JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Resultatet i statsoppgjøret førte til splittelse i LO: – Var det beste vi kunne få til

Her forklarer to forbundsledere hvorfor de oppfordrer sine medlemmer til å stemme ja.
Asle Aase er leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Han stemte ja til forslaget fra staten i tariffoppgjøret, og ønsker at medlemmene skal gjøre det samme. (Arkivfoto).

Asle Aase er leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Han stemte ja til forslaget fra staten i tariffoppgjøret, og ønsker at medlemmene skal gjøre det samme. (Arkivfoto).

Ole Palmstrøm

torgny@lomedia.no

– Det viktigste for oss var å komme tilbake til én avtale, sier Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund.

I løpet av denne uka går fristen for å stemme i uravstemningen i LO Stat. Det er stor spenning knyttet til resultatet etter at to forbund, NTL og Skolenes landsforbund, sa nei til meklingsforslaget som flertallet i delegasjonen sa ja til.

Bongo tilhørte flertallet. Han forteller at erfaringen fra Forsvaret er at to avtaler fører til frustrasjon og misnøye.

I staten, og Forsvaret har de hatt to avtaler siden 2016.

– Det er viktig å unngå forskjellsbehandling. Det fører til et dårlig arbeidsmiljø, sier han.

Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund, vil at sine medlemmer skal stemme ja i uravstemningen.

Torbjørn Bongo, leder i Norsk offisers- og spesialistforbund, vil at sine medlemmer skal stemme ja i uravstemningen.

Leif Martin Kirknes

Sentralt og lokalt

Men Bongo legger også vekt på andre grunner til å si ja til oppgjøret.

– Den økonomiske ramma var det vi kunne forvente, men fordelingen mellom sentralt og lokalt var ikke slik vi ønskte, sier forbundslederen.

I meklingsforslaget er fordelingen mellom sentralt og lokalt at 75 prosent gis som lokale tillegg, mens 25 prosent fordeles sentralt.

– Dette er mer lokalt enn det vi ville, men det var et kompromiss, sier Bongo. Han sier også at det i Forsvaret er en del lokale utfordringer som kan rettes opp med lokale lønnsmidler. Det var dessuten bevart en del viktige prinsipper, som for eksempel at det fortsatt er fastsatt en minimumslønn for en del stillinger.

– Vi har fjernet lønnstabellen, men det største skrittet skjedde egentlig for to år siden da vi fjernet lønnsrammen i staten. Men når de klarer seg uten lønnstrinn i kommunen skal vi klare oss uten lønnstrinn i staten også. Jeg tror dette først og fremst blir en mental omstilling, sier forbundslederen som håper på at det blir ja i avstemningen.

Koordinert lønnsdannelse

Asle Aase er leder i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund stemte også ja til forslaget fra staten i tariffoppgjøret.

– En avtale i staten var et overordnet mål, og vi leste bildet. Dette var det beste vi kunne få til. En avtale er viktig for å få til en koordinert lønnsdannelse, der lønna di ikke er avhengig av hvilken tariffavtale du jobber på, sier Aase til FriFagbevegelse.

Han trekker også fram spørsmålet om hvem som skal forhandle om lønnsmassen til de uorganiserte.

Stortinget har bestemt at det er de organisasjonene som har flest medlemmer innen en virksomhet, som kan ha med disse midlene i forhandlingene. Dette mener Aase er uheldig, alle bør være med på denne fordelingen.

– Vi ønsker selvsagt en annen brøk, at fordelinga mellom sentrale og lokale tillegg skulle vært annerledes med høyere generelle tillegg. Men en slik pott brukt fornuftig kan løse noen lokale utfordringer i dette oppgjøret, sier Aase.

Kan endre seg

Men forbundslederen mener at det vil være svært uheldig hvis alle tilleggene skulle fordeles lokalt. Da vil en si fra seg streikeretten. Det er han imot.

Fordelinga mellom lokalt og sentralt er et forhandlingsspørsmål og kan endre seg fra oppgjør til oppgjør.

Det tilbudet som staten la på bordet lå tett opp til avtalen til Akademikerne og Unio, blant annet ved at de sentrale lønnstabellene er fjernet. 

Warning
Annonse
Annonse