JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PROTESTERER: Seks fosterhjem er lei av at staten behandler dem som løsarbeidere. Nå går de sammen i protest mot Bufetat region øst.

PROTESTERER: Seks fosterhjem er lei av at staten behandler dem som løsarbeidere. Nå går de sammen i protest mot Bufetat region øst.

Eirik Dahl Viggen

Statlige fosterforeldre samler seg mot Bufetat: – Vi behandles respektløst

Fosterforeldre i statlige fosterhjem er lei av å bli behandlet som løsarbeidere. Nå går de sammen i protest.



02.07.2021
08:41
02.07.2021 08:41

edv@lomedia.no

Seks engasjerte mennesker samles rundt et bord i landlige omgivelser på østlandet. De kjenner seg godt igjen i saken om samboerparet som hadde sagt opp jobb og lagt om livet for å bli familiehjem, for så å bli sagt opp uten forvarsel.

Samtlige er eller har nylig vært midlertidige oppdragstakere for statens barne-, ungdoms- og familievernetat (Bufetat). De opplever å bli utnyttet som arbeidskraft med få rettigheter.

– Vi behandles respektløst. Statens barnevern lager fosterhjemskontrakter ut fra et prinsipp om at de skal være lette for dem å avslutte på kort varsel. Det har blitt mye tøffere de siste åra, forteller «Håvard» som gjennom en årrekke har tatt inn flere ungdommer.

Statlig fosterhjem: Erik ble bedt om å være fosterfar, men mistet alle rettigheter da han ble oppsagt

For å kunne fortsette som fosterhjem nå eller på et senere tidspunkt, ønsker ikke de seks å stå fram med navn eller bilde. De frykter svartelisting.

Stor oppgave

Atferdsproblemer preger mange i den aktuelle gruppa ungdommer. Å oppfostre dem er noe helt annet enn å ha en gjennomsnittlig tenåring i huset, forteller «Katrine».

– Jeg tror mange av de ansatte i etaten ikke vet hva jobben vår innebærer. Selv etter mange års erfaring med dette, går det ikke an å ha en vanlig jobb ved siden av. Dette er barn og unge som krever full oppmerksomhet store deler av døgnet.

De seks har til sammen mange års erfaring med å bære en av statens viktigste oppgaver: Omsorg for ungdom der foreldrene har falt ut. For å klare det, har de har sagt opp vanlige jobber i bytte mot det de oppfatter som svært ensidige kontrakter i favør av arbeidsgiveren Bufetat.

– Det vi gjør ses ikke som en jobb, men som idealisme, sier «Helge».

Etter gjentatte konfrontasjoner og ubehagelige erfaringer med to fosterhjemskontor i region øst, har de seks samlet seg om denne kritikken:

Derfor klager de

Familiehjemmene mener staten bevisst avviker fra alminnelige kjøreregler i arbeidslivet, som arbeidsmiljølovens rammer rundt en oppsigelse:

Før arbeidsgiver fatter beslutning om oppsigelse, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte. Grunnlaget for oppsigelsen skal drøftes.

– Kona mi og jeg var innkalt til det vi trodde var et vanlig oppfølgingsmøte. Et stykke inn i samtalen sier Bufetats representant at «nei, så da bare avslutter vi», og skriver oppsigelsen mens hun snakker, forteller «Hans Olav».

Innen tre måneder sto han uten inntekt. Flere, som fosterfaren vi intervjuet i mai, fikk ingen ny plassering etter at ungdommen flyttet ut halvveis i kontraktsperioden på tre år. Han måtte på Nav og søke dagpenger.

Bufetat: – Godt samarbeid

Regiondirektør i Bufetat region øst, Ingrid Pelin Berg, synes det er leit om oppdragstakere opplever dårlig samarbeid.

– Dette er seks hjem av de 250 familiehjemmene vi har i øst. Vi erfarer at majoriteten er fornøyd med oppfølginga og samarbeidet, sier Berg på telefon med NTL-magasinet.

SAMARBEIDER: Ifølge regiondirektør i Bufetat region øst, Ingrid Pelin Berg, følger etaten alle regler for håndtering av oppdragstakere.

SAMARBEIDER: Ifølge regiondirektør i Bufetat region øst, Ingrid Pelin Berg, følger etaten alle regler for håndtering av oppdragstakere.

Bufdir presse

– Stemmer det at dere sier opp folk på dagen?

– På ingen måte. Oppdragene er regulert gjennom kontrakten. Vi følger vilkårene for oppsigelser. Vi sier ifra på forhånd om grunnene til at oppdraget ikke videreføres. Vi har jevnlige møter og evalueringer ved avslutningen av hver plassering, før en eventuell avslutning av oppdraget

– Er det vanlig å si opp etter en plassering er ferdig?

– Det kommer an på etterspørselen, og om det er match mellom hjemmet og ungdommen som skal plasseres. Lang ventetid til neste plassering er ikke en oppsigelsesgrunn fra vår side.

– De seks mener at Bufetat øst bevisst utnytter reglene for oppdragstakere for å unngå å forholde seg til arbeidsmiljøloven, din kommentar?

– Det stemmer ikke, vi har tre måneders oppsigelse, som er vanlig i arbeidslivet ellers. Vi følger de vanlige retningslinjene for hvordan en kontrakt skal sies opp. Men jeg kan forstå at man synes at noe skjer brått hvis man ikke har forstått at vi ikke er fornøyd.

Fagorganiserer seg

Norsk Tjenestemannslag (NTL) organiserer hittil rundt 350 av 1300 statlige familie- og beredskapshjem. Forbundet har fått flere innmeldelser siden forrige sak ble publisert.

