JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsansatte får ny lønn: 31.000 kroner til alle

Tariffoppgjøret for de statsansatte organisert i LO Stat og YS Stat er ferdig: Alle får 31.000 kroner.
STATSOPPGJØRET: LO Stat-leder Egil André Aas har forhandlet med statens personaldirektør GIsle Norheim (bak) i to dager.

STATSOPPGJØRET: LO Stat-leder Egil André Aas har forhandlet med statens personaldirektør GIsle Norheim (bak) i to dager.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Fredag ettermiddag ble LO Stat og YS Stat enige med arbeidsgiver i statsoppgjøret. Dermed kom oppgjøret i havn uten at de måtte ta turen innom Riksmekleren.

– Vi har fått gjennomslag for å løfte hele laget, sikre likelønn og utjevne forskjeller. Et stort sentralt kronetillegg sikrer at de statsansatte som trenger det mest, får sin del av kaka. Samtidig sikrer vi likelønn på en god måte, sier LO Stat-leder Egil André Aas.

Dette ble de enige om:

• Rammen for lønnsoppgjøret er 5,2 prosent, som i frontfaget (konkurranseutsatt industri i privat sektor).

• Alle får 31.000 kroner i generelt tillegg.

• 15 prosent av lønnsoppgjøret settes av til lokale forhandlinger (tilsvaret 0,85 prosent av lønnsmassen).

Godt fornøyd LO Stat-leder

LO Stat kaller oppgjøret historisk. Aas peker også på at et likt kronetillegg gjør at de lavtlønte kommer ekstra godt ut.

–  LO Stat mener at alle skal ha ei lønn å leve av. Da må vi sørge for at alle får sin andel av verdiskapningen i samfunnet, og at enkelte grupper ikke blir hengende etter i lønnsutviklingen. Det har vi klart i år, og det er jeg stolt av. Årets lønnsoppgjør i staten er et historisk oppgjør, sier han.

Bakteppet for oppgjøret, med kraftige økninger på energipriser, og matpriser og stigende rente, gjorde det ekstra viktig med et godt oppgjør for alle, mener LO Stat.

YS Stat har også blitt enige med staten, og de to hovedsammenslutningene med samme avtale er godt fornøyde med samarbeidet.

– Vi har selvfølgelig hver vår tariffpolitikk og hver våre prioriteringer, men det er en styrke at vi har klart å enes om et resultat som treffer godt i våre medlemsgrupper. Det er bare arbeidsgiver som tjener på fragmentering, fastslår Aas og leder Jens Jahren i YS Stat.

De poengterer også at en forhandlingsløsning er en styrke for den norske forhandlingsmodellen. Det er mange år siden statsoppgjøret ble løst i forhandlinger, og ikke måtte ta turen via Riksmekleren.

– Riktig fordeling

Aas mener streiken i privat sektor, som ble avsluttet forrige uke, er et godt eksempel på hvor viktig fordeling er i et tariffoppgjør.

– Streiken i privat sektor handlet nettopp om å ivareta alle gjennom høye sentrale kronetillegg. LO-familien sto samlet bak kravet, og vant fram. Fordi det er mest rettferdig, sier Aas.

LO Stat og forbundene hadde nettopp et likt kronetillegg på sentralt nivå som sitt inngangskrav.

Aksepterer en mindre lokal pott

I løsningen settes 15 prosent av det de har forhandlet om av til lokale forhandlinger. I fjor gikk 30 prosent til lokale forhandlinger, og tidligere år har det vært enda mer.

Aas har mislikt dette, da han mener det kan bidra til en urettferdig lønnsutvikling.

– Store potter til lokal fordeling fører ofte til at noen får mye, og andre ingenting. Dette gir en utvikling vi ikke ønsker å fortsette med. Like kronetillegg fordelt sentralt ivaretar alle, gir god likelønnseffekt og bremser større lønnsforskjeller, argumenterer Aas.

Forhandlingene startet torsdag formiddag, og var ferdige fredag ettermiddag. LO Stat krevde generelle kronetillegg til sine medlemmer. Statens første tilbud presiserte at de ville ha generelle tillegg for å utjevne forskjeller. De ville også at alle fire hovedavtalene skulle få «noe» i sentrale tillegg, og alle «en tilstrekkelig del» til lokale forhandlinger.

Akademikerne og Unio, som har like avtaler, krevde kun lønnstillegg fordelt lokalt. LO Stat krevde bare sentrale tillegg, mens YS Stat krevde generelle tillegg og en lokal pott.

Akademikerne og Unio ble også enige med staten i forhandlingene.

Arbeidsgiver fornøyd med enighet

Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier i en kommentar på departementets nettsider at han er fornøyd med at staten har blitt enig med LO Stat, YS Stat og Akademikerne gjennom forhandlinger.

– Jeg er også fornøyd med at avtalen med LO og YS bidrar til å redusere økonomiske forskjeller gjennom en lavlønnsprofil, samtidig som vi også har gjort tiltak som fremmer likelønn mellom kvinner og menn, sier han.

Departementet opplyser at Akademikerne er enige om å forhandle om hele tillegget lokalt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse