rammet Alexander og tusenvis av andre ansatte i små stillinger, har vært et viktig likestillingskrav for HK i mange år. Nå slipper forbundet å forholde seg til denne regelen lenger. Dermed blir det også mer attraktivt å tilby deltidsansatte en økt stillingsprosent.

– Et historisk resultat, sa forbundsleder Christopher Beckham etter at meklingsresultatet var ferdigspikret hos riksmekler Mats Ruland.

Les mer: Derfor er HK-lederen stolt av resultatet i lønnsoppgjøret

Noe av det aller viktigste HK ble enige med Virke om i lønnsoppgjøret for varehandelen, er et høyere tillegg for alle ansatte. Også de som jobber 20 prosent eller mindre. Det være seg om arbeidet foregår på kvelden, om natta eller i helgene. For Alexander betyr det 45 kroner mer i tillegg per time fra 0400 til 0600 hvis han er på jobb i en av ukedagene eller natt til lørdag.

Drømmer om fulltid

Alexander er utdannet kokk, men foretrekker nå å jobbe med netthandel i Meny. Han ble kastet ut i det mens store deler av Norge var stengt for å begrense koronasmitten. Da holdt de fleste seg hjemme og bestilte varene på nett. For Alexander var det ensbetydende med fem vakter i uka.

Målet på sikt er selvsagt å jobbe mer enn de én til to vaktene han har i uka nå. Da er han enten på jobb i åtte timer fra klokka 09 til 17 eller i åtte timer fra 0400 til 1200.

– Jeg vil gjerne ha en fulltidsjobb, men da er kravet at jeg har sertifikat, sier 22-åringen, som venter på å få kjøretimer og forhåpentlig har «lappen» i boks like over nyttår.

Også for Rebecca Nilsen (21) er det gledelig at HK nå har klart å kvitte seg med 12-timersregelen. 21-åringen kombinerer skolegang med vikarjobben i kassa og på posten i Meny i Drøbak City. Hvis hun arbeider mellom klokka 18 og 21 i en av ukedagene, får hun nå et tillegg på 22 kroner per time.

– Veldig fint. Jeg klager ikke, sier hun om HKs viktige likestillingskrav.

Saken fortsetter under bildet.

Trine Dahlstrøm er hovedtillitsvalgt fra Handel og Kontor i Meny.

Trine Dahlstrøm er hovedtillitsvalgt fra Handel og Kontor i Meny.

Aslak Bodahl

Sammen med mamma på jobb

I kokkeyrket, enten han var lærling på Pers Hotel på Gol eller hadde sommerjobb på Privaten Café i Holmsbu, kunne han kjede seg hvis det var gråværsdager og lite å gjøre.

Nå er den tida et tilbakelagt stadium. Han begynte i Meny for snaut et år siden, nærmere bestemt i Åssiden i Drammen, og trives godt. Han kjører til og fra vikarjobben i Drøbak sammen med mamma og hovedtillitsvalgt Trine Dahlstrøm i Meny. De bor på Filtvedt i Hurum og har vakter samtidig.

– Nå som 12-timersregelen er fjernet, kan man like godt øke stillingsprosenten til de som jobber deltid. En heltidskultur i varehandelen er viktig. Det kan vi jobbe mer for nå, sier Trine Dahlstrøm til FriFagbevegelse.

Arbeidsministeren: – Koronaen har gitt nye muligheter for kriminelle

Til uravstemning

Hun var mer opptatt av at HK skulle få gjennomslag for full lønn under sykdom, men HK nådde ikke fram med dette kravet overforfor Virke. Likevel gleder hun seg på vegne av de yngre som jobber i små stillinger.

Kort forklart: Dette skjer om medlemmene sier nei i uravstemningen

– Det er en god del kjøpmenn som ansetter mange deltidsansatte for å slippe å betale for ubekvem arbeidstid. Nå vil nok ikke bedriftene ha samme motivasjon til å holde folk nede i små stillinger lenger, poengterer hun.

Meklingsresultatet er sendt ut på uravstemning blant 26.000 HK-medlemmer som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten med Virke. Fristen er 1. oktober. Blir det et ja-flertall, er resultatet godkjent. Det blir streik hvis flertallet stemmer nei.

Warning
Annonse
Annonse