JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Statsansatte må trolig vente til 2025 på lønnstillegg

I november faller dommen over lønna for de statsansatte. De kan med stor sannsynlighet ikke forvente å få årets lønnstillegg før utpå nyåret.
Når det er klart hva lønnstilleggene blir, vil de bli etterbetalt fra en dato satt av Rikslønnsnemnda. Men det kan ta tid.

Når det er klart hva lønnstilleggene blir, vil de bli etterbetalt fra en dato satt av Rikslønnsnemnda. Men det kan ta tid.

Colourbox

anders@lomedia.no

Datoene for nemndbehandlingene i statsoppgjøret er klare. 7. november skal Unio Stat og Akademikerne Stat møte arbeidsgiver til muntlig behandling i Rikslønnsnemnda.

15. november skal LO Stat møte arbeidsgiver i den frivillige nemndbehandlingen, som de ba om juni.

Dersom det blir bestemt at det settes av penger til lokale forhandlinger, vil det bli veldig seint på året før disse kan starte.

Det betyr med stor sannsynlighet at utbetalingen av disse tilleggene ikke vil skje før neste år.

Aktuelt: Statsansatte må vente på å få avgjort ny lønn

Må vente

Nestleder Henriette Jevnaker i LO Stat kan ikke si noe sikkert om hvor lang tid det vil ta, utover at det vil ta en del tid.

Hun forventer at det vil gå rimelig raskt å utbetale det generelle tillegget som alle får. Men de lokale tilleggene vil ta lengre tid.

– Det er nok en felles interesse for alle parter å gjennomføre dette så fort man kan. Men erfaringsmessig tar lokale forhandlinger tid, sier Jevnaker.

I et «vanlig» tariffoppgjør i staten, blir fristen for å gjennomføre de lokale forhandlingene bestemt i de sentrale forhandlingene eller mekling i mai.

Fristen lokalt blir vanligvis satt til 31. oktober. Det bruker altså å ta noen måneder.

– Når Rikslønnsnemnda kommer med sin konklusjon, må partene vente på at staten sender ut et brev med statistikk og prosedyrer som trengs for å gjennomføre de lokale forhandlingene. Først da kan de tillitsvalgte starte på den viktige jobben de gjør for medlemmene ute, sier Jevnaker.

Henriette Jevnaker, nestleder i LO Stat.

Henriette Jevnaker, nestleder i LO Stat.

Ole Palmstrøm

Etterbetaling av tillegg

I en melding fra statens personaldirektør til de statlige virksomhetene påpekes det at utbetaling av sentrale tillegg eller forberedelser til lokale forhandlinger må legges på vent til Rikslønnsnemnda har avgjort uenighetene.

Dette gjelder også YS-medlemmene i staten, selv om de har sagt «ja» til meklingsresultatet.

Når det er klart hva lønnstilleggene blir, vil de bli etterbetalt fra en dato satt av Rikslønnsnemnda.

Jevnaker forteller at LO Stats forberedelser til nemndbehandlinga er i full gang.

Prosessen ligner det som skjer i retten, og i forkant sender begge parter inn skriftlige innlegg som argumenterer for sine syn. De får også kommentere motpartens innlegg.

I hovedforhandlingene, som blir som en rettssak, legger partene fram sine argumenter, før det er rom for partsforklaringer og vitneforklaringer.

Deretter skal nemndas medlemmer diskutere spørsmålene og til slutt stemme over et resultat. Dette blir da den nye hovedtariffavtalen for de medlemmene det gjelder.

Bakgrunn: Medlemmene stemte nei til lønnsoppgjøret, men det blir ikke storstreik i staten

Spent på utfallet

LO Stat-nestlederen bekrefter at de er spente på utfallet av denne prosessen, som de ikke har vært i for statsoppgjøret i nyere tid.

– Vi tar dette på største alvor. Dette handler om arbeidsvilkårene for veldig mange ansatte, både i dag og i framtida siden det blir den gjeldende tariffavtalen i neste periode, sier hun.

Jevnaker vil ikke gå mer inn i detaljene rundt nemndbehandlingen enn å poengtere:

– Vi har tillit til Rikslønnsnemnda og dennes behandling, og vil forholde oss til konklusjonene derifra. Vår posisjon er kjent: Vi ønsker en felles avtale i staten og håper det blir resultatet, sier Henriette Jevnaker.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse