FORNØYD: Selv om HK ikke fikk gjennomslag for full lønn under sykdom, mener HK-leder Christopher Beckham at helheten i meklingsresultatet er bra.
Erlend Angelo
Lønnsoppgjøret 2020:
– Jeg er stolt av resultatet i lønnsoppgjøret, sier HK-lederen
HK-leder Christopher Beckham ber medlemmene stemme ja til lønnsoppgjøret i varehandelen.
lene.svenning@lomedia.no
Det er seks dager siden Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke gikk ut av Riksmeklerens kontor, etter å ha kommet til enighet om lønnsoppgjøret i varehandelen.
I mellomtiden har fire tillitsvalgte i forhandlingsdelegasjonen oppfordret medlemmene til å stemme nei til resultatet.
Forbundsleder Christopher Beckham har merket seg kritikken, men han ber medlemmene stemme ja til resultatet, som han mener er svært godt. Her oppgir han grunnene til det.
• Bakgrunn: Deltidsansatte i butikk får lønnshopp. Her er resultatet i lønnsoppgjøret
Urokkelige
– Jeg er fryktelig stolt over at vi beholdt garantilønnsordningen. I forhandlingene ønsket Virke å gjøre endringer i den, men der var vi urokkelige. Ordningen har gitt medlemmene stor økonomisk uttelling i år etter år, sier han til HK-Nytt.
Denne bestemmelsen i tariffavtalen sørger for at minstelønna i tariffavtalen for de ansatte i varehandelen holdes på et visst nivå.
– I år har garantilønnsordningen gitt 75 prosent av medlemmene en årslønnsvekst på 10.000 kroner, sier Beckham.
1. februar gikk lønna til butikk- og lageransatte opp med mellom 5,74 og 7,32 kroner i timen.
– Dette er den største seieren i dette oppgjøret. Den andre store seieren er at vi kvittet oss med 12-timersregelen, sier han.
Denne regelen sier at deltidsansatte som jobber mindre enn 12 timer i uka ikke får ekstra tillegg for å jobbe på kvelder og i helger. Ifølge Beckham har regelen også ført til at deltidsansatte ikke har fått jobbe flere timer fordi bedriftene har spart penger på det. I stedet for å gi deltidsansatte større stillinger, har bedriften ansatt folk i mange små stillinger for å unngå disse tilleggene.
– Nå har ikke bedriftene motivasjon til å holde folk nede i små stillinger. Nå kan vi jobbe for å få til en heltidskultur i varehandelen, og folk kan få en lønn og leve av, sier forbundslederen.
• Historisk: Forrige storstreik i handelen var i 1961. 4.000 butikkansatte marsjerte ut i gatene – for 60 kroner mer i måneden
Kostbart å ha åpent på søndager
Tilleggene for arbeid på lørdager og søndager har også blitt endret – til det bedre, mener Christopher Beckham: Satsen går opp 10 kroner i timen fra klokka 15–16 lørdag, til 55 kroner, ned 35 kroner i timen til 55 kroner mellom klokka 16 til 18, opp 20 kroner til 110 kroner fra klokka 18 og utover, og opp 14 kroner, til 110 kroner i timen hele søndag. Selv om satsen går ned to timer lørdag ettermiddag, har HK fått mye igjen for det, mener han.
– Vi har klart å «ramme» inn søndagen. Nå blir det fryktelig kostbart for bedriftene å holde åpent fra lørdag klokka 18 og hele søndagen. Det er et skritt på veien for å få bedriftene til å holde stengt på søndager, sier han, og minner om at det er en viktig sak for forbundet.
Beckham trekker også fram tariffavtalens nye tekst om bærekraftig utvikling som en viktig seier for medlemmene. Her slås det fast at tillitsvalgte bør få være med og diskutere tiltak som kan redusere bedriftenes miljø- og klimapåvirkning.
– Nå kan vi som tillitsvalgte være pådrivere i dette spørsmålet. De lokale partene skal diskutere ulike miljø- og klimatiltak på bedriftene. Det setter HK i front i dette spørsmålet, sier forbundslederen.
• Tillitsvalgte ber butikkansatte streike for å få full lønn under sykdom
Et skritt på veien til full lønn under sykdom
Ett av forbundets viktigste krav i dette lønnsoppgjøret var å få full lønn under sykdom. Det innebærer at bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte og selv får refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger. I tillegg må bedriftene betale feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og sykepenger av lønn over 6G (ca. 600.000 kroner). Det får de ikke refundert fra Nav.
Men HK nådde ikke fram med kravet overfor Virke. I stedet ble de enige om en formulering som gjelder forskuttering av sykepenger, ett element i kravet om full lønn under sykdom: «HK og Virke vil anbefale lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres. Bedriftene har ikke adgang til å forskjellsbehandle arbeidstakere i bedriften hva gjelder forskuttering av sykepenger.» Formuleringen er den samme som Fellesforbundet og Norsk Industri ble enige om i det såkalte frontfaget.
– Dette er en forbedring for mange. Det sto ingenting om forskuttering av sykepenger i landsoverenskomsten. Dette betyr at bedriftene ikke har lov til å gi ledere forskuttering av sykelønn uten å gi de andre ansatte det samme. Det er et skritt på veien til full lønn under sykdom, sier Beckham.
• Få butikkansatte har blitt smittet av korona: – Vi har lyktes svært godt med smitteverntiltakene
Skjønner skuffelsen
– Før lønnsforhandlingene startet sa du at HK ville ta sine medlemmer ut i streik hvis dere ikke fikk gjennomslag for kravet om full lønn under sykdom. Hvorfor gikk dere ikke til streik da?
– Jeg mener helheten i meklingsresultatet er så godt at vi ikke hadde grunnlag til å gå ut i konflikt. Dette resultatet er bra, sier han.
Forbundslederen har merket seg at en del medlemmer og tillitsvalgte har vært kritiske til meklingsresultatet på sosiale medier.
– Jeg skjønner at medlemmene er skuffet over at vi ikke fikk gjennomslag for kravet vårt om full lønn under sykdom. Men i forhandlingene var Virke like urokkelige i dette spørsmålet som vi var når det gjaldt garantilønnsordningen. Vi kunne ikke «selge» garantilønnsordningen for å få full lønn ved sykdom, sier han.
– Alt blir satt i spill
Christopher Beckham synes den siste uka har vært krevende.
– Det har vært mange negative tilbakemeldinger. All negativiteten har gått inn på meg – jeg er bare et menneske. Men jeg opplever at vi har et levende demokrati i HK. Jeg vil aldri slå ned på tillitsvalgte som har en annen mening enn meg, sier han.
Beckham advarer imidlertid mot å stemme ned resultatet i uravstemningen.
– Jeg vil at alle skal skjønne konsekvensen av å stemme nei. Hvis flertallet gjør det, går vi ut i streik. Da har vi ingenting av det vi oppnådde under meklinga, da blir alt satt i spill. Det vil bli en svært krevende situasjon, sier han.
Men én ting lover forbundslederen:
– Hvis medlemmene stemmer ned resultatet, kommer jeg til å være den beste streikelederen, sier han.
• Debatt: «76 øre mer i timen – skal jeg le eller gråte?»
Økonomisk svært godt resultat
Forbundslederen mener HKs forhandlingsutvalg har gjort en svært god jobb, oppsummerer han.
– Vi har beholdt garantilønna, vi har avskaffet 12-timersregelen, og vi har gjort det kostbart å ha folk på jobb på søndager. Økonomien i oppgjøret er svært god. Vi har gått langt utover frontfagets ramme på 1,7 prosent. Vårt oppgjør tilsvarer en økning på 3 prosent. Ingen andre kommer til å få et så godt resultat i år. Derfor står jeg rak i ryggen inne for dette oppgjøret, sier Beckham.
– Stem ja, oppfordrer han.
Uravstemning
Meklingsresultatet er sendt ut på uravstemning. 26.000 HK-medlemmer som er omfattet av landsoverenskomsten, kontoroverenskomsten og lederoverenskomsten med Virke skal stemme. Fristen er 1. oktober. HK må melde fra til Riksmekleren om medlemmene har godkjent meklingsresultatet eller ei innen mandag 5. oktober klokka 14. Blir det et ja-flertall, er resultatet godkjent. Blir det et neiflertall, blir det streik. Når det eventuelt vil skje, er ikke avklart.
Mest lest
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning