Statsoppgjøret
Udemokratisk og hårreisende at det ikke ble streik, mener NTL
Tre av fire i LO Stat stemte nei til lønnsoppgjøret. NTL reagerer kraftig på at det da ikke ble streik.
Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL, skjønner lite av de siste dagers utvikling.
Leif Martin Kirknes
anders@lomedia.no
sidsel.valum@lomedia.no
Norsk Tjenestemannslag (NTL) har sendt ut en pressemelding etter at LO Stats styre mandag vedtok å ikke gå til streik, selv om medlemmene som stemte i uravstemningen forkastet avtalen som lå på bordet.
– Når det ikke blir streik med et slikt flertall mener vi at medlemsdemokratiet settes til side. Vi kan selvfølgelig ikke gå inn i et nytt hovedoppgjør i samme situasjon, sier forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok.
Tre av fire stemte nei
I pressemeldingen karakteriserer NTL avgjørelsen «udemokratisk og hårreisende».
Det var mange nok medlemmer som stemte til at resultatet skulle være bindende, og tre av fire stemmer var «nei».
– Når en så stor andel av medlemmene stemmer nei til avtalen som foreligger, anså vi det som helt innlysende at det ville bli streik, sier Barsok.
NTL og SL (Skolenes landsforbund) stemte i mot forslaget til ny tariffavtale som kom på bordet under meklinga. Siden har de mobilisert medlemmer i stort omfang til å stemme i uravstemninga.
Selv om NTL er det klart største LO-forbundet i staten, har de ikke flertall i forhandlingsutvalget eller i styret. Nå går oppgjøret til frivillig lønnsnemnd, som skal avgjøre hvordan tariffavtalen blir framover.
– Vi har aldri opplevd en så stor valgdeltakelse og oppslutning, og vil takke medlemmene våre for det, sier Barsok.
93 prosent stemte nei
I SL stemte 93 prosent av de som deltok i uravstemningen nei til resultatet.
– Våre medlemmer, som sa et klart nei til forhandlingsresultatet, er sikkert skuffet over å ikke kunne streike for en bedre avtale. Men styret i LO Stat har vedtatt at en avtale for alle ansatte i staten er viktigst i denne omgangen og går inn for frivillig lønnsnemnd, sier første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.
Skolenes landsforbund har 69 medlemmer som er tilknyttet LO Stat. Mange av dem jobber som lærere i samiske videregående skoler.
Bakgrunn: Resultatet i statsoppgjøret førte til splittelse i LO: – Var det beste vi kunne få til
– Tar det på stort alvor
LO Stat-leder Egil André Aas ønsker ikke å uttale seg om NTLs karakteristikker av dagens vedtak. Han viser til at avgjørelsen er tatt av styret i LO Stat, og at dette styret representerer bredden av medlemsforbundene.
Tidligere i dag sendte LO Stat ut en pressemelding som forklarte vurderingen til flertallet i styret.
– Uravstemningen endte med at medlemmene sa nei til resultatet, noe vi tar på stort alvor. Likevel må vi også vurdere muligheten for hva vi vil oppnå ved en streik satt opp mot det vi kan oppnå i en frivillig nemnd. Vårt styre mener det sistnevnte bør prøves, sier Aas.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.