– Flere kjenner seg igjen i det som fortelles om vilkårlig personalbehandling, på kant med det man er vant til i det vanlige arbeidslivet. De vil støtte arbeidet for bedre vilkår og jobbsikkerhet. Mange opplever å bli gjort til klienter i systemet. Istedenfor å få referat fra møter, oppdager de at de har havnet i en journal, sier forbundssekretær i NTL, Leif Helland.

ORGANISERER: Leif Helland i NTL ønsker tettere dialog med staten for å styrke familiehjemmenes kontrakter.

ORGANISERER: Leif Helland i NTL ønsker tettere dialog med staten for å styrke familiehjemmenes kontrakter.

Kristian Brustad

Han påpeker store forskjeller i hvordan statlige fosterhjem behandles i ulike deler av landet.

NTL ønsker å komme i dialog med direktoratet for å styrke oppdragstakernes rettigheter. Det er en vei å gå, mener de seks. Etter at de lokale familiehjemskontorene oppdaget en økning av fagorganiserte, har flere av disse opplevd økt press og dårligere samarbeid.

– Det er en drøy påstand. Vi har verken adgang til eller interesse av å registrere oppdragstakernes organisering, vi har ingen slik praksis, sier regiondirektør Berg.

NTLs Leif Helland understreker at det her ikke er ordinære partsforhold, så forbundet mangler et forum og et kollektivt avtaleverk til å konfrontere Bufetat om disse påstandene.

Dårlig samarbeid

Familiehjem tar imot ungdom med en krevende forhistorie. De skal derfor ha tett veiledning. Men denne veiledninga, forteller de seks, er nå mest egnet til å framprovosere konflikter.

– Det har gått fra å være en samtale med oss og ungdommen, til å bli et forhør. Ungdommen vår gjemte seg under dyna og nektet å bli med, forteller «Katrine».

De mener Bufetat bevisst samler opp informasjon til bruk i en eventuell senere oppsigelse.

– Samtalene er på ingen måte lagt opp som forhør. Vi skal ta opp forhold som spiller inn på hjemmets evne til å gi utviklingsstøtte til ungdommen, og hvordan planene følges, sier regiondirektør Berg.

Bufetat: – Krevende oppdrag

– Det er en villet utvikling i Norge at barn som må flyttes ut av hjemmet i størst mulig grad skal bo i en familielignende situasjon. Disse ungdommene har utfordringer som gjør at ordinære fosterhjemikke er et alternativ. Det er et krevende oppdrag. Noen ganger blir det mismatch, eller det oppstår utfordringer underveis som gjør at vi eller oppdragstaker ønsker å avslutte kontrakten.

– Flytter dere bevisst de vanskeligste fra institusjon over i familiehjem?

– Det er en drøy påstand. Vi har strenge krav om forsvarlige plasseringer. Barn og ungdommer vokser ikke opp i institusjon lenger, oppholdene der er ment å være midlertidige, med mål om å flytte til familiehjem eller ordinære fosterhjem.

Brå slutt

Bufetat driver en storstilt vervekampanje for å få nye fosterhjem.

– Jeg tror de ønsker seg mye mer kontroll over fosterhjemmene, derfor kvitter de seg med oss med lang erfaring for å knytte til seg yngre folk som de kan kontrollere, sier «Katrine», som er bekymret for at ettervernet til 18-23-åringene skal smuldre opp.

– Når oppdragene avsluttes så brått som nå, mister vi muligheten til å følge dem over i selvstendige tilværelser. Når de flytter ut, risikerer de å falle mellom alle stoler.

Statlige familiehjem

• tidligere kjent som forsterkede fosterhjem

• beregnet for ungdom som ikke kan bo i ordinære fosterhjem

• har ukentlig eller yppigere kontakt med Bufetat

• krever at fosterpersonen sier opp sitt vanlige arbeidsforhold

• betales som én fulltidsstilling

• reguleres vanligvis i en treårig kontrakt

• har tre måneders gjensidig oppsigelsestid

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.07.2021
08:41
02.07.2021 08:41



Mest lest

Kronikk

 Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Etter hvert som årene gikk svikta du oss, skriver Jannike Amalie Sveinsdatter Arnesen.

Martin Guttormsen Slørdal

«La meg fortelle deg hvor jævlig 22. juli 2011 var»

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

VIL HA HØYRESIDEN MED: AUF-leder Astrid Hoem og Eskil Pedersen er glade for at ikke AUF står aleine lenger i debatten om å forebygge høyreekstremisme.

Jan-Erik Østlie

Eskil Pedersen: – Jeg og AUF ble kalt fiender av demokratiet

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er håpefull for framtidens debatt om hatretorikk og terrorisme.

Jan-Erik Østlie

Vi kan ikke skru av lyset for debatten 23. juli, mener AUFs leder

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Kronikk

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Ungdommene på Utøya ble drept fordi de ved sin eksistens og sitt engasjement bar bud om at disse verdiene skal forme det norske samfunnet også i det 21. århundret, skriver LOs leder.

Leif Martin Kirknes

«Det er på tide at vi tar et kollektivt oppgjør med tankene som førte til terrorangrepet»

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Kommentar

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Leif Martin Kirknes

«Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn»

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Löfven var tydelig imponert over måten AUF har tatt tilbake øya for å fortsette tradisjonen med sommerleir.

Tori Aarseth

Löfven: AUF har vendt det tragiske til tro på fremtiden

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

SPEKTAKULÆRT: Det er slike landskap som lokker tusrister fra hele verden til Norge.

Hurtigruten

Hurtigruten blir ofte kalt verdens vakreste sjøreise. Det gjør noe med arbeidsplassen også

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Roy Ervin Solstad

Over 7,2 milliarder kroner investeres i sinkproduksjon i Odda


Flere saker