JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Medlemmene stemte nei til lønnsoppgjøret, men det blir ikke storstreik i staten

Et flertall av medlemmene i LO Stat har stemt nei i uravstemningen om resultatet av årets lønnsoppgjør.
LO Stat velger bort streikevåpenet. Det skaper sinne hos NTL. (Arkivfoto)

LO Stat velger bort streikevåpenet. Det skaper sinne hos NTL. (Arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

gulled@lomedia.no

I utgangspunktet skulle medlemmenes nei ført til en streik i staten, som startet 21. juni, men styret i LO Stat har valgt bort streikevåpenet.

De ber Rikslønnsnemnda behandle lønnsoppgjøret i en frivillig lønnsnemnd.

Hva er frivillig lønnsnemnd?

Frivillig lønnsnemnd betyr at tariffpartene fraskriver seg retten til selv å avslutte forhandlinger.

Dette kan være fordi de ikke klarer å komme fram til noen løsning selv ved forhandlinger eller ved mekling.

Avgjørelse blir da overlatt til en tredje part, en lønnsnemnd.

Myndighetene har oppnevnt en egen nemnd, Rikslønnsnemnda, for å ta seg av slike arbeidstvister.

Les mer i tariffleksikonet

– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier LO Stat-leder Egil André Aas i en pressemelding.

Riksmekleren har bekreftet at staten har akseptert LO Stats ønske om en frivillig lønnsnemnd.

Aktuelt: Udemokratisk og hårreisende at det ikke ble streik, mener NTL

Uenigheten

Det medlemmene har stemt ned er resultatet som staten og LO Stat ble enige om 24. mai.

Men det største LO-forbundet i staten, NTL, har hele tiden vært imot resultatet. Den største uenigheten har handlet om den lokale potten og omlegging av lønnssystemet etter mal fra Akademikerne og Unios avtaler.

NTL ønsker ikke at kun 25 prosent av årets tillegg skal gis sentralt, mens hele 75 prosent skal forhandles lokalt.

Debatt: LOs interesser er også dine interesser

Ingen streik

Tilbake i mai valgte Akademikerne og Unio å avvise statens tilbud og gikk ut i streik. Den streik ble avsluttet 2. juni, etter at arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) valgte å gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

Frykten for at det samme skulle skje var en av årsakene til at styret i LO Stat valgte å ikke sende sine medlemmer ut i streik.

«Styret vurderer det slik at sjansen til oppnå positive endringer i det fremforhandlede resultatet, ved å streike ikke er store. Dette basert på at Akademikerne og Unio ikke oppnådde noe med sin streik, før de ble tatt i tvungen lønnsnemnd», skriver LO Stat i en pressemelding.

Lønna strekker ikke til for Marina: – Jeg har snart bodd 18 år i Norge, og jeg har ennå ikke råd til å eie min egen leilighet

LO-lederen skjønner skuffelsen

Den vurderingen støttes av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som også har forståelse for at noen LO-medlemmer vil være misfornøyde med at det ikke blir streik.

– Jeg skjønner veldig godt at dette er en beslutning som er skuffende for mange. Men dette er styret i LO Stats beslutning, og en beslutning som vi støtter. LO Stat består av ulike forbund med ulike meninger og interesser, og det er LO Stats oppgave å balansere disse interessene, skriver Følsvik i en pressemelding.

Regjeringen vil fortsatt ha samling

Regjeringen, som er arbeidsgiver for de statsansatte, sier deres mål om like avtaler står fast.

– Nå har vi bedt Rikslønnsnemnda løse tvisten med LO Stat om ny hovedtariffavtale i staten og unngår dermed ny streik. Vårt mål om like avtaler og kontroll over lønnsutviklinga i staten står seg fortsatt, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Warning
Annonse
Annonse