Arbeidslivskriminalitet:
Arbeidsministeren: – Koronaen har gitt nye muligheter for kriminelle
Koronakriminalitet og forslaget om informasjonsdeling var tema da statsråder møtte etatsledere i a-krimsamarbeidet.
Arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen var en av tre statsråder som deltok på møtet hvor kampen mot arbeidslivskriminalitet var tema. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
Hvordan koronasituasjonen har påvirket arbeidslivskriminaliteten var et av temaene da tre statsråder og seks etatsjefer møttes for å diskutere arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Regjeringen planlegger å komme med en revidert strategi mot a-krim rett over jul, og møtet fant sted for å få innspill til denne.
– Koronaen har gitt nye muligheter for kriminelle, sa arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen på en pressekonferanse etter møtet.
Strategi mot a-krim: Røe Isaksen får 33 konkrete forslag til bedre innsats mot arbeidslivskriminalitet
Nav-svindel for millioner
Etatslederne i Skatteetaten, Politiet, Riksadvokaten, Økokrim, Arbeidstilsynet, Nav og Tolletaten møtes to ganger i året i det som kalles Det sentrale samarbeidsforum. Det spesielle denne gangen var at tre statsråder kom for å delta.
Nav-direktør Hans Christian Holte la fram tall for Navs arbeid for å hindre svindel med koronapenger. Nav har hatt 24 saker som er anmeldt. Svindelbeløpet var på 27 millioner kroner. I tillegg har de stoppet utbetalinger for til sammen 11 millioner kroner.
Nav nektet alenepappa Rune AAP: – Uføresøknaden er et skrik om hjelp
90.000 søknader
Skatteetaten har 560 saker som får en utvidet kontroll, opplyste konstituert skattedirektør Eve Vangsnes Bergli. Til sammen har Skatteetaten mottatt 90.000 søknader til de ulike støtteordningene knyttet til koronaen.
– Er nivået på svindelforsøk så høyt at dere ville ha gjort det annerledes ved en annen anledning?
– Nei, tiltakene var nødvendig for å redde arbeidsplasser, og det har ikke vært omfattende kriminalitet, svarte finansminister Jan Tore Sanner.
Aktuelt: Kampen mot arbeidslivskriminalitet styrkes med 52 millioner
Informasjonsdeling
Av andre saker som ble diskutert på møtet var forslaget om informasjonsdeling som justisdepartementet sendte ut i august. Forslaget er ment å lette informasjonsflyten mellom de ulike etatene i a-krimsamarbeidet.
Etatsjefene var forsiktige med å kommentere forslaget som har en høringsfrist 1. desember. For Nav kan det være et problem med personvern. Nav-loven er svært streng, og det er en problemstilling som ledelsen i Nav kommer til å drøfte i høringssvaret.
Nav-direktør Holte hadde to andre problemstillinger han spilte inn til regjeringa. Det ene er at Nav bør være representert på Servicesenter for utenlandske arbeidstakere (SUA). I dag er UDI, Politiet og Skatteetaten til stede og informerer utenlandske arbeidstakere. Det andre er å hindre at noen forsøker å jukse med arbeidstakerregisteret ved å legge inn falske opplysninger som seinere kan brukes i svindelforsøk.
Aktuelt: Dårlig informasjonsflyt er fortsatt et problem i kampen mot kriminelle aktører i arbeidslivet
Mer forskning
Direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim, spilte inn til regjeringen behovet for mer forskning på a-krim. Når en vet mer, kan en bedre tilpasse tiltakene.
Dette forslaget fikk støtte fra Vangsnes Bergli i Skatteetaten.
– Vi har veldig god erfaring med å bringe inn forskere som kan se på data og sammenstille data på en annen måte enn det våre egne ansatte gjør, sa Vangsnes Bergli. Som mente at dette kunne bidra til å gi bedre analyser.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